Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Joi, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

12 August 2020
Vizualizari: 255
Comentează add

Scriitoarea Cristina Andone și jurnalista Cora Munteanu au vorbit la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, despre cum se scriu poveștile verii în vreme de pandemie.

Povești din vremea pandemiei Povești din vremea pandemiei - Conține video

luminita-voinea

A fost odată ca niciodată. Așa încep toate poveștile, dar cine continuă firul nesfârșit al acestor povești?

Indiferent de cât de dificilă este o perioadă, există oameni care își fac timp pentru a descoperi și spune noi povești.

Scriitoarea Cristina Andone și jurnalista Cora Muntean au vorbit la “Serviciul de noapte“ cu Maria Țoghină despre volumele publicate în vremea pandemiei.

Cristina Andone a publicat două cărți: “Școala banilor bine crescuți”, volumul II și “Cartea bunătății. Povești din Ardeal”.

“Cele două cărți erau scrise deja. Pentru noi, a fost o provocare să nu ne diluam și să nu ne pierdem mintile,  să ținem drumul catre tipar. Am publicat ‘Școala banilor bine crescuti’,  volumul II  și pentru că n-am putut avea lansare, mi-am mai îngăduit să adaug o poveste despre cum ne gestionăm banii în vreme de pandemie. Am scris-o atunci, ca sfat pe care mi l-aș da mie, dacă aș fi copil”, povestește  scriitoarea.

Despre cea de a doua carte, Cristina Andone spune că s-a documentat temeinic în  zone cunoscute ale Ardealului și că a adunat mai multă emoție decât informație.

“ A doua carte - ‘Cartea bunătății. Povești din Ardeal’ -  a fost un proiect la care am muncit câteva luni. Am strâns informații și mai mult decât informație, emoție, din satele transilvănene. În Viișoara, județul Cluj,  am găsit foarte multe lucruri faine și pe mine m-a vindecat, într-un fel, faptul că am scris și am publicat despre bunătate și despre pandemie.  N-am mai avut turnee naționale, mergeam în 12, 13 orașe din țară înaintea pandemiei, dar nu a mai fost așa.  Însă am muncit mult în on-line, am facut ateliere, în mod voluntar, m-am văzut cu copiii. Pentru mine, pandemia a fost o perioada intensă la nivel de poveste”.

În “Cartea bunătății. Povești din Ardeal” este vorba despre generozitate, bunătate, deschidere, tihnă și despre tăcere.

Din când în când, în viață avem nevoie de liniște, avem nevoie ca lumea să-și închidă sunetele, bruiajele, mai spune scriitoarea Cristina Andone.

Bucurestiul, sub dictatura Coronavirus

În vremea pandemiei, jurnalista Cora Muntean a adunat într-un volum reportaje scrise în perioada stării de urgență, despre Bucureștiul descoperit prin ochiul reporterului.

Cora Munteanu a reușit să învingă panica ce a încercat-o greu la începutul pandemiei și, la încurajările jurnalistului și scriitorului Ion Cristoiu, a ieșit din casă și a bătut Bucureștiul în lung și-n lat, surprinzând imagini unice pe care le-a descris apoi cu măiestria și spiritul de observație al jurnalistului profesionist.

Bucurestiul, sub dictatura Coronavirus prezintă cititorului o Capitală transformată, în perioada 16 martie – 15 mai 2020, dintr-un oraş plin de viaţă într-unul aproape mort. Asemenea întregii ţări în această perioada tulbure, dominată de Coronavirusul ucigaş, Bucureştiul a avut parte de interdicţii nemaivăzute până acum, oamenii lui fiind nevoiți să rămână izolați în propriile locuințe.

Cora Muntean ştie să observe acolo unde privirea omului mereu grăbit lunecă fără să se oprească, descoperă amănunte semnificative pentru halucinanta atmosferă dintr-un oraş unde până şi cimitirele au fost închise, metropolă care acum trăieşte sucit, mai ceva ca acel Cănuţă al lui Caragiale.

A mărturisit la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină că este de fapt “o ulițarnică”.

“Am scris aproape zilnic, am ieșit, am mers mult pe jos și a iesit această carte. Nu-mi vine sa cred că am trăit atâtea momente care mi se par acum ireale. Am circulat cu metroul si am fost singură pe peron. La Teatrul Național am găsit  praf pe bănci, nu trecuse nimeni pe acolo. Eu umblam foarte mult pe jos și simteam nevoia sa mă așez. Anticariatul de vis-a-vis de Colțea a fost deschis tot timpul. Tot drumul era pustiu, Centrul Vechi era pustiu și mergem la anticariatul acela. Era interdicția  aceea să nu atingi cartile. Ele  erau depozitate și pe jos, erau pline de praf și am desenat o inimă cu degetul pe cartea de deasupra”, povestește jurnalista Cora Muntean.

Impactul tehnologiilor on-line asupra scriitorului

În perioada pandemiei, vânzările de carte în on-line au crescut cu 20-30% spune scriitoarea Cristina Andone, dar opinează că dacă această criză se va adânci, oamenii nu-și vor mai cumpăra cărți.

Momentul pandemiei a afectat de altfel,  foarte mult librăriile, iar scriitorii au devenit victime colaterale.

“Am perceput drama librăriilor, oamenii priveau tăcerea poveștilor. Când tac povestile, e o tăcere multiplicată cu toate cuvintele care ar fi putut să grăiască între copertele lor. Drama acestor oameni, care se zbăteau în lipsă de resurse, pe noi, scriitorii, ne-a afectat foarte mult”.

Mutarea lecturii în on-line va afecta în special copiii din mediul rural, care nu au acces la tehnologie, este de părere Cristina Andone.

“Oricât de greu ar fi, poveștile trebuie să continue. Sentimentul nostru este că vom avea nevoie de energie și de  încredere. Cred că va fi un comerț de suflete, de energie și de emoție bună în viitor. Cum vom face asta e foarte greu de spus. Aici e durerea mea cea mai mare. Cel mai tare va simți aceastră lipsă nu copilul de la oraș, cel care are acces la internet,  ci copiii de la sat, din cartierele mărginașe. La ei cine se mai duce?”.

Și jurnalista Cora Muntean se declară adepta cărților tipărite.

Cristina Andone, scriitor și trainer de creativitate

Cristina Andone este scriitoare, activist educational si trainer de creativitate.

Cărțile sale au fost vândute în peste 160.000 de exemplare.

Primul roman al Cristinei Andone a aparut la Editura Univers.

Scris într-un stil alert, plin de umor, “Plec - roman cu publicitari, măgar și umbre” este de fapt o poveste despre cum să-ți dai demisia dintr-o corporație.

La aceeași editură a publicat antologiile “Cum e să fii fată”, “Nesupusele”, în două volume, precum și proiectele educaționale “Școala banilor bine-crescuți” volumele 1 și 2, și “Cartea bunătății”.

La editura Nemira, a lansat colecția “Povești din Pădurea Muzicală”,  prin care își propune să îi împrietenească pe copii cu muzica clasică.

Ca autor Nemira și Univers, a fost invitată la Târgul de Carte de la Goteborg, Salon Livre Paris, TIFF Cluj, Bookfest, Gaudeamus.

Cora Muntean, 27 de ani în slujba jurnalismului

Cora Muntean este jurnalistă. A debutat la Evenimentul Zilei, în urmă cu 27 de ani, dar nu s-a oprit doar la presa tipărită. A lucrat și la radio, televiziune, agenții de știri, dar și în presa online, acoperind, în calitate de corespondent, toate domeniile, inclusiv cel sportiv.

Cora Muntean scrie despre întâmplări și oameni și spune că “niciodată nu i-a dat prin cap să renunțe la această meserie. Pentru că este frumoasă, provocatoare și poate fi respectabilă, iar jurnalistul, credibil și onorabil”.

Zilele acestea, deci în vreme de pandemie, a publicat la editura Mediafax, volumul “Bucureștiul, sub dictatura Coronavirus” care cuprinde reportajele scrise în perioada stării de urgență.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 10/11 august 2020
 


Etichete pandemiepoveștile veriiCristina AndoneCora Munteancondiția scriitoruluijurnalism

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live