Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Duminică, 26 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

1 Martie 2016
Vizualizari: 14514
Comentează add

Invitat: dr. Ovidiu Țentea, istoric și arheolog - Muzeul național de Istorie a României

Războaiele daco-romane Războaiele daco-romane - Conține audio

george-popescu

 Foto: scenă din luptele purtate de daci împotriva romanilor. Albumul ”Dacia. Războaiele cu romanii”. Autor și credit: Radu Oltean

Publicul larg adesea cunoaște că între daci și romani, istoria a consemnat două războaie: între anii 101-102 și 105-106. De fapt au fost patru războaie care i-au solicitat atât pe romani, cât și pe autohtoni, dacă le socotim și pe cele de dinaintea domniei lui Traian, în care dacii și-au demonstrat calitățile de buni luptători, câștigând mai multe lupte.
 
Confruntările au purtat din partea puterii imperiale a Romei cel puțin două mize : accesul neîngrădit și gratuit la resursele minerale ale Daciei și atacul preventiv socotit până astăzi mult mai ieftin față de o perioadă nederminată de conflict cu angrenarea unor costuri exagerate.
 
E inutil să facem comparații între puterea imperială romană și micul stat dac. Cert este că tânărul lider, Decebal a fost nevoit să lanseze multe diversiuni pentru a obține beneficii stategice, în așteptarea celor mai bune condiții pentru confruntarea finală.
 
Sub raport numeric, romanii cu cel puțin 70 de mii de militari combatanți, legionari reuniți în legiuni și cohorte au fost superiori în fața a cel mult 30 de mii daci și aliați, în primul rând sarmați-roxolani.
 
Din dialogul cu invitatul ediției, sunt mai multe probabilități ca romanii să fi ajuns în înaintarea lor la Sarmisegetuza chiar din timpul primului război (101-102).
 
Armistițiul obținut de Decebal în iarna anului 102 a fost împovărător pentru știrbirea libertății de acțiune a Daciei, însă poate fi socotit ca un răgaz pentru a gîndi noi acțiuni politice și militare defensive. 
 
Decebal a căpătat sume fixe de bani pentru a nu iniția nici o acțiune militară împotriva Romei. La acestea s-a mai adăugat și sprijin pentru fortificarea punctelor aglomerate, concentrate în Apuseni cu ingineri romani.
 
 
 
 
AUDIO: emisiunea ”Istorica”, ediția din 29 februarie 2016:
 
 
 
 
În ciuda înțelegerilor convenite, constant Decebal în căutarea recâștigării legitimității sale de lider în fața dacilor și aliaților întreprinde constant până la anul 105 acțiuni de provocare a adversarului, ocupantului. (După primul război, Roma cucerise Banatul. Oltenia, Muntenia și Dobrogea).
   
Împăratul Traian  însuși s-a pus în fruntea unui corp expediționar pentru a obține o soluție definitivă și favorabilă în disputa cu dacii, acțiune creditată și de senatorii romani. 
 
Lupte grele s-au dat în vecinătatea castrelor și fortificațiilor Sarmisegetuzei, dar și în alte puncte de contact între cele două forțe combatante.
 
Tehnologia, superioritatea numerică și unele vulnerabilități ale dacilor au dus la  asediul Sarmisegetuzei. Capturarea apeductului și crearea unei criye în interiorul cetății a slăbit rezistența apărătorilor, pierderile fiind foarte mari.
 
Decebal și o parte din colabpratorii săi a încercat să ducă mai departe o luptă de hărțuire, însă a fost împresurat, fiind silit să se sinucidă pentru a evita unilințe din partea romanilor și a lui Traian însuși.
 
Tezaurul dac ce reprezenta după unele surse mai bine de 165 de tone de aur și peste 300 de tone de argint a fost confiscat în urma unui denunț al lui Bicillis, apropiat al lui Decebal și trimis la Roma. Din această comoară a fost finanțată  printre altele, construcția forului lui Traian și desfășurarea sărbătoririi victoriei timp de 135 de zile.
 
În Dacia ocupată, romanii au lichidat nobilimea și clerul, cele două elite, iar parte din soldații capturați au fost înrolați în legiunile romane și trimiși să lupte în alte zări ale imperiului. Romanii victorioși au distrus până la ”rasul ierbii” orice construcție dacică, fie civil-militară, fie religioasă. Un tratament aproape unic al ocupantului care nu le stătea în fire. 
 
Contribuții editoriale : dl. Radu Oltean, grafician și ilustrator, autor al albumului ”Dacia. Războaiele cu romanii”, volumul I.
Un interviu de Mirela Băzăvan.
 
Regia de montaj : Nicu Tănase.
 
Regia de emisie : Monica Zaharia şi Dana Burcea 
 
Galerie foto
 
 
 
Foto: scene reproduse de pe Colana lui Traian. Epopeea războaielor daco-romane. Credit: adevaruldespredaci.ro
 
 
Foto:Traian primind aristocraţi (tarabostes sau pileati) de la Decebal (87 – 106) . Credit: http://www.worldwideromania.com/2013/03/25/razboaiele-daco-romane/
 
 
Foto:  scenă de luptă între daci și romani. Autor și credit : Radu Oltean
 
 
Foto. harta comorilor. Credit. art.historia.blogspot.com
 
 
Foto: interior dintr-o locuință a unei familii de daci. Autor și credit : Radu Oltean
 
 
Foto: scenă dintr-o reconstituire istorică a evenimentului. Credit: ziarulapulum.ro
 
Emisiunea "Istorica" se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.30 – 03.00. 
 
Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST (colţul din dreapta). 
 
Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării. 

Ne puteţi scrie la: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la : www.romania-actualitati.ro 


Etichete DaciarăzboaieconflictTraianaurstrategielovitură preventivălomesBanatOlteniaDobrogeaSarmisegetuzaTapaePorolissumvictoriiînfrângerisuicidRomaprovincie romană271d.Chsarmațiroxolanifortificațiicastruarmistițiuiarnăcvaziimarcomanii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live