Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMEA DE MAINE (R) Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

5 Martie 2012
Vizualizari: 1372
Comentează add

Condamnarea lui Mihail Hodorkovski era văzută de analişti ca o pedeapsă venită din partea Kremlinului pentru ambiţiile sale politice. Mihail Hodorkovski a fost condamnat în 2003 la 13 ani de închisoare.

Preşedintele Medvedev cere reexaminarea cazului Hodorkovski

paul-poterasi

Mihail Hodorkovski a fost condamnat la 13 ani de închisoare. Foto: Reuters.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev i-a ordonat, luni, procurorului general să verifice decizia în cazul fostului magnat al petrolului, Mihail Hodorkovski, precizează AP.

Condamnarea lui Mihail Hodorkovski era văzută ca o pedeapsă venită din partea Kremlinului pentru ambiţiile sale politice.

Într-un comunicat dat de Kremlin se arată că preşedintele Medvedev a cerut reexaminarea condamnării partenerului de afaceri a lui Mihail Hodorkovski, Platon Lebedev, dar şi a altor 30 de persoane.

Ultimele ştiri despre alegerile din Rusia, aici.

Lista "prizonierilor politici"

Solicitarea lui Dmitri Medvedev vine după ce acesta a avut în luna februarie o întâlnire cu liderii politici din Rusia în urma protestelor începute în luna decembrie.

Presa rusă susţine că în cadrul acelei întâlniri, liderii politici i-ar fi dat preşedintelui Rusiei o listă considerată a "prizonierilor politici".

AP scrie că nu este clar dacă ordinul lui Dmitri Medvedev va merge până la graţiere.

"Ar putea fi doar o decizie formală care nu înseamnă nimic, sau un semnal de sus că au decis să închidă cazul lui Mihail Hodorkovski şi al lui Platon Lebedev", a declarat avocatul lui Mihail Hodorkovski, Yuri Schmidt.

Într-un ordin separat, Dmitri Medvedev i-a cerut ministrului justiţiei să prezinte informaţiile pentru care a respins înregistrarea Partidului Libertăţii Poporului condus de către o figură proeminentă a protestelor, Vladimir Rîjkov.

Deciziile vin la doar câteva ore după ce Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale de duminică.

După numărarea a aproximativ 99 la sută din voturi, Vladimir Putin a obţinut 63% din voturi, a spus luni preşedintele Comisiei Elecorale Centrale, Vladimir Churov.

În timpul primului mandat de preşedinte al lui Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski l-a înfruntat pe aceasta finanţând partidele de opoziţie.

Afaceri în linişte contra neimplicare politică

Ap susţine că Vladimir Putin a făcut o înţelegere cu magnanţii ruşi care asemenea lui Mihail Hodorkovski s-au îmbogăţit rapid după caderea Uniunii Sovietice.

În înţelegerea făcută de Vladimir Putin se preciza că acele privatizări vor rămâne neinvestigate dacă magnaţii vor sta departe de politică.
   
Încarcerat din 2003, Mihail Hodorkovski a fost condamnat în două procese succesive la 13 ani de închisoare pentru fraudă fiscală, spălare de bani şi deturnare de petrol, într-un caz considerat de mulţi observatori ca o reglare de conturi între putere şi omul de afaceri care a ţinut piept Kremlinului şi a finanţat opoziţia.

Criticii au susţinut că Mihail Hodorkovski va fi ţinut în temniţă până când Vladimir Putin va câştiga un nou mandat de preşedinte.

În momentul arestării sale, Mihail Hodorkovski avea o avere de 15 miliarde de dolari, ceea ce-l făcea cel mai bogat om din Rusia.


Etichete Alegeri Rusia 2012RusiaMihail HodorkovskiPlaton LebedevpreşedinteVladimir PutinDmitri Medvedevcondamnare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live