Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Discurs al preşedintelui Iohannis la recepţia organizată de Ziua Națională

Discursul preşedintelui Klaus Iohannis la recepţia organizată la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naţionale.

Discurs al preşedintelui Iohannis la recepţia organizată de Ziua Națională
President of Romania, Klaus Iohannis.Photo: Archive/ Presidential Administration

Articol de Radiojurnal, 01 Decembrie 2019, 19:05

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 decembrie)

Klaus Iohannis: Excelenţe, doamnelor şi domnilor, dragi români,
Astăzi este cea mai emoționantă sărbătoare a națiunii noastre. Este ziua în care celebrăm sentimentele profunde care, generație după generație, ne unesc în jurul unor idealuri și proiecte majore. Indiferent că trăim în interiorul granițelor țării sau în afara lor, ne leagă aceeași dragoste pentru România și aceasta este forța de neclintit care ne face să luptăm pentru a păstra libertatea, democrația și pentru a avea un viitor prosper. O dată cu Ziua Națională a României, aniversăm în acest an și trei decenii de la Revoluția din decembrie 1989.

Este un moment simbolic pentru a marca încheierea, după 30 de ani, a unei etape dificile din istoria noastră postdecembristă și de a începe un nou parcurs, mai bun, în care să ducem România acolo unde merită în rândul țărilor lumii. Doar împreună, cu speranță și încredere, implicați, uniţi și solidari, avem puterea să construim România europeană modernă și puternică. Secolul parcurs de la Marea Unire, această piatră de hotar a istoriei noastre, ne-a adus și bucuria îndeplinirii unor idealuri de veacuri, dar și tragedii și suferințe cumplite. Timp de decenii, națiunea noastră, victimă a totalitarismelor de stânga și de dreapta, a fost deturnată de la destinul ei european. În toată această neagră perioadă, ziua în care, pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia, românii și-au croit o altă soartă, a rămas reperul puternic și luminos al aspirației noastre pentru o Românie a libertății și democrației. Nu întâmplător, data de 1 decembrie a devenit sărbătoarea națională a României după Revoluție. De atunci și până astăzi, ea este în conștiința noastră un simbol al libertății obținute prin jertfă, în 1918 ca și în 1989.

De Ziua Națională a României evocăm cu cel mai profund respect, atât pe cei care au proclamat Marea Unire la Alba Iulia, cât şi pe cei care au anticipat-o prin hotărârile la Chişinău şi Cernăuţi. Cinstim sacrificiile eroilor noştri, care, în Războiul de Reîntregire au făcut posibilă unitatea naţională.

Ne reamintim, cu recunoştinţă de angajamentul patriotic al Casei Regale, de eforturile politicienilor şi ale diplomaţiei româneşti pentru recunoaşterea internaţională a Marii Uniri. Nu uităm că, acum un secol, Marea Unire nu a fost doar proiectul de ţară al româmnilor, ci şi al multora dintre minorităţile naţionale care s-au eliberat de asuprirea vechilor imperii. În 1918, naţiunea noastră s-a născut ca expreseia viziunii elitelor sale, care au continuat şi au desăvârşit idealurile paşoptiste, dar care au înţeles şi importanţa asumării valorilor occidentale, făcându-se astfel posibilă modernizarea societăţii în plan politic, economic, în ştiinţă şi în cltură. Marea Unire a generat, din păcate, doar pentru o scurtă perioadă, mediul politic şi social în care s-au putut afirma liber mari pesronalităţi prin care România a contribuit la spiritualitatea secolului XX.

De aceea, de Ziua Naţională celebrăm nu doar un eveniment istoric, ci şi valorile şi energiile pe care acest excepţional act politic le-a potenţat. Ele au fost rodul proceselor de liberalizare şi democratizare din perioada interbelică şi cntinuă să fie un viu exemplu pentru capacitatea societăţii romneşti de a-şi fructifica identitatea şi de a pune în valoare diversitatea în beneficiul culturii universale, temelia contribuţiei noastre la proiectul european şi la o lume a păcii. Doamnelor şi domnilor, Marea Unire din 1 decembrie 1918 a conferit României o nouă poziţie geostrategică în partea naostră de lume. Totodată, momentul Unirii continuă să ne transmită peste timp un mesaj fundamental./aionescu/ Suntem responsabili, fiecare dintre noi, pentru soarta țării, o țară care s-a definit la Alba Iulia ca un actor loial al lumii democratice și care s-a proclamat drept o națiune de cetățeni liberi, cu drepturi și aspirații europene. De aceea, Ziua Națională a României este totodată și sărbătoarea democrației, a drepturilor și libertăților noastre fundamentale.

Românii au înțeles foarte bine acest mesaj al trecutului, atunci când s-au ridicat împotriva dictaturii la Timișoara, la București și în alte orașe ale țării. Unitatea națională a fost de la începuturi indisolubil legată de aspirația pentru un stat de drept veritabil și pentru o societate incluzivă. Prin felul în care românii au apărat democrația în stradă, dar și în cabina de vot, societatea noastră de astăzi continuă și întărește acest angajament și îl cere a fi asumat fără compromisuri de clasa politică. Doamnelor și domnilor, mă adresez dumneavoastră la sfârșitul primului mandat de președinte al României. În acești ani, am avut marea onoare de a da cinstire tricolorului și Zilei Naționale în numele tuturor cetățenilor patriei noastre. Am făcut-o cu respect pentru Marea Unire, cheia de boltă a procesului de edificare a modernității noastre europene, am făcut-o cu recunoștință pentru viziunea și sacrificiile care au dus la această mare realizare, dar și cu răspundere pentru destinul moștenirii pe care am primit-o de la înaintași, am făcut-o cu conștiința faptului că 1 decembrie 1918 rămâne actul istoric fundamental al nașterii unei națiuni de cetățeni. Suntem astăzi o țară care își afirmă locul în Europa, și în lume și mai ales știe ce vrea pentru sine, cine îi sunt prietenii și care trebuie să-i fie destinul.

Astăzi, la un secol de la momentul definitoriu pentru devenirea națiunii române, și la trei decenii de la revoluția din decembrie 1989, trebuie să recunoaștem cu sinceritate că încă nu am ajuns acolo unde ne dorim să fim, dar nici nu ne-am abătut de la drumul pentru care s-au sacrificat înaintașii noștri, în pofida încercării unora de a devia România de la parcursul său euroatlantic./ovidiu/ Testele dificile la care a supus istoria națiunea noastră greu încercată nu au ştirbit deloc din idealurile și aspirațiile românilor, dimpotrivă, cu fiecare prilej, societatea noastră s-a făcut puternic auzită, și-a afirmat cu tărie voința și dorința arzătoare pentru libertate și democrație. Am celebrat Centenarul Marii Uniri ca stat membru al NATO, cea mai importantă alianță politico-militară din istorie și ca o voce puternică în cadrul marii familii europene. În aceşti ani, evoluțiile politice interne și internaționale ne-au arătat o dată în plus cât de important este să fim parte a spațiului euroatlantic și a Uniunii Europene. Românii au demonstrat cu prisosință că suntem capabili de a contribui la construcția unei Europe nedivizate, ca spațiu al prosperității, securității și echității sociale. România este deopotrivă contribuitor și beneficiar al construcției europene. Participarea românească la proiectarea destinului Uniunea Europeană reprezintă un act de responsabilitate istorică față de Marea Unire, față de noi înșine și față de națiunile care ne sunt alături în efortul de modernizare națională.

Doamnelor și domnilor, Unirea este sărbătoarea noastră, a tuturor, indiferent de locul în care ne aflăm. Mi-aș dori ca românii care trăiesc astăzi în diferitele zone ale globului să se reîntoarcă acasă, să găsească aici o Românie funcțională, o țară normală, care să le ofere şansa unui viitor mai bun şi care să le asigure un nivel de trai decent.

Eu cred că această viziune poate deveni într-o zi realitate și ține în primul rând de noi să o facem posibilă. Sărbătorim împreună Ziua Națională cu convingerea că fericirea și prosperitatea pe care înaintașii noștri au dorit-o națiunii depind în primul rând de implicarea, de alegerile și de opțiunile noastre. Avem cu toții o responsabilitate față de memoria celor care au făcut posibil idealul Marii Uniri, dar avem în plus o mare responsabilitate față de generațiile care vor veni, al căror destin va fi influențat în bună măsură și de deciziile noastre.

Trecutul nu poate fi schimbat. El poate fi asumat cu bunele și relele sale, dar viitorul poate fi desenat așa cum ne dorim, iar 2019 a dovedit din plin acest lucru. Sunt convins că anii următori vor consacra opțiunile atât de clar exprimate de români în scrutinele din acest an. Nimic nu se face de la sine. Pentru Marea Unire au luptat și și-au dat viața sute de mii de români. Politicieni din toate regiunile țării au reușit să strângă în jurul proiectului lor de unitate români din toate categoriile sociale, de toate confesiunile și originile etnice, iar liderii politici de atunci au utilizat toate abilitățile diplomatice pentru a convinge marile puteri de faptul că românii au tot dreptul de a sta împreună într-un singur stat. Îmi doresc să onorăm moștenirea înaintașilor noștri prin acțiune politică. Nu trebuie să avem odihnă până ce nu împlinim aspirațiile părinților și bunicilor noștri de a face din România o țară prosperă, în care să ne placă să trăim, în care să ne simțim în siguranță, liberi și mândri de a fi cetățeni români./aburtica/ De energia și dăruirea pe care le învestim în apărarea libertății și democrației depinde ca România să funcționeze ca un stat de drept, ca o societate a respectului drepturilor fundamentale ale omului, a toleranței și incluziunii sociale.

Dragi români, doar împreună suntem puternici, doar împreună descătușăm întregul potențial al națiunii noastre, doar uniți ne punem în valoare resursele imense de inteligență și creativitate, pentru a face performanța de care știm cu toții că românii sunt capabili. În decembrie 1989 am crezut cu toții în cel mai frumos și vibrant vis, acela de a trăi într-o ţară liberă, modernă, europeană, în care fiecare cetățean să se simtă acasă, să fie protejat și să își crească copiii fără grija zilei de mâine. Ca președinte, voi fi total implicat și voi contribui, avându-i alături pe toți românii din țară sau din străinătate, pentru ca acest vis să devină în sfârșit realitate. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români, oriunde v-aţi afla!

Transcriere: Rador

Evenimente la 104 ani de la înfiinţarea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România la Iaşi
România 31 Martie 2023, 23:39

Evenimente la 104 ani de la înfiinţarea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România la Iaşi

Evenimentele dedicate marcării a 104 de la înfiinţarea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România au continuat la Iaşi

Evenimente la 104 ani de la înfiinţarea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România la Iaşi
ANPC anunță că a început verificarea centrelor de îngrijire a vârstnicilor din întreaga ţară
România 31 Martie 2023, 21:08

ANPC anunță că a început verificarea centrelor de îngrijire a vârstnicilor din întreaga ţară

A fost oprită temporar activitatea în 76 de unităţi şi a fost sistată utilizarea unor produse neconforme.

ANPC anunță că a început verificarea centrelor de îngrijire a vârstnicilor din întreaga ţară
Locuitorii Deltei pot pescui scrumbie în perioada de prohibiție
România 31 Martie 2023, 21:04

Locuitorii Deltei pot pescui scrumbie în perioada de prohibiție

Locuitorii Deltei pot pescui scrumbie și în perioada de prohibiție, anunță Administrația Rezervației Biosfera Delta...

Locuitorii Deltei pot pescui scrumbie în perioada de prohibiție
România „va continua să sprijine acțiunile și politicile menite să combată schimbările climatice”
România 31 Martie 2023, 19:00

România „va continua să sprijine acțiunile și politicile menite să combată schimbările climatice”

Președintele Klaus Iohannis i-a spus vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, că România va...

România „va continua să sprijine acțiunile și politicile menite să combată schimbările climatice”
"România îndeplineşte condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen"
România 31 Martie 2023, 18:45

"România îndeplineşte condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen"

"România îndeplineşte condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen", a afirmat premierul suedez Ulf Kristersson.

"România îndeplineşte condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen"
"Duminica Floriilor" sărbătorită de credincioșii romano-catolici dar și alte manifestări aduc restricții de circulație în București
România 31 Martie 2023, 17:54

"Duminica Floriilor" sărbătorită de credincioșii romano-catolici dar și alte manifestări aduc restricții de circulație în București

Traficul auto va fi restricţionat sâmbătă, 1 aprilie, pe traseul zona Piaţa Presei Libere - Calea Victoriei -...

"Duminica Floriilor" sărbătorită de credincioșii romano-catolici dar și alte manifestări aduc restricții de circulație în București
Festivalul "George Enescu" va avea, anul acesta, o secţiune la Timişoara
România 31 Martie 2023, 17:50

Festivalul "George Enescu" va avea, anul acesta, o secţiune la Timişoara

O secţiune a Festivalului "George Enescu" se va desfăşura la Timişoara anul acesta, când oraşul deţine...

Festivalul "George Enescu" va avea, anul acesta, o secţiune la Timişoara
CFR Călători anunţă că retrage din circulaţie aproximativ 20 de locomotive care sunt identice cu cea implicată în accidentul de la Galați
România 31 Martie 2023, 15:17

CFR Călători anunţă că retrage din circulaţie aproximativ 20 de locomotive care sunt identice cu cea implicată în accidentul de la Galați

CFR Călători anunţă că retrage din circulaţie toate locomotivele dotate cu echipamente de tracţiune identice cu cele ale...

CFR Călători anunţă că retrage din circulaţie aproximativ 20 de locomotive care sunt identice cu cea implicată în accidentul de la Galați