Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sănătatea, de la stat la privat

Reteaua privată de servicii medicale devine o alternativă tot mai tentantă la sistemul public de sănătate, mai ales pentru cei pe care-i ţin buzunarele.

Sănătatea, de la stat la privat
Spital privat. Foto: Arhivă Agerpres.

Articol de Sorin Solomon, 13 Mai 2011, 13:52

"Cel mai mare spital privat de oftalmologie din Europa", dupa cum il recomandă administratorii, a fost inaugurat la Bucureşti.

Acesta va oferi pacienţilor un pachet complet de servicii medicale, "la standarde europene", pentru corectarea vederii, cataractă, glaucom şi boli ale retinei.

"Sunt convins că foarte mulţi români care astăzi merg în altă parte să se trateze la oftalmologie vor rămâne în ţară", a spus premierul Emil Boc, prezent la inaugurare.

Numai ca accesul la serviciile medicale oferite de un astfel de spital poate fi dificil pentru multi pacienti, care nu dispun intotdeauna de banii necesari tratarii intr-o unitate medicala privata.

Una dintre căile de a incerca să beneficieze de "serviciile europene" prestate probabil intr-un asemenea spital, pentru un pacient, este asigurarea de sănătate privată, pe lângă cea obligatorie, de stat.

Deficienţele sistemului sanitar public, precum lipsa medicamentelor şi a aparaturii medicale performante, condiţiile precare din spitale sau timpul mare de aşteptare pentru tratamente, programări şi intervenţii la care sunt supuşi pacienţii, îi determina pe mulţi români să se gândească să încheie asigurări private de sănătate.

Cei mai mulţi dintre beneficiarii care detin deja astfel de asigurări sunt angajaţii "multinaţionalelor", dar şi ai unor firme româneşti care doresc să acorde condiţii mai bune, care primesc în pachetul de beneficii posibilitatea de a face analize, consulturi medicale şi chiar acoperirea parţială a costurilor unor tratamente şi intervenţii stomatologice sau medicale.

Preţul unei asigurări de sănătate variază în funcţie de tipul de servicii asigurate, de firma care face asigurarea dar şi de vârstă, stare de sănătate, ocupaţie şi este cuprins între 10 euro şi cîteva sute de euro pe lună pentru cele individuale, iar acesta poate să scadă atunci când o intreprindere face mai multe asigurări pentru angajaţii săi.

Servicii variate

O astfel de asigurare, de bază, oferită de una din firmele de clinicile private, la un preţ de aproximativ 30 de euro pe lună, cu o acoperire financiară de 25.000 de euro anual, cuprinde şapte consultaţii pe an, toate procedurile medicale (diagnosticare, interpretarea analizelor, chirurgie, asistenţă post-operatorie, internare în sistem de urgenta, internare post-operatorie), toate examenele de diagnostic, un control anual preventiv, toate cheltuielile de spitalizare şi intervenţii chirurgicale în spital şi 70% din cheltuielile de spitalizare şi pentru intervenţii chirurgicale în alte spitale, transport medical de urgenţă de trei ori pe an.

În cazul unor asigurări complete, costul este dublu, adică ceva mai mult de 60 de euro pe lună, dar va beneficia de un număr nelimitat de consultaţii, toate procedurile medicale, cinci vizite la domiciliu, două vizite medicale pentru a doua opinie a unui alt medic specialist în cazul unei intervenţii chirurgicale, până la 70% din costul unei intervenţii chirurgicale majore în străinătate, toate cheltuielile de spitalizare şi pentru intervenţii chirurgicale în spitalul clinicii respective şi 70% din cheltuielile de spitalizare şi pentru intervenţii chirurgicale în alte spitale, transport medical de urgenţă nelimitat, suma asigurată fiind de o sută de mii de euro pe an.

Sunt asigurări care oferă şi transport medical de urgenţă, chiar şi aerian, către furnizori de servicii medicale din alte state europene, dar şi tratamente de chimioterapie, radioterapie, administrate in cazul cancerului, ulterior spitalizarii, efectuate exclusiv in România.

Preţuri diferite în funcţie de condiţii

În cadrul unor spitale private preţurile percepute pentru spitalizare sunt independente de costul intervenţiei chirurgicale.

Astfel, pentru o zi petrecută în spital, pacienţii trebuie să plătească cel puţin 325 de lei.

În cazul unei rezerve de lux preţul poate ajunge la 870 de lei.

Pentru internarea la terapie intensivă, tariful pe care îl suportă pacientul este de 1.240 de lei pe noapte.

Cu toate că tarifele zilelor de spitalizare sunt mai puţin piperate comparativ cu alte spitale private, intervenţiile chirugicale au preţuri destul de ridicate.

La Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, tariful pentru fiecare noapte de spitalizare în cadrul unei rezerve de o singură persoană este de 50 de euro.

Suma este plătită de către pacienţi sub formă de donaţie.

Cei 50 de euro acoperă nu numai internarea ci şi alimentaţia şi îngrijirea.

O clinică privată oferă servicii pentru spitalizare pe zi de 300 lei pe caz pentru afecţiuni non-chirurgicale, 380 lei pe caz pentru afecţiuni chirurgicale şi 350 lei tarif pe caz pentru afecţiuni genito-mamare.

În privinţa naşterilor, cele mai ieftine oferte le au spitale private din provincie, in jur de 1.000 de euro în caul unei naşteri naturale, în timp ce una în condiţii de lux maxim sare de 2.500 de euro.

Clinicile de obstetrică-ginecologie din provincie au tarife mai mici, de 800 de euro pentru o naştere naturală, în timp ce ofertele cele mai scumpe, care includ insă condiţii mult mai bune, le au maternităţi din Bucureşti.

Pentru o naştere prin cezariană preţurile sunt mai mari: 7.500 de lei pentru un pachet standard la un medic specialist, 8.200 la un medic primar şi 9.000 la un profesor.

În pachet sunt incluse toate medicamentele şi consumabilele necesare unei naşteri fără complicaţii, dar şi cele necesare pe perioada spitalizării, vaccinurile copilului şi mesele mamei.

Asigurare de stat obligatorie, pachetul minim asigurat necunoscut

Salariaţii plătesc la stat obligatoriu asigurări de sănătate, dar nu ştiu care sunt serviciile pe care le vor primi.

Pentru fiecare angajat se plăteşte 5,5% pentru cota datorată de angajat şi 5,2% pentru cota datorată de angajatori.

Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2011 este 2.022 lei.

Astfel, un angajat cu salariu mediu dă la sistemul public de sanatate o cotă de 10,7 procente din venitul brut, echivalentul a 216 de lei, ceea ce înseamnă peste 50 de euro.

Pentru aceşti bani plătiţi lunar, beneficiarul asigurărilor de sănătate de stat nu ştie care sunt serviciile pe care le va primi, deoarece pachetul minim al asigurărilor de sănătate de stat nu a fost încă elaborat şi se pune chiar problema de coplată a unor servicii.

Spre comparatie, cu 10 euro în plus, un asigurat la asigurările private de sănătate beneficiază de servicii complete, inclusiv transport aerian în caz de urgenţă la clinici şi spitale din străinătate.

La privat, mai ieftin decât la stat

Tarifele plătite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru acelaşi tip de intervenţie chirurgicală este mai mic în privat decât la stat, declara pentru Mediafax, la sfârşitul anului trecut, directorul CNAS, Dorin Ionescu.

Potrivit directorului, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are contract cu 50 de furnizori privaţi din 20 de judeţe şi municipiul Bucureşti.

Tarifele decontate pentru serviciile furnizate de unităţile sanitare private reprezintă cam două treimi din sumele decontate celor de stat.

De exemplu, tariful mediu decontat de CNAS pentru un pacient operat este de 1.100 lei la clinica privată şi 1.400 de lei la spitalul public.

"Număr insuficient" de cămine pentru bătrâni
România 09 Mai 2011, 08:44

"Număr insuficient" de cămine pentru bătrâni

Guvernul spune că doreşte dezvoltarea reţelei de cămine pentru bătrâni finanţate de la bugetul de stat, printr-un program...

"Număr insuficient" de cămine pentru bătrâni
România 21 Septembrie 2023, 21:39

Scandal cu agresiuni fizice în parcarea unui supermarket din Municipiul Arad

Un bărbat ar fi fost înțepat în zona gâtului cu un obiect ascuțit, iar o femeie ar fi fost agresată fizic.

Scandal cu agresiuni fizice în parcarea unui supermarket din Municipiul Arad
Bărbaţi prinşi în flagrant cu un colet venit din Spania în care era ascuns canabis
România 21 Septembrie 2023, 21:29

Bărbaţi prinşi în flagrant cu un colet venit din Spania în care era ascuns canabis

Cei doi au fost reţinuţi pentru 24 ore, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Bărbaţi prinşi în flagrant cu un colet venit din Spania în care era ascuns canabis
Doi dintre medicii acuzați de corupție de la Spitalul "Marius Nasta", arestați preventiv
România 21 Septembrie 2023, 21:24

Doi dintre medicii acuzați de corupție de la Spitalul "Marius Nasta", arestați preventiv

Arest preventiv pentru medicii suspectați că au efectuat operații chirurgicale, după ce primeau mită de la pacienți.

Doi dintre medicii acuzați de corupție de la Spitalul "Marius Nasta", arestați preventiv
Ministrul mediului: Sistemul Garanție-Returnare va intra în funcțiune peste 70 de zile
România 21 Septembrie 2023, 21:20

Ministrul mediului: Sistemul Garanție-Returnare va intra în funcțiune peste 70 de zile

Ministrul mediului, Mircea Fechet, spune că este împotriva amânării startului cu trei luni, așa cum a cerut societatea...

Ministrul mediului: Sistemul Garanție-Returnare va intra în funcțiune peste 70 de zile
Proiect legislativ pentru combaterea traficului de droguri
România 21 Septembrie 2023, 21:18

Proiect legislativ pentru combaterea traficului de droguri

Documentul prevede că va fi interzis, pe o perioadă de până la 10 ani, dreptul de a conduce în cazul șoferilor prinși sub...

Proiect legislativ pentru combaterea traficului de droguri
Ministrul Adrian Veştea: Oportunitățile pe care le avem, astăzi, nu au existat niciodată în România
România 21 Septembrie 2023, 20:48

Ministrul Adrian Veştea: Oportunitățile pe care le avem, astăzi, nu au existat niciodată în România

Ministrul dezvoltării, Adrian Veştea: Cred că oricine poate să implementeze la nivelul UAT-ului bani atât din programele...

Ministrul Adrian Veştea: Oportunitățile pe care le avem, astăzi, nu au existat niciodată în România
Primarul Nicușor Dan scapă de acuzațiile de incompatibilitate şi conflict de interese
România 21 Septembrie 2023, 19:24

Primarul Nicușor Dan scapă de acuzațiile de incompatibilitate şi conflict de interese

Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea primarului Nicuşor Dan de anulare a raportului Agenţiei Naţionale de Integritate.

Primarul Nicușor Dan scapă de acuzațiile de incompatibilitate şi conflict de interese