Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 24 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

29 Iunie 2021
Vizualizari: 460
Comentează add

În Croaţia, la Split, Ziua Iei Româneşti a fost sărbătorită de reprezentanţii comunităţii româneşti, dar și de cei ai diplomaţiei şi afacerilor.

Ziua Internaţională a Iei, sărbătorită în Croaţia Ziua Internaţională a Iei, sărbătorită în Croaţia - Conține audio

-

Sursa foto: Alla Stâncaru Luncă

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 iunie, ora 22:14) - Realizator Luminița Voinea

Vorbim despre Ziua Universală a Iei, tradiţia românească de o frumuseţe unică.

Pe 24 iunie, în România şi în comunităţile româneşti din întreaga lume, a fost marcată Ziua Universală a Iei.

Sărbătoarea cămăşii cu altiţă, cum mai este denumită ia, a fost iniţiată în 2013 de comunitatea La blouse roumaine, care a dorit ca bluza tradiţională românească, împreună cu tradiţia noastră moştenită din timpuri imemoriale să devină un adevărat brand de ţară recunocut în întrega lume. Pentru mulţi români din afara graniţelor Ziua Universală a Iei a devenit un reper al evenimentelor comunitare şi o sărbătoare a identităţii culturale.

Aşa s-a întâmplat şi în Croaţia, la Split, Ziua Iei Româneşti a fost un prilej de sărbătoare pentru reprezentanţii comunităţii româneşti, dar pentru cei ai diplomaţiei şi afacerilor.

Evenimentul s-a desfăşurat sub patronajul Ambasadei României în Republica Croaţia şi a Consulatului onorifoc de la Split.

Alla Stâncaru Luncă i-a invitat la "Românii de pretutindeni" pe organizatorii evenimentului din Croaţia.

Reporter: Excelenţa Voastră, domnule ambasador Constantin Grigorie, orice eveniment organizat pentru românii din străinătate este un motiv de bucurie, cu atât mai mult cu cât evenimentele organizate sub aripa ambasadei îi fac să se simtă puţin acasă.

Constantin Grigorie: Într-adevăr, noi, ca ambasadă,  acordăm o maximă atenţie relaţiilor şi sprijinului şi întăririi unităţii, conservării unităţii comunităţilor româneşti de peste hotare. Şi în acest tablou aş dori să vă spun că s-a desfăşurat un eveniment care a captat nu numai atenţia opiniei publice din Split, al doilea oraş că mărime al Croaţiei, dar în general din toată Croaţia. Mă refer aici la acest eveniment organizat cu ocazia zilei de 24 iunie în care în România şi în comunitatea românilor de pretutindeni se aniversează Ziua Internaţională a Iei, un obiect vestimentar extraordinar, una dintre cele mai emblematice piese ale folclorului şi expresiei artistice româneşti, cu o valoare simbolică pentru portul şi tradiţiile ancestrale din ţara noastră. A fost un eveniment şi de promovare a parteneriatului economic între România şi Croaţia. La eveniment au participat şi companii din România şi din Croaţia. De fapt evenimentul a fost organizat şi cu sprijinul Camerei de Comerţ şi Industrie al judeţului Split-Dalmaţia şi evident, lucru pe care doresc să-l subliniez cu toată tăria şi cu toată afecţiunea, piesa centrală în acest proiect a fost Asociaţia Românilor din Croaţia. La eveniment au participat numeroşi romani din Split, dar şi din Zagreb. A fost cu adevărat un eveniment care a captat atenţia şi cu participarea unei părţi din mica noastră Românie din Croaţia.

Reporter: Şi cu participarea unei instituţii prestigioase din România...

Constantin Grigorie: Şi eu doream să mă refer în continuare la această instituţie. Este vorba de Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Domnul director Niţulescu a participat la eveniment. De fapt, evenimentul a avut şi o paradă a iei româneşti în care participanţii au putut să admire diverse modele ale acestui cel mai reprezentativ, i-aş spune, articol vestimentar al portului naţional românesc, un simbol al culturii şi autenticităţii noastre naţionale.

Reporter: Domnule director Virgil Niţulescu, Muzeul Ţăranului Român a fost alături de Ambasada din Croaţia şi de românii de acolo la această sărbătoare...

Virgil Niţulescu: Muzeul Naţional al Ţăranului Român este într-adevăr un muzeu al naţiunii române. Muzeul nostru colecţionează ii de la înfiinţarea sa şi sunt de pe întreg teritoriul locuit de români, inclusiv din Republica Moldova. Avem o colecţie impresionantă de asemenea obiecte care sunt plasate în patrimoniul cultural naţional, aşa încât este o mare bucurie pentru noi să celebrăm acest eveniment care a fost înfiinţat recent. Ziua Internaţională a Iei este un eveniment care are loc doar de câţiva ani, dar pentru noi este o bucurie să promovăm cămaşa tradiţională românească, acesta find un obiect identitar al românilor de pretutindeni. Aici, la Split, am avut ocazia, cu sprijinul Aociaţiei Românilor din Republica Croaţia, să prezint câteva superbe exemplare de cămăşi tradiţionale româneşti care au stârnit admiraţia publicului format din diplomaţi şi oameni de afaceri.

Reporter: Doamna Alina Dobrescu, preşedintele Aociaţiei Românilor din Croaţia, este unul dintre organizatorii evenimentului de Ziua Iei şi vreau să o rog să ne vorbească puţin despre acest eveniment, dacă românecele au îmbrăcat ia şi cum se simt românii noştri acolo în Croaţia?

Alina Dobrescu: Asociaţia reuneşte în Croaţia şi reprezintă peste 2.000 de români care locuiesc aici şi astăzi am purtat o bluză românească tradiţională, veche de 50 de ani, atfel încât să putem arăta şi gazdelor noastre croate tradiţia şi portul românesc tradiţional.

Reporter: De unde aveţi această ie veche?

Alina Dobrescu: Ea este făcută de mama mea şi a fost purtată de ea în tinereţe, apoi mi-a fost transmisă mie şi eu, la rândul meu, o voi lăsa moştenire fiicei mele. Este o ie din regiunea Moldova şi este o ie specifică femeilor măritate.

Reporter: Din ce zonă anume din Moldova?

Alina Dobrescu: Din Iaşi.

Reporter: Şi cum o cheamă pe mama dumneavoastră?

Alina Dobrescu: Roşu Olga o cheamă.

Reporter: Frumos să purtaţi ia mamei. Câţi români au participat la această zi frumoasă şi cum se simt românii noştri când participă la evenimente mai ales organizate şi de ambasadă?

Alina Dobrescu: Astăzi au fost prezenţi atât români care locuiesc aici în Croaţia, în special în zona Split, Trogir şi regiunea Dalmaţiei, dar au fost prezenţi şi români veniţi din Bucureşti, din România, reprezentanţi ai unor companii care au luat parte la eveniment şi care au pus bazele unor parteneriate împreună cu omologii lor croaţi. Au fost în jur de 30 de participanţi români care locuiesc în Croaţia, ori care au venit special pentru acest eveniment şi ei s-au bucurat alături de gazdele noastre croate de această zi.

Reporter: Ce emoţii v-au trezit piesele vechi prezentate de Muzeul Ţăranului Român şi dacă la acest eveniment au participat, care a fost sentimentul lor, să le vadă?

Alina Dobrescu: În primul rând au fost fascinaţi de broderiile pieselor pe care Muzeul Ţăranului Român le-a prezentat şi le-a adus din România, de culorile vii pe care le aveau şi de faptul că sunt foarte vechi şi totuşi au fost păstrate foarte bine.

Audio: Ziua Iei Sărbătorită în Croația - Românii de pretutindeni 25 iunie 2021

 


Etichete Ziua IeiCroația,comunitățiromânidiasporatradiții

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live