Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Luni, 06 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

5 Septembrie 2012
Vizualizari: 1591
Comentează add

Ministrul ungar al afacerilor externe spune că trebuie folosite toate mijloacele pentru atenuarea tensiunilor dintre cele două ţări după extrădarea militarului azer condamnat.

Tensiunile dintre Ungaria şi Armenia "trebuie atenuate"

beatrice-braileanu

Ministrul ungar de externe, János Martonyi. Foto: Reuters.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta, János Martonyi, consideră cu totul regretabilă graţierea de către autorităţile din Azerbaidjan a unui militar azer condamnat la închisoare pe viaţă în Ungaria, pentru uciderea în 2004 a unui ofiţer armean.

Ministrul ungar al afacerilor externe, János Martonyi, a precizat că trebuie folosite toate mijloacele posibile pentru atenuarea tensiunilor dintre Ungaria şi Armenia.

Acesta a menţionat că, în timpul unei vizite pe care a efectuat-o zilele trecute în Elveţia, omologul său elveţian a oferit sprijinul ţării sale în vederea soluţionării problemelor din relaţiile ungaro-armene, transmite corespondentul Radio România, Emil Groza.

Potrivit afirmaţiilor ministrului ungar de externe, Ungaria nu a dorit să cauzeze prejudicii Armeniei, iar guvernul a acţionat cu bună credinţă în cazul trasferării militarului azer în Azerbaidjan şi nu a existat un fundal economic în acest demers.

Armenia a anunţat vinerea trecută suspendarea relaţiilor diplomatice cu Ungaria, după ce autorităţile de la Budapesta au decis transferarea în Azerbaidjan a militarului azer Ramil Safarov, condamnat la închisoare pe viaţă de instanţele ungare, pentru uciderea în 2004 a unui ofiţer armean.
 
Preşedintele azer Ilham Aliev l-a graţiat pe Ramil Safarov la revenirea acestuia în ţară vineri, a fost promovat la rangul de maior, a primit o locuinţă şi plata soldei pe cei 8 ani petrecuţi în închisoare.
 
Armenia a avertizat luni că este pregătită de "război", pe fondul puternicelor tensiuni cu statul vecin Azerbaidjan, acutizate după graţierea ofiţerului azer Ramil Safarov.
 
Erevanul a anunţat vineri şi că rupe relaţiile diplomatice cu Budapesta, deşi aceasta a declarat că a respectat toate prevederile internaţionale în materie şi că primise asigurări din partea Azerbaidjanului că ofiţerul îşi va ispăşi restul pedepsei în ţara sa.


Etichete UngariaArmeniaRamil SafarovAzerbaidjan

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live