Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Luni, 27 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Pavel Ionescu

27 Noiembrie 2021
Vizualizari: 1966
Comentează add

Exclusiv Radio România Actualități.

Profesorul Mircea Coşea despre rectificarea bugetară adoptată de guvern

pavel-ionescu

Mircea Coșea. Foto: Arhivă Agerpres.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 noiembrie, ora 22: 19) - "Agenda globală" - Realizator: Pavel Ionescu - Înaintea intrării în emisie am discutat despre instalarea noului guvern și rectificarea bugetară de astăzi cu profesorul universitar de economie, Mircea Coşea.

L-am întrebat mai întâi la ce fel de program economic se așteaptă din partea a două formațiuni cu instincte economice atât de diferite cum sunt PSD și PNL.
 

Mircea Coşea: Chiar că e o surpriză şi pentru mine, pentru că au apărut anumite păreri diferite încă de pe parcursul negocierilor pentru formarea guvernului. Spre exemplu, aşa-numitul pachet social pe care PSD-ul îl propune şi care, în general, este un spor de venit din toate categoriile de salarii, pensii, idemnizaţii, nu a fost bine primit de partea liberală şi aici sunt de părere că au dreptate liberalii, că nu există o sursă de finanţare foarte precisă în legătură cu aceste promisiuni, de acoperire a acestor promisiuni pe care socialiştii le-au făcut. Mă aştept şi în continuare să existe astfel de păreri diferite, mai ales în ceea ce priveşte modul de gestionare a PNRR-ului, unde sunt nişte elemente care trebuie să fie negociate nu doar cu Uniunea Europeană, aşa cum se doreşte, nu ştiu dacă mai e posibil, dar şi o negociere între aceste două partide. În ceea ce priveşte economia verde, în ceea ce priveşte traniţia la economia decarbonizată, aici sunt nişte interese locale, nişte principii pe care unii le au faţă de alţii, liberalii cer investiţii mai multe, deci s-ar putea ca în viitor să asistăm la o menţinere a acestor divergenţe şi nu la eliminarea lor.
 

Realizator: Aţi amintit de investiţii. Am avut o serie de guverne PSD care prioritizau în mod clar consumul şi cheltuielile cu valenţă socială. PNL apoi a insistat pentru relansarea investiţiilor. Noul ministru al finanţelor se declară astăzi adeptul investiţiilor mature, spunea domnul Câciu, dând ca exemplu investiţiile din PNRR. Cum ar fi de aşteptat să se poziţioneze noul guvern în privinţa acestei dualităţi: investiţii - consum?


Mircea Coşea: Nu se poate face o deosebire foarte netă în momentul de faţă între importanţa ca motor de creştere a unuia sau altuia. Amândouă sunt importante. Ca probă că tot am dat pe unele dintre ţările importante ale Europei îşi menţin o anumită stabilitate prin consum, însă la noi lucrurile stau puţin diferit. Noi avem de rezolvat nişte probleme care ţin de o reglementare atât a veniturilor sau /.../, dar mai ales a pensiilor. Creşterea pensiilor, care este o necesitate absolută în România nu se poate realiza decât prin investiţii în ramuri economice cu valoare adăugată mare, adică cu o sursă de muncă cu capacitatea de a depune în bugetul pensiilor sume mai mari în calificare şi importanţa muncii. Deci bănuiesc că pe această temă vor încerca să se apropie, pentru că interesul electoral al ambelor partide este să nu dezamăgească pensionarii, care încă reprezintă un bazin electoral important, deci investiţiile cred că vor fi sprijinite de ambele părţi în dorinţa de a obţine o conectare mai mare la buget. În ce domenii se vor orienta, cum vor face asta e o chestiune care ţine de modul în care va fi privit PNRR-ul şi aici o să-l citez pe domnul ministru, generalul Ciucă, care acum câteva zile într-o conferinţă de presă spunea explicit ''PNRR-ul este scheletul sau ramura importantă pe care va merge programul de guvernare'', deci ce va spune PNRR-ul, aşa se va face, ori PNRR-ul este prin excelenţă un program investiţionar.


Realizator: Desigur conjunctural, primul act al noului guvern a fost astăzi rectificarea bugetară, cum interpretaţi noua împărţire a fondurilor?


Mircea Coşea. Nu găsesc nimic special în ceea ce s-a întâmplat. Este o rectificare care a încercat să rezolve problema sfârșitului de an. Atâta tot, deocamdată. Deci și-a preluat de pe unde a putut fonduri care nu se consumaseră încă - aici, așa, într-o paranteză, vreau ca să spun că e foarte curios că la Agricultură și la Transporturi au rămas fonduri neconsumabile.


Realizator: 50%?!


Mircea Cosea: Da. Atâta timp cât cele două ministere, prin conducerile lor anterioare, se lăudau că au fel de fel de programe în execuție. Iată că nu au, deci această rectificare mie nu-mi aduce niciun fel de orizont în legătură cu ce se va întâmpla în bugetul pe 2022. E cu totul altceva, acolo va trebuia găsite niște surse care să acopere cât de cât promisiunile făcute și care să mențină un echilibru social în România. Pentru că avem de parcurs trei sau patru luni foarte, foarte complicate, iar deocamdată, programul de guvernare nu este decât un text literar. El nu are niciun fel de atribut de program de guvernare, neavând priorități, neavând eșalonări, neavând o posibilitate mai clară de identificare a finanțărilor. Iar noul ministru al muncii a declarat ieri că de-abia după 120 de zile va apărea o schemă mai pragmatică de aplicare a programului de guvernare, prin prioritizări, eșalonări, grafice de execuții și așa mai departe. Deci, problema bugetului pe 2022 este cu totul altceva decât această rectificare care, mai mult sau mai puțin, n-a fost un exercițiul contabil.


Realizator: Bugetul va trebui să apară relativ repede. Consiliul Fiscal atrăgea astăzi atenția asupra necesității menținerii rigorii în cheltuirea banilor publici. Cu asigurarea domeniilor de bază, educație și sănătate, este, de fapt, bugetul pe anul 2022, actul definitor al modului cum putem interpreta acțiunile guvernului?


Mircea Cosea: Da, este. Însă este un act care nu va putea să reflecte întregul concept de guvernare. Pentru că sunt de rezolvat câteva lucruri punctuale în 2022, care sunt diferite față de anii care vor urma. Unul l-am și menționat. Este iarna aceasta foarte grea, cu o inflație galopantă și cu costuri la facturile de utilități îngrozitor de mari.


Realizator: Criza energetică?!


Mircea Cosea: Criza energetică, da.


Realizator: COVID?


Mircea Cosea: Da, este o problemă a COVID-ului, care acum se anunță al cincilea val. Deci, bugetul pe 2022 va puncta, după părerea mea, în principal pe necesitatea punerii în aplicare a PNRR-ului, asta înseamnă niște cheltuieli care trebuie făcute și pe pandemie. Mai puțin cred că alte lucruri vor fi realizate, iar ceea ce cred eu, părerea mea personală, este că promisiunile din pachetul social pe care PSD-ul le-a făcut, vor fi mai temporizate, vor fi puțin mai atenuate. Sau, mă rog, eșalonate pe anii care vin, pentru că nu necesită, deocamdată, părerea mea, o posibilitate reală de acoperire a lor prin buget. Colectarea va merge greu, ea nu se poate accelera după o lună pe alta, iar alte surse de finanțare, în afară de împrumuturile care vor continua să fie și în 2022, vor fi cele atrase din noi taxe și impozite. Părerea mea este că vor apărea noi taxe și impozite, chiar foarte curând, după sfârșitul iernii, atât la nivel național, dar mai ales la nivel local, acolo unde UAT-urile vor încerca să-și acopere cheltuielile din resurse proprii, adică din impozite și taxe.

(RS)


Etichete exclusiv radiomircea cosearectificare bugetaracrizaguverncovidpnrr(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live