Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

13 Aprilie 2020
Vizualizari: 895
Comentează add

Românii din străinătate vor avea în curând la dispoziție o platformă digitală care îi va sprijini.

Platforma Diaspora Hub pentru românii din străinătate, gata de lansare Platforma Diaspora Hub pentru românii din străinătate, gata de lansare - Conține audio

luminita-voinea

Cod for Romania. Sursa: facebook.com/code4romania/photos

Românii aflaţi în străinătate vor putea în curând să acceseze platforma Diaspora Hub, dezvoltată de autorităţile din România special pentru ei.

Astfel, conaţionalii noştri aflaţi în dificultate vor putea fi ghidaţi uşor către grupurile care le pot oferi sprijin, fie că vorbim despre livrarea unor cumpărături, traduceri, informaţii utile sau alte forme de asistenţă atât de necesară în această perioadă.

Platforma Diaspora Hub este rezultatul parteneriatului dintre Autoritatea pentru Digitalizarea României, Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi asociaţia neguvernamentală Code for Romania, care a lucrat pro bono la acest proiect.

Maria Ţoghină a discutat cu tinerii români care dezvoltă această platformă, Olivia Vereha şi Bogdan Ivănel.

Reporter: Care este rolul vostru în acest proiect şi când va putea fi accesată această platformă?

Bogdan Ivănel: Rolul nostru, şi al meu şi al Oliviei, noi echipa care coordonează cam tot ce se întâmplă la Code for Romania, în genearal şi în particular, în perioada asta. Aşa că toată zona, de la menţinerea acestora parteneriate până la gândirea acestor soluţii şi coordonarea voluntarilor, se întâmplă prin noi, Olivia având şi un rol în plus, ea este ledul echipei noastre de User Experience Design, ceea ce înseamnă că orice proiect care se întâmplă la Code for Romania, oricând, înainte să ajungă în producţie, înainte să scrie prima linie de pod, trece prin mâinile Oliviei.

Reporter: Olivia, spune-ne şi tu mai multe despre ceea ce faci în mod concret pentru acest proiect Diaspora Hub.

Olivia Vereha: În acest moment suntem aproape gara de lansare şi Diaspora Hub urmează să fie un proiect de sprijin pentru românii care acum se află în alte ţări şi care sunt în carantină. Scopul nostru este să le punem la dispoziţie un instrument prin care ei să ajungă exact la acele entităţi care să poată să le ofere ajutor în ceea ce priveşte distribuţii de medicamente, de alimente şi, eventual, să îi ghideze către nişte informaţii corecte sau prin proceduri legale destul de complicate. Proiectul mai are şi o secţiune care să îi ajute pe ei să ajungă şi la informaţia emisă de autorităţile din România către ei într-un mod cât mai simplu şi mai flexibil, pentru că toate site-urile guvernamentale în momentul ăsta sunt pline de informaţii care mai de care mai complicate şi e important ca ei să ajungă fix la cele care îi privesc în mod direct.

Reporter: Cum funcţionează Diaspora Hub, ce facilităţi are, pentru ca ascultătorii noştri să poată înţelege, de fapt, în ce constă această platformă?

Olivia Vereha: Orice utilizator poate să intre pe platformă, nu are nevoie de un cont de înregistrare. Va vedea câteva întrebări, foarte simple, sunt patru întrebări prin care trebuie să treacă, de exemplu, în ce ţară se află, dacă se află în izolare sau în carantină impusă de autorităţi, de ce tip de sprijin are nevoie, poate traduceri, poate consiliere psihologică la distanţă, poate alimente, poate sprijin financiar şi dacă locuieşte în autoizolare cu familia sau este singur acolo. După ce trece prin aceste patru întrebări, i se va derula o lisă de grupuri de sprijin, care sunt în apropierea lui, în oraşul în care se află, şi o listă de grupuri de sprijin de pe Facebook sau alte grupuri online disponibile pentru diaspora din oraşul sau ţara respectivă. De asemenea, mai există şi o zonă de conţinut, unde va fi direcţionat, de exemplu, către zona de restricţii din ţara respectivă, care sunt publice, să poată să vadă ce are voie şi ce nu are voie să facă, informaţii în limba română, şi va vedea şi o zonă de informaţii legislative traduse un pic pe înţelesul lor, ce anume, ce au voie să facă, ce nu au voie să facă sau în ce condiţii pot fi repatriaţi.

Reporter: Bogdan, vor fi în această platformă şi informaţii utile românilor din afara graniţelor, precum cele de natură consulară? Va exista o zonă de comunicare online cu ambasadele, consulatele, Departamentul Românilor de Pretutindeni sau MAE?

Bogdan Ivănel: Ei vor primi într-un format uşor de parcurs pentru ei toate informaţiile despre ce pot să facă şi cum pot să îi ajute autorităţile române în perioada asta. Ce încercăm prin platforma asta este să şi luăm puţin din presiunea de pe consulate, sunt şi ei sub o presiune imensă, sunt foarte mulţi români, mai ales în ţările în care criza este foarte mare şi în care avem foarte mulţi români, Italia, Spania, Franţa, sunt foarte mulţi care şi-au pierdut locurile de muncă, sunt foarte mulţi care poate nu mai au unde să locuiască, sunt unii dintre ei care trebuie repatriaţi şi ei să înţeleagă foarte bine ce poate face statul român pentru ei în momentul de faţă, ce resurse au la dispoziţie şi în ţara în care ei se află acum şi cum pot să acceseze. Separat, mai pregătim o soluţie care sperăm să fie gata săptămâna viitoare, pentru românii din ţară, pentru românii care sunt în autoizolare sau stau acasă, să îşi poată urmări posibilele simptome ale lor şi ale familiei lor, date care sunt transmise mai apoi către DSP şi Ministerul Sănătăţii, pentru a putea ţine contactul. Cum românii din diaspora, prin Diaspora Hub, vor putea ţine contactul cu ce se întâmplă în străinătate, cu consulatele, aşa vor putea şi românii din România să transmită informaţii către DSP-uri şi către Ministerul Sănătăţii, pentru a putea fi ajutaţi.

Reporter: Această platformă cum se va numi?

Bogdan Ivănel: "Stăm acasă".

Interviu difuzat în emisiunea Românii de pretutindeni și transcris de Agenția de presă RADOR.

Audio: Românii de pretutindeni, ediția din 11 aprilie 2020.
 


Etichete Diaspora Hubdiasporaromânii din străinătateCode for RomaniaMAEajutorsprijinplatformăstai acasă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live