Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ Vineri, 10 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Enache

11 Octombrie 2011
Vizualizari: 1608
Comentează add

Proiectul Restart România care îşi propune să încurajeze spiritul civic, va pune în practică, până la sfârşitul acestei luni zece proiecte on line, privind lupta împotriva corupţiei.

Proiectul Restart România îşi propune să combată corupţia

mihaela-enache

Foto: Reuters.

Proiectul Restart România care îşi propune să încurajeze spiritul civic, va pune în practică, până la sfârşitul acestei luni zece proiecte on line, privind, în principal, lupta împotriva corupţiei.

Proiectele au fost alese în cadrul unei competiţii sprijinite de ambasadele SUA, Marii Britanii, Austriei, Spaniei, Germaniei şi Canadei la Bucureşti.

La sfârşitul concursului, cinci dintre finalişti vor primi o finanţare de 5.000 de dolari, pentru a-şi duce mai departe ideile.

Printre proiectele înscrise sunt platforme care ar urma să prezinte promisiunile electorale ale politicienilor, proiecte finanţate din bani publici sau o colecţie a nivelului şpăgii în diferite domenii, cu date raportate de vizitatorii site-ului respectiv.  

"Am făcut un liceu de matematică. Am prieteni, analişti financari şi nici aşa nu mă prind unde îmi sunt banii, adică cei pe care îi dau la stat, în loc să-i dau pe pantofi", spune redactorul Dan Carp.

Aceasta este motivarea proiectului "Where's my lei" sau "Unde sunt banii mei", unul dintre cei zece finalişti ai competiţiei Restart România.

În spatele motivării originale, se află însă o propunere cât se poate de concretă, explică iniţiatoarea "Where'is my lei", Elena Calistru. 

"Proiectul acesta îşi propune să reunească într-o platformă toate aceste informaţii fiscal-bugetare, care pentru majoritatea dintre noi sunt o nebuloasă, o necunoscută şi nu ştim de unde să le apucăm, să le traducă într-un limbaj accesibil utilizatorului şi cetăţeanului de rând, contribuabil, făcând în acelaşi timp apel la o mai mare responsabilitate a aleşilor, a guvernanţilor în ceea ce priveşte felul în care cheltuiesc resursele publice", a declarat Elena Calistru.  

Proiectul "Where's my lei" este unul dintre cele 104 înscrise în competiţia Restart România. Concursul caută să găsească cele mai bune idei on line care să producă o schimbare în România de zi cu zi.

Între finalişti se numără o platformă pentru monitorizarea promisiunilor electorale, un ghid anticorupţie, o hartă virtuală a zonelor despădurite şi o aplicaţie de telefon prin care se pot semnala infracţiunile.

Mai multe companii de IT din România au decis să susţină implementarea proiectelor aflate în finală. La sfârşitul lunii octombrie, toate cele zece proiecte vor puse în practică de către finalişti, ajutaţi de o echipă de programatori care vor lucra trei zile şi trei nopţi.

După cum spune Ruxandra Popa, PR la Texup România, compania care a iniţiat Restart Romania, calitatea ridicată a proiectelor a făcut jurizarea foarte grea, iar site-urile şi aplicaţiile câştigătoare nu vor fi lăsate să dispară prea uşor. 

"Şase luni de zile noi stăm lângă ei şi îi ajutăm să pună pe picioare o mişcare civică, pentru că intemţia noastră este nu numai să avem un web site, ci să avem interacţiune off line şi rezultate în lumea reală, şi atunci este foarte multă muncă în spate şi cumva e genul acela de muncă de înfiinţare a unei mişcări civice sau a unui ONG", a declarat Ruxandra Popa. 

Platformele urmează să fie prezentate în cadrul galei Restart România din 5 noiembrie, când vor fi aleşi şi cinci câştigători ai unei finanţări de câte 5.000 de dolari.

Câştigătorii vor beneficia şi de asistenţă tehnică pentru implementarea proiectului.


Etichete corupţieRomâniaproiectRestart

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live