Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: "ANTENA PARTIDELOR PARLAMENTARE" (emisiune conf.Legii 41/1994) Joi, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

2 Decembrie 2019
Vizualizari: 354
Comentează add

Radio România Actualităţi a transmis alocuţiunea din Parlament a preşedintelui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Şedinţă solemnă în Parlament. Alocuţiunea preşedintelui Klaus Iohannis

radiojurnal

President of Romania, Klaus Iohannis.Photo: Archive/ Presidential Administration

Şedinţă solemnă în Parlament. Alocuţiunea preşedintelui Klaus Iohannis

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 decembrie, ora 14:09) - Klaus Iohannis: Mulţumesc! Domnilor președinți ai Senatului și Camerei Deputaților, domnule prim-ministru, Preafericirea Voastră, Înaltpreasfinția Voastră, Alteță, doamnelor și domnilor senatori și deputați, doamnelor și domnilor membri ai Guvernului, Excelență, doamnelor și domnilor, dragi români, la 30 de ani de la căderea comunismului și recucerirea libertății noastre, celebrăm Ziua Națională cu gândul la generațiile care au făcut posibilă România democratică și europeană de astăzi.

Marea Unire de la 1918 a reprezentat expresia efortului colectiv al unei națiuni de a transforma în realitate visul întregirii. Eroismul soldaților români, viziunea familiei regale, iscusința oamenilor politici, implicarea decisivă a elitelor vremii, hotărârea minorităților naționale, dar mai ales contribuția românilor simpli au condus la îndeplinirea obiectivului Unirii. În zbuciumatul secol trecut, Marea Unire a deschis calea reformelor, modernizării și dezvoltării, care a fost însă curmată brusc de cel de-al Doilea Război Mondial și de instalarea dictaturilor.

Artizanii Unirii au sfârșit în închisorile comuniste, tocmai pentru că au refuzat să își renege credința în România liberă, independentă și suverană. Aducem, așadar, astăzi, un cuvenit și pios omagiu tuturor înaintașilor care s-au jertfit pentru propășirea națiunii române, sporind cu fiecare generație prin trudă și sânge această lucrare de glorie, astfel încât noi și copiii noștri să putem privi înainte cu deplină încredere în viitor. Apărând principiile de căpătâi ale națiunii noastre europene, mulţi români au pierit în războaie ori în negura anilor grei de dictatură. Sunt românii care şi-au dat viața pe fronturile de luptă, în teatrele de operații din întreaga lume, pentru apărarea intereselor României, în închisorile comuniste sau în zilele sângeroase ale lui decembrie 1989.

Avem datoria de a le păstra tuturor acestor eroi memoria vie și de a ne angaja ferm că nu vom mai permite niciodată ca drepturile și libertățile individuale să fie încălcate, iar sacrificiul lor banalizat. Libertatea, egalitatea și democrația - principii prevăzute în Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 s-au aflat la temelia noului stat și au reprezentat deopotrivă idealurile pentru care s-a murit în temnițele comuniste și în decembrie '89. Trecutul nostru este unul al contrastelor. Avem, pe de o parte, momente remarcabile, figuri emblematice care au jucat un rol fundamental în modernizarea și transformarea României, iar pe de altă parte avem o moștenire grea și dureroasă reprezentată de anii grei ai dictaturii, care au adus cu sine distrugerea democrației și a statului de drept, călcarea în picioare a demnității umane, îngrădirea drepturilor fundamentale, politici criminale, dezinformare, tortură și foarte multă suferință.

Faptele de vitejie ale înaintașilor, hotărârea și curajul cu care au luptat pentru îndeplinirea obiectivelor naționale, jertfa de pe câmpurile de luptă, forța extraordinară cu care s-au opus regimurilor criminale ale secolului XX trebuie să ne fie modele și să ne ghideze toate acțiunile pe care le întreprindem pentru binele țării noastre. În schimb, atrocitățile și abuzurile petrecute în timpul regimului comunist trebuie să reprezinte o lecție deosebit de importantă, pe care să ne-o asumăm onest și din care să învățăm că democrația, libertatea și drepturile omului sunt cele mai de preț bunuri pe care le avem, pentru care trebuie să luptăm necontenit, cu toată forța de care dispunem.

Orice atac la adresa demnității umane și a statului de drept, necombătut eficient, poate deschide oricând calea unor abuzuri. Pericole există și vor exista, însă faptul că avem o societate matură și vigilentă, cetățeni cu un pronunțat simț civic, care își cunosc drepturile și care nu ezită să lupte pentru ele reprezintă o garanție esențială pentru viitorul democratic al României.

Cele trei decenii de la Revoluția din Decembrie 89 au însemnat 30 de ani de tranziție anevoioasă, însă faptul că astăzi România este stat membru al Uniunii Europene și al NATO și are un parteneriat strategic solid cu Statele Unite ale Americii dovedește fără echivoc că fundația pe care am construit-o în acești ani este solidă și că avem o democrație funcțională.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați, lăsăm în urmă un an electoral încărcat, deși ne-am confruntat cu numeroase tensiuni și conflicte, cu instrumentalizarea politică a unor teme sensibile și cu încercări de adâncire a faliilor din societate, marele câștig al acestuia an este faptul că românii, prin votul lor, au spus clar și răspicat că vor o Românie pro-europeană, puternic atașată valorilor democrației și ale statului de drept, o țară prosperă, cu sisteme publice performante, cu o justiție independentă, cu o clasă politică aflată în slujba cetățenilor. Prin alegerile făcute la referendum, la scrutinul european și la cel prezidențial, românii au votat pentru a nu uita cine suntem și încotro vrem să ne îndreptăm.

Ce legătură mai puternică cu idealurile istorice pe care le celebrăm în aceste zile decât această reconfirmare fermă a identității noastre naționale? Grație tuturor acestor răsunătoare victorii ale votului democratic din acest prim an al celui de al doilea veac de existență a țării noastre, am dovedit fără putință de tăgadă că românii, în ciuda împrejurărilor dificile, sunt europeni autentici și împărtășesc și își asumă aceleași valori și repere ca ceilalţi cetățeni ai bătrânului nostru continent. De la tribuna celui mai reprezentativ for al democrației țin să transmit astăzi un gând bun și acelor români pe care viața și istoria i-au risipit în patru zări dincolo de granițe, dar care au dovedit prin participarea uluitoare ca număr și opțiune că sunt parte integrantă a naţiunii noastre.

Diaspora noastră rămâne nu doar cu gândul, dar și cu fapta puternic ancorată în viața societății românești. Acest devotamentul față de țară trebuie recunoscut și în mod instituțional, de exemplu, prin sporirea considerabilă a numărului reprezentanților legitimi ai românilor de peste hotare. Onorată audiență, într-o Europă în care în unele state democrația este asaltată de lider populiști, lipsiți de simțul răspunderii, de contestarea primejdioasă a unor valori considerate până ieri inalienabile, de decizii incompatibile cu respectul datorat partenerilor și aliaților, românii au ales fără echivoc valorile etice și politice care i-au inspirat și pe vizionarii părinți fondatori ai Uniunii Europene. Noi, cei care conducem destinele națiunii noastre, avem datoria fundamentală față de cei pe care îi reprezentăm să ne respectăm pe deplin aceste opțiuni, iar voința lor să fie lege pentru noi. Nu există decât un singur mod de a solidariza o societate - spunea Nicolae Iorga - și acela este idealul în jurul căruia trebuie strânse toate energiile și resursele.

Avem nevoie mai mult ca oricând de coeziune în jurul marilor proiecte naționale, de unitate, consens, toleranță și solidaritate, doar așa vom putea construi țara pe care ne-o dorim. Clasa politică și guvernanții trebuie să își concentreze eforturile pentru a răspunde nevoilor societății, iar parteneriatul cu cetățenii să fie unul onest și credibil. România trebuie să devină ţara în care cei plecați să își dorească să revină, iar românii de aici să dispună de toate resursele necesare pentru împlinirea aspirațiilor. Reformarea marilor sisteme publice, modernizarea administrației publice, întărirea instituțiilor statului și redarea încrederii cetățenilor în acestea, valorificarea energiilor creative ale românilor, protejarea identității naționale, a patrimoniului și a resurselor, asigurarea stabilității economice și dezvoltarea durabilă, promovarea valorilor democratice sunt doar câteva dintre obiectivele pe care trebuie să le ducem la îndeplinire.

Nu va fi ușor, dar am învățat din trecutul nostru că orice proiect de anvergură necesită multă muncă, seriozitate și profesionalism. Rezultatele însă sunt remarcabile atunci când românii își doresc și susțin toate aceste cauze nobile. Mă onorează și mă responsabilizează în același timp să fiu parte a proiectului de reconstrucție a României. Sunt încrezător în capacitatea noastră ca națiune de a face lucrurile să funcționeze astfel încât România să fie în consonanță cu valorile și principiile în care credem. Noi suntem artizanii României viitoare și de acțiunile noastre depind modernizarea și dezvoltarea pe care le așteptăm de atât de mult timp. Împreună să facem România normală, ţara puternică pe care au visat-o înaintaşii, societatea democratică la care au sperat cei care şi-au dat viaţa pentru libertate în urmă cu 30 de ani! O singură ţară prosperă, a tuturor, aşa cum şi-o doresc tinerii noştri. La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Transcriere: Rador


Etichete sedintaparlamentalocutiune

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live