Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 27 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

16 Iulie 2020
Vizualizari: 282
Comentează add

Proiectul de lege privind carantina și izolarea urmează să intre astăzi în dezbaterea plenului Senatului, care este for decizional în acest caz.

Proiectul de lege privind carantina și izolarea, în dezbatere la Senat

amalia-bojescu

Foto Agerpres

Proiectul de lege privind carantina și izolarea urmează să intre astăzi în dezbaterea plenului Senatului care este for decizional în acest caz.

La ședință și-a anunțat prezența și premierul Ludovic Orban. După mai multe zile de discuții și amânări, senatorii din Comisia juridică au votat, noaptea trecută, pe articole, cu amendamente proiectul de act normativ.

Raportul asupra proiectului de lege este unul de compromis în care s-a ţinut cont de punctul de vedere al grupurilor parlamentare, al specialiștilor și al societății civile. Au fost reglementate mai multe aspecte sensibile.

Unul este cel referitor la persoanele asimptomatice care vor fi evaluate în spital timp de 48 de ore, iar apoi vor merge la izolare la domiciliu, sau locația declarată, timp de 14 zile.

Măsura poate fi contestată, iar instanța trebuie să se pronunțe în cel mai scurt timp, dar decizia primei instanțe devine executorie.

De asemenea, persoanele care vor veni din zone roșii vor intra în carantină, dar vor avea posibilitatea de a contesta decizia în instanță.

În privința minorilor, senatorii juriști au decis că aceștia vor rămâne în grija unui membru al familiei, dacă părinții sunt infectați.

În cazul în care minorul este infectat și are până în 14 ani, acesta va fi internat cu un aparținător, dacă părinții sunt de acord.

Un alt articol din lege, intens dezbătut, a fost cel referitor la detașarea personalului medical, în primă fază pe bază de voluntariat.

Un al doilea pas este apelarea la structurile militare. Ultima variantă este detașarea obligatorie, dar nu mai mult de 30 de zile.

A fost adoptat și un amendament pentru acoperirea deficitului de personal medical, în situații de risc epidemiologic.


Etichete (ii)carantinalegesenat

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live