Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO (continuare) Luni, 03 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

21 Septembrie 2020
Vizualizari: 1456
Comentează add

În Statele Unite ale Amercii, o româncă licențiată în medicină umanistă, Cătălina Florescu, a pornit o campanie inedită de prevenire a cancerului de sân.

Români de cinci stele: Cătălina Florescu Români de cinci stele: Cătălina Florescu - Conține video

luminita-voinea

Români de cinci stele. În Statele Unite ale Amercii, o româncă licențiată în medicină umanistă, Catalina Florescu, a pornit o campanie inedită de prevenire a cancerului de sân, undeva la granița dintre medicină și artă.

Este vorba despre o trilogie: două piese de teatru și un spectacol de dans, care arată stadiile prin care trec femeile bolnave de cancer.

După premiera din august, de la New York, piesa de teatru „Ghiocei şi mult clor" (“Snowdrops and Chlorine”) urma să vină și la București, în luna octombrie , lună dedicată prevenției cancerului la sân, dar pandemia i-a stricat planurile.

Acum, piesa „Ghiocei şi mult clor" este dosponibilă on-line, pe youtube.

“Am avut onoarea să lucrez la acest text informându-mă și din experiența unor supraviețuitori ai cancerlui la sân: Rebecca Pine a cărei poveste a fost publicată cu ani în urmă de celebrul ziar The New York Times; Thedra Cullar-Ledford ale cărei lucrări de artă au ajutat-o pe ea cât și pe alți supraviețuitori să își privească altfel corpul; Catherine Guthrie a cărei poveste a apărut în O (Oprah) Magazine și nu în ultimul rând, Michael Singer", spune Cătălina Florescu, într-un interviu în exclusivitate pentru Românii de pretutindeni.

Video: Piesa de teatru „Ghiocei şi mult clor" (“Snowdrops and Chlorine”)


Cătălina vorbește despre transformările care au loc în corpul femeii în perioada suferinței, transformări pe care le-a vazut prima dată la mama ei, care  a avut această boală cumplită.

“În fiecare dintre cele trei piese,  aduc câte ceva nou despre complexul de boli care este cancerul la sân: în Ghiocei și mult clor vorbesc în termeni medicali și stiințifici; în Mia despre oncofertilitate și corpul femeii post mastectomie; și în Coreografia Cancerului despre cum dansăm aducând în prim-plan durerea și umilința pe care cancerul o aduce, dar și dorința de a nu ne ascude în spatele ușilor unui spital sau chiar și în casele noastre. Îmi doresc ca în România să existe un program de scanare gratuită a pacienților și îmi doresc de asemenea ca piesele să ajungă să fie studiate la școală pentru a arăta că putem vorbi despre cancer public fără pudori nenecesare” ,
a declarat  autoarea Cătălina Florescu.

Audio: Cătălina Florescu a acordat un interviu pentru Românii de pretutindeni, despre cele trei spectacole pe care le propune, în dorința de a atrage atenția asupra prevenției cancerului de sân.
Cătălina Florina Florescu este absolventă a facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti. Locuiește de peste 20 de ani în Statele Unite, unde a obţinut un masterat şi un doctorat în literatura comparată, specializându-se în critica de teatru şi medicina umanistă. Predă cursuri de teatru şi literatură la Pace University în Manhattan, NY.

Este autoare a mai multor cărţi catalogate la celebra Library of Congress din Washington, DC, precum și la universități faimoase (Harvard, Stanford, Columbia, Princeton, UCLA, etc.): Transacting Sites of the Liminal Bodily Spaces (critică de teatru și film; medicină umanistă), Disjointed Perspectives on Motherhood (critică feministă; critică culturală și interdisciplinară), Of Silences in Munch, Beckett, Hopper, and Hanson (A Monograph) (filosofie existențială și ontologică; tratat despre tăcere; critică culturală și interdisciplinară); The Night I Burned My Origami Skin (volum de poezii), Transnational Narratives in Englishes of Exile (exil în literatură și artă; critică culturală); şi două în limba română, Inventing Me/Exerciţii de retrăit (memorialistică) şi Teatru (în curs de apariție).
 


Etichete cancerul de sânprevențietrilogieteatruCătălina FlorescuGhiocei şi mult clorSUAdiasporaRomânia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live