Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Sâmbătă, 11 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

24 Mai 2020
Vizualizari: 511
Comentează add

Grupul profesorilor de limba română din diaspora a fost înființat de Daniela Popescu, președinta Asociației Româno-Elene Dacia din Atena.

S-a înființat Grupul profesorilor de limba română din străinătate S-a înființat Grupul profesorilor de limba română din străinătate - Conține audio

luminita-voinea

Daniela Popescu, alături de copiii Școlii de limba română Dacia din Atena. Sursa: Daniela Popescu (Facebook)

Daniela Popescu este profesor de limba română și  președinte al Asociaței Interculturale Româno-Elene Dacia din Atena.

În această dublă calitate, a pus bazele unui grup care să cuprindă  profesori de limba română din diaspora.

Ea a vorbit, la emisiunea "Românii de pretutindeni", de la Radio România Actualități,  despre obiectivele și proiectele noului Grup al profesorilor de limba română din străinătate.

Realizator (Amalia Bojescu): Daniela Popescu, ce îți propui prin înființarea acestui grup?

Daniela Popescu: La începutul acestei săptămâni,  am dat pe Facebook,  startul Grupului “Profesori români din diaspora”. În grup s-au înscris până acum 70 de personae,  doar profesori români care își desfășoară activitatea didactică într-o scoală românească, asociație sau în diferite instituții. Prin înființarea acestui grup, mi-am propus să reușim să ne cunoaștem în primul rând, să împărtășim din activitatea didactică, modele de predare, modul de lucru sau din experiența fiecăruia și să dezvoltăm relații de colaborare. Dorim ca împreună să realizăm proiecte de colaborare, schimburi de experiență și multe alte activități educative.

Realizator : Ce beneficii vezi, Daniela, în realizarea acestui grup pentru copii, pentru profesorii de limba  română din diaspora și cum a fost primită această inițiativă?

Daniela Popescu: Orice grup, orice comunitate unită are un scop comun. Deja am început să postez pe grup link-uri de participare la diferite seminarii on-line, am discutat cu diferiți  profesori din diverse țări despre modul cum acum, în această perioadă  grea, își desfășoară cursurile și mai ales, despre cursurile on-line. Pot să vă spun că această inițiativă a fost primită cu mult entuziasm de către toți profesorii care s-au înscris în grup . Am gândit acest proiect pe care îl voi pune în practică în curând și care sper să aibă succes. Așa cum în România profesorii sunt uniți în asociații, grupuri,comunități, îmi doresc ca și noi, cei din diaspora, dar și cei din comunitățile istorice, să putem fi un singur glas, să ne ajutăm, să ne sprijinim și să ne dezvoltăm. Sunt sigură că împreună putem realiza proiecte de succes.  Au intrat in grup profesori din Grecia, Atena,  Salonic, dar și din Italia, Spania, Canada, R. Serbia, Danemarca, Anglia, Ucraina, profesori de la școlile românești, asociații, colaboratori ai Institutului  Limbii  Române, profesori ai cursurilor de limbă, cultură și civilizație românească.

Realizator: Daniela Popescu mi-ai vorbit și despre o conferință pe care vrei să o organizezi mai întâi on-line, apoi în format clasic.  Aceastră conferință are rolul de susținere a învățământului în  limba română în comunități, de adaptare la  schimbările prin care trecem?  Este vorba,  practic, de un schimb de experiență?

Daniela Popescu: Intenționăm ca,  în curând,   să organizăm o Conferință  Internațională cu tema “Educația românească dincolo de granțe”. Prin intermediul acestei conferințe,  oferim posibilitatea fiecărui profersor care se va înscrie, să-și prezinte activitățile, precum și instituția pe care o reprezintă. Va fi o primă conferință de dezbatere, de cunoaștere, de stabilire a proiectelor de colaborare. Fiecare profesor va primi certificat de participare și sperăm ca anul viitor, printr-un proiect comun, să organizăm cea de-a II-a  ediție, la Atena. Așadar, prin  intermediul emisiunii Românii de pretutindeni, invit toți profesorii de limba română  din străinătate, din comunitățile istorice, din diaspora, să se înscrie în acest grup și să fie alături de noi la un proiect comun , de succes, venit în sprijinul nostru, al profesorilor care locuiesc dincolo de granițele țării.

Audio: Interviu cu Daniela Popescu, difuzat în emisiunea "Românii de pretutindeni",  ediția din 23 mai 2020. Realizator: Amalia Bojescu


Etichete Grupul profesorilor de limba românădiasporacomunitățiGreciaItaliaSpania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live