Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO Luni, 28 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

22 Iulie 2018
Vizualizari: 1524
Comentează add

Este an electoral în Belgia, iar românii din diaspora au nevoie de lideri care să le reprezinte interesele şi să se bată pentru ei.

Români pentru români: Gabriela Mara și Carmen Hopârtean Români pentru români: Gabriela Mara și Carmen Hopârtean  - Conține audio

luminita-voinea

Gabriela Mara și Carmen Hopârtean

Este an electoral în Belgia, iar românii din diaspora au nevoie de lideri care să le reprezinte interesele şi să se bată pentru ei.
 

Românii din Belgia au dreptul la vot, dar cei care nu au cetăţenie belgiană trebuie să se înscrie pe liste pentru a-şi exercita votul. Chiar dacă alegerile sunt la jumătatea lunii octombrie, înscrierea pe liste se face până la 31 iulie.

Gabriela Manea este primul consilier local şi candidează pentru un nou mandat.

Are proiecte ambiţioase, legate de educaţie, formare profesională şi locuri de muncă, pentru a îmbunătăţi viaţa comunităţii de români din Belgia.

"Îmi propun proiecte care să susţină nu numai comunitatea de români, deşi doresc în continuare să susţin aceleaşi cauze ale românilor şi să susţin aceste manifestări culturale şi să aduc un pic de valori româneşti şi cultură românească în cadrul comunei noastre, dar îmi doresc să susţin mai mult tinerii, este o comună cu foarte mulţi tineri şi au nevoie de îndrumare, îmi doresc să susţin de asemenea întreprinderile mici şi mijlocii şi, din acest punct de vedere, iarăşi, este foarte important, pentru că şi românii sunt, cred, cei mai numeroşi independenţi. Îmi doresc să ajut şi poate să înfiinţăm un serviciu de ajutor pentru start up-uri, pentru întreprinderi, pentru cei care vor să îşi deschidă o afacere" declară Gabriela Mara, într-un interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles, Amalia Bojescu.

Ea a lansat un mesaj la unitate românilor din Belgia.

"Eu îi rog să fie uniţi şi să înţeleagă că este momentul să fim uniţi, ca să putem să devenim şi noi o forţă, aşa cum sunt şi ceilalţi care au venit aici, în Belgia, şi şi noi putem fi ca ei şi să avem reprezentanţi în cadrul primăriilor şi pentru asta trebuie să fim uniţi", a spus Gabriela Mara.

Carmen Hopârtean, de 25 de ani în slujba românilor din Belgia

Carmen Hopârtean este de 25 de ani în slujba comunităţii de români şi unul dintre cele mai importante proiecte ale sale a fost înfiinţarea Casei de Cultură Belgo-Română.

A predat cursuri de franceză românilor din Belgia, a organizat 300 de lansări de carte românească şi peste 150 de concerte şi spectacole cu artişti români pe scenele din Belgia.

Acum îşi propune să îi ajute pe români din postura de consilier local, așa că va candida la alegerile locale din Belgia.

"În primul rând campania pe care o voi face este pentru a incita românii să fie aproape, să fie solidari, pentru a vota pentru respectul pe care trebuie să îl aibă în calitate de cetăţeni europeni. De foarte multe ori românii se confruntă cu probleme la nivelul administraţiilor comunale, cu probleme de genul celor în care funcţionarii de la ghişee tratează cu mai puţin respect românii. De ce? Probabil că trebuie să descoperim acest lucru. De asemenea, este foarte important să le garantăm românilor drepturi egale cu toate celelalte comunităţi care sunt în Belgia şi în Bruxelles, dreptul la educaţie de asemenea, sunt persoane care aşteaptă timp de trei ani pentru a-şi înscrie copiii în creşe, la grădiniţe, uneori copiii trebuie înscrişi înainte de a se naşte într-o creşă sau într-o grădiniţă. Trebuie făcute anumite lucruri prin care românii să aibă aceleaşi drepturi şi să fie consideraţi cetăţeni europeni. De asemenea, vom da prioritate creării centrelor de afaceri pentru românii care lucrează în Belgia şi în cadrul acestor centre de afaceri să găsim posibilitatea să le dăm soluţii, să îi informăm, pentru a putea fi mult mai pregătiţi în confruntarea cu piaţa muncii din Belgia", a spus Carmen Hopârtean.

AUDIO Interviurile cu Gabriela Mara și Carmen Hopârtean, dar și alte subiecte în emisiunea Românii de pretutindeni, din 21 iulie 2018


Etichete Carmen HopârteanGabriela MaraalegeriBelgiaBruxellescomunitatea de români din Bruxelles

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live