Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Joi, 26 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

6 Noiembrie 2015
Vizualizari: 886
Comentează add

Premierul britanic, David Cameron, şi-a apărat decizia de a suspenda zborurile între Londra şi Sharm el Sheikh spunând că securitatea cetăţenilor primează.

Posibilitatea unei bombe la bordul avionului rusesc, "foarte probabilă"

luminita-apostol

Prim-ministrului Marii Britanii, David Cameron. Foto: captură video.

Marea Britanie îşi menţine măsurile anunţate aseară de a suspenda toate zborurile spre şi dinspre staţiunea egipteană Sharm el Sheikh, iar premierul britanic, David Cameron, a reluat ideea că este mai mult decât probabil că avionul rus s-a prăbuşit din cauza unei bombe.

Disensiunile ce păreau să fi apărut între Marea Britanie şi Egipt după declaraţiile premierului David Cameron despre securitatea aeroporturilor egiptene, au fost lămurite în această după-amiază la întâlnirea premierului britanic cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al Sisi, aflat la Londra într-o controversată vizită criticată de opoziţia britanică.

În conferinţa de presă comună cei doi demnitari au lăsat să se înţeleagă că nu sunt tensiuni între ţările lor, iar premierul britanic a dat asigurări că Londra şi Cairo lucrează împreună pentru a lămuri condiţiile de securitate de la Sharm el Sheikh unde sunt blocaţi în prezent 20.000 de turişti britanici.

Preşedintele egiptean a spus că înţelege preocupările Guvernului britanic pentru securitatea cetăţenilor săi, dar a explicat că în urmă cu zece luni britanicii au făcut verificări ale aeroportului şi s-au declarat mulţumiţi.

Premierul britanic şi-a apărat decizia de a suspenda zborurile între Londra şi Sharm el Sheikh spunând că securitatea cetăţenilor primează, deşi înţelege atât îngrijorarea britanicilor afectaţi de decizie, cât şi pe cele ale industriei turistice din Egipt.

Deşi ancheta asupra prăbuşirii avionului rusesc în Peninsula Sinai nu s-a încheiat, opinia premierului britanic este că cel mai probabil catastrofa a avut loc din cauza unei încărcături explozive aflate la bord.

"Nu putem fi siguri că avionul rusesc s-a prăbuşit din cauza unei bombe puse de terorişti, dar este din ce în ce mai probabil că aşa s-a întâmplat. Acţionez pe baza informaţiilor de la serviciile secrete. Acţionez pe baza sfaturilor de la experţi şi lucrul cel mai bun de făcut este să suspendăm zborurile spre şi dinspre Sharm el Sheikh până cand vom putea aduce oamenii acasă în siguranţă", a spus premierul David Cameron într-o declaraţie preluată de BBC.

Ipoteza unei bombe la bord este privilegiată şi de o serie de responsabili americani citaţi sub acoperirea anonimatului de canalale de televiziune CNN şi NBC.

Până la lămurirea cauzelor catastrofei în care au murit 224 de oameni şi Irlanda şi-a suspendat zborurile spre şi dinspre staţiunea egipteană Sharm el Sheikh.

La fel şi compania germană Lufthansa, în timp ce Olanda şi-a sfatuit cetăţenii să evite aeroportul din Sharm el Sheikh.

Cotidianul britanic "The Guardian" spune într-o analiză în pagina sa de internet că dacă se va confirma ipoteza unui atac terorist asupra avionului rusesc, ipoteză respinsă de Egipt şi de Rusia, acesta ar fi un indiciu că gruparea teoristă Statul Islamic a adăugat Rusia pe lista ţintelor sale, dar că acţiunile sale violente rămân încă la nivel regional fără să aibă o anvergură internaţională. 


Etichete Marea Britaniepremierul david cameroncompaniile aeriene britanicezona peninsulei SinaiSharm el Sheikhprăbuşirea avionului rusescbombă la bordul aeronaveipreşedintele egiptean Abdel Fattah al Sisi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live