Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 12 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

6 Februarie 2013
Vizualizari: 1806
Comentează add

Un secretar de stat din ministerul ungar de externe a declarat că minoritatea maghiară din România ar fi agresată simbolic. MAE a cerut explicaţii ambasadorului maghiar.

Tensiuni diplomatice româno-maghiare

carmen-gavrila

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkár Füzes. Foto: Captură Youtube.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat de urgenţă pentru explicaţii la ministerul de externe, într-un moment de tensiune între România şi Ungaria, după ce un secretar de stat din ministerul ungar de externe a declarat că minoritatea maghiară din România ar fi agresată simbolic, pentru că nu sunt arborate aşa-zisele drapele ale ţinutului secuiesc.

Ministerul român de externe şi premierul Victor Ponta au clarificat declaraţiile drept inacceptabile.

Verdictul autorităţilor române a fost clar: declaraţiile oficialului ungar contravin Parteneriatului Strategic dintre România şi Ungaria, iar Bucureştiul nu acceptă astfel de interferenţe, care contravin Constituţiei României.

Premierul a spus că România nu va cădea în capcana unei provocări, dar nici nu acceptă să i se dea lecţii de peste frontieră. 

"Eu nu vreau să folosesc un termen nediplomatic. Aş fi spus, în mod normal, "obrăznicii", dar nu acceptăm niciun fel de lecţii de la nimeni, despre cum se aplică în România legile, inclusiv cele privind funcţionarea autorităţilor locale. Cred că avem cele mai înalte standarde din Europa de reprezentare a minorităţilor, de autonomie a structurilor locale.

"Cred că dacă cineva vrea să-şi facă campanie electorală în România, vreau să aveţi o atitudine foarte fermă, fără să ne lăsăm prinşi în capcane pe această temă, dar nu cred că cineva ne poate spune ce steaguri afişăm pe aici şi cum să afişăm steagurile", afirmă Victor Ponta.

Arborarea de simboluri identitare de către o minoritate "este un act firesc"

Dar ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkár Füzes, consideră că arborarea de simboluri identitare de către o minoritate este un act firesc.

Ambasadorul Ungariei a declarat că nu este vorba nici de un scandal diplomatic, şi nici de vreo capcană întinsă de Ungaria, României. 

"Eu nu cred că un om normal din România poate să îşi închipuie că ţinutul secuiesc care este în inima României, pot să fie separat de la ţară. Este o prostie. În ceea ce priveşte autonomia, este un drept şi o formulă normală din Europa, deci nu cred că sensibilitatea românilor este fondată în acest lucru", a declarat ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkár Füzes. 

Însă, potrivit normelor europene, citate de secretarul de stat Bogdan Aurescu, îndemnul oficialului ungar privind aşa-numitele drapele ale secuilor, echivalează cu susţinerea explicită a autonomiei teritoriale pe criterii etnice, care nu este prevăzută de Constituţia României şi nu face parte din standardele europene acceptate în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale.

Bogdan Aurescu a mai explicat că România are temele făcute şi îşi îndeplineşte în întregime atât obligaţiile europene şi internaţionale, cât şi cele din acordurile şi documentele semnate cu Ungaria.


Etichete UngariasecuisteagMAEBogdan AurescuOszkár Füzes

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live