Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

19 Mai 2011
Vizualizari: 1501
Comentează add

Ministerul sănătaţii va clasifica spitalele rămase în funcţie de performanţă, iar procesul este gata în proporţie de 80%, a anunţat joi ministrul Cseke Attila.

Spitalele, clasificate pe categorii de competenţă

adriana-turea

Ministrul sănătăţii, Cseke Attila. Foto: guv.ro.

La 1 aprilie ministerul sănătăţii a sistat finanţarea pentru mai multe unităţi sanitare, propunând transformarea lor în cămine de bătrani, măsură care a stârnit nemulţumiri în rândul localnicilor şi autorităţilor locale.

Unele spitale au fost desfiinţate şi transformate în secţii ale altor spitale mai mari, cum s-a întâmplat, spre exemplu, în localitatea Vâlcele din judeţul Covasna, unde angajaţii şi pacienţii vor să protesteze din nou, de săptămâna viitoare, pentru că ministerul a decis să mute activitatea centrului de patologie neuromusculară în noul spital din Întorsura Buzăului.

Dincolo de aceste comasări şi reprofilări, ministerul sănătaţii vrea să clasifice spitalele rămase în funcţie de performanţă, iar procesul este gata în proporţie de 80%, a anunţat joi ministrul Cseke Attila.

Ministerul sănătăţii a propus clasificarea spitatelor în cinci categorii de competenţă.

Astfel, unităţile medicale vor fi de la categoria I, care au nivel de competenţă foarte înalt, până la categoria V, cu nivel de competenţă limitat.

Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, spune că cele mai multe spitale sunt încadrate în clasele de competenţă III, IV şi V.

"Ele sunt spitale orăşeneşti sau spitale de monospecialitate. Nu este nimic ieşit din comun această chestiune pentru că majoritatea spitatelor, ca şi număr, totuşi sunt cele care se încadrează în aceste clase şi sigur sunt mult mai puţine în clasel;e superioare", a spus ministrul sănătăţii.

Pacienţii îşi vor putea alege spitalul

Pacienţii vor putea să aleagă la ce spital să se trateze, neexistând vreo limitare în a alege unitatea sanitară.

"Nu există niciun fel de limitare pentru pacient, pacientul îşi alege spitalul în mod liber. El nu poate fi constrâns, fiind plătitor de contribuţie de sănătate şi având dreptul la servicii medicale, să aleagă un spital sau altul.

"Ca să dau un exemplu, la spitalele din clasa I vorbim de spitale care practic au acoperire naţională, unde pacienţi vin din toată ţara, la clasa a II-a şi clasa a III-a sunt spitale care am putea să le numim regionale, respectiv judeţene, dar care acoperă nu numai judeţul în care se află spitalul respectiv, ci şi judeţe limitrofe", a afirmat Cseke Attila.

Ministrul sănătăţii a mai precizat că acest proces va atrage după sine o finanţare mai bună a spitatelor, în funcţie de serviciile medicale oferite. Astfel, va fi o bugetare minimă garantată.

Clasificarea spitatelor continuă până la începutul lunii iunie.


Etichete ministerul sănătăţiiCseke Attilacăminespitale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live