Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 30 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

27 Martie 2013
Vizualizari: 3521
Comentează add

Invitaţi: prof. univ. dr. Ion Alexandrescu şi dr. Adrian Marius Dobre, secretar general al Fundaţiei europene "Nicolae Titulescu".

România între Est şi Vest. Aderarea la FMI şi BIRD România între Est şi Vest. Aderarea la FMI şi BIRD - Conține audio

george-popescu

Ministrul de finante al RSR,Florea Dumitrescu la Sesiunea anuala - 1972 - a FMI si Bancii Mondiale. Washington sept. 1972. Foto: Florea Dumitrescu

15 decembrie 1972. România adera la două instituţii financiare internaţionale, oficial parte din structuri ale ONU. FMI şi BIRD (Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare) , prima acordă credite pentru reechilibrarea balanţei monetare, cealaltă finanţa proiecte de infrastructură.

După mai bine de zece ani de izolare, România , membră a Blocului de Est încerca timid la mijlocul anilor 60 să pătrundă pe pieţe de desfacere internaţionale, altele decât ceea ce oferea CAER. Banii obţinuţi de la "prietenii" din spaţiul Estic erau insuficienţi pentru planurile de dezvoltare ale României.

Orientarea României spre banii Occidentului s-a făcut în parte şi din cauza tratamentului la care a fost supusă România după ultimul război mondial.

Florea Dumitrescu, in anul 1983 impreuna cu Hu Yaobang, secretar general pentru afaceri externe  al Chinei. 3 aprilie 1983. Foto: Florea DumitrescuO ţară socotită învinsă, fără dreptul de a cere şi primi compensaţii, cu o datorie de război de 300 de miliane de dolari-aur, la cursul din 1945, cu o importantă forţă militară străină pe teritoriul său, apoi un sistem politic centralizat şi o economie dirijată se găsea în postura de a cere mult şi a primi puţin.

Oferta occidentală era mult mai avantajoasă. Credite mari cu dobânzi mici, sub cele practicate pe piaţa mondială, termene de rambursare de asemenea lungi, până la 15-20 de ani.

Semnarea Acordului de aderare a RSR la FMI si BIRD, dec. 1972.Washington.In picioare consilier al Ambasadei in SUA, Mircea Raceanu cu sotia. Foto: Florea Dumitrescu


Discuţii pentru aderare au debutat în anul 1967, în cinci ani fiind semnate toate actele necesare şi depus aurul  - 42 de tone - garant al calităţii de membru plin ale FMI şi BIRD.

Până în anul 1984 banii împrumutaţi au fost folosiţi pentru finalizarea a 33 de proiecte de infrastructură : agricultură, îmbunătăţiri funciare, industria chimică, industria energetică, Canalul Dunăre – Marea Neagră, Metroul din Bucureşti, combinate de creştere a animalelor, regularizări de cursuri de apă, protecţia împotriva dezastrelor, inclusiv pentru efectele cutremurului de pământ din 4 martie 1977.

Relaţiile privilegiate ale României cu finanţa internaţională au decurs foarte bine până la mijlocul deceniului nouă, când s-au deteriorat progresiv până la "îngheţarea" lor totală.

Schimbarea climatului politic internaţional de după administraţia Jimmy Carter, îmbunătăţirea relaţiilor SUA cu URSS prin Mihail Gorbaciov au influenţat negativ poziţia ţării noastre reprezentată de Ceauşescu. Dupa semnarea acordului de aderare a RSR la FMI si BIRD, decembrie 1972, Washington.

De la stanga la dreapta , a saşea persoană este dl. Florea Dumitrescu, fost ministru al Finantelor. Foto: Florea Dumitrescu


În plan intern, erorile, linia politică inflexibilă a liderilor partidului unic faţă de mobilitatea  economiei mondiale, au condus la erodarea încrederii în justeţea planurilor de dezvoltare pe seama scăderii agresivea nivelului de trai şi raţionalizarea consumului. 

Relaţiile României cu FMI şi BIRD pe lângă suportul financiar oferit, atât de necesar stadiului nostru de dezvoltare au usurat accesul la tehnologii occidentale, au produs şi rezultate pozitive pentru o schimbare a calităţii vieţii populaţiei, cel puţin până la începutul anilor 80, o situaţie ce nu ar fi fost  posibilă  în obsedantul deceniu.

AUDIO: emisiunea „Istorica”, ediţia din 25 martie 2013:  

 


Contribuţii editoriale : dl. Florea Dumitrescu, ministru al Finanţelor Publice în anii 70, demnitarul care a semnat în numele României documentele de aderare la FMI şi BIRD. Un interviu de Mirela Băzăvan.

Consultant ştiinţific : dr. Olga Sandu  
 Ne puteţi scrie la : istorica@radioromania.ro   şi  ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la : www.romania-actualitati.ro      


Etichete Româniainstituţii financiareFMIBIRDcrediteOccident

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live