Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Platforme digitale SMART în lupta cu #coronavirus

Maria Țoghină a discutat la “Serviciul de noapte”, despre soluții digitale pentru a depăși angoasele și temerile create de epidemia Covid-19.

Platforme digitale SMART în lupta cu #coronavirus
Bogdan Ivănel, fondatorul Code for România, Maria Țoghjină, realizatoarea emisiunii Serviciul de noapte și Maria Duduman, fondatoarea platformei Fă Bine!

Articol de Luminiţa Voinea, 24 Martie 2020, 12:49

Solidaritatea este una dintre valorile esențiale ale umanității.

În vremuri de criză, precum cele pe care omenirea le parcurge acum, cu toții trebuie să dăm dovadă de solidaritate pentru a depăși cu bine momentele dificile pe care le traversăm.

Mai mulți tineri voluntari din România și-au pus la dispoziție cunoștințele digitale, experiența în a-și ajuta semenii și au conștientizat nevoia de informație corectă.

Au adunat toate aceste cunoștințe și le oferă publicului în câteva platforme on-line, menite să ne ofere informații, sfaturi și ajutor atunci când simțim că nu putem face față perioadelor dificile.

Cemafac.ro, cea mai nouă platformă în lupta cu #coronavirus

Bogdan Ivănel, cofondator și CEO al Organizației Neguvernamentale Code for Romania, care a creat platforma știrioficiale.ro, a dezvoltat acum o nouă platformă digitală, cu sfaturi utile în această perioadă grea pe care o traversăm, cum ar fi gestionarea stresului sau comunicarea cu copiii.

Platforma este dezvoltată împreună cu Guvernul României, Autoritatea pentru Digitalizare și Departamentul pentru Situații de Urgență.

cemafac.ro este locul în care orice cetățean poate să găsească sfaturile de care are nevoie în perioada aceasta, ghidarea de care are nevoie, oricare ar fi problemele cu care se confuntă: de la probleme de sănătate imediată, până la probleme conexe: cum să managerieze stresul, cum să discute cu copiii despre perioada prin care trecem, cum trebuie să se vorbească cu persoane cu dizabilități și cum pot fi ajutate în perioada aceasta”, a spus Bogdan Ivănel la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină.

Echipa lui Bogdan cuprinde 1.200 de voluntari, împreună cu care vor fi dezvoltate, în total, șase soluții centrate pe combaterea efectelor COVID-19.

Prima dintre ele a fost știrioficiale.ro, urmată de cemafac.ro, iar acum, Bogdan anunță lansarea altor două platforme, prin intermediul cărora cetățenii din România și din diaspora vor fi în contact permanent cu autoritățile.

“Începând cu știrioficiale.ro, am gândit, din primul moment, un ecosistem de șase soluții care să răspundă principalelor probleme cu care se confruntă publicul în criza coronavirus. Construim acum datelazi.ro, locul în care oricine va putea găsi informațiile și datele publice legate de cazurile confirmate de COVID-19. Lucrăm și alte două platforme: stamacasa.ro și diasporahub, care urmăresc ca cetățenii din România și din diaspora să stea în contact permanent cu autoritățile locale din țară sau cu cele consulare. Prin aceste platforme urmează să se monitorizeze situația cetățenilor din punct de vedere al sănătății, dar și al vieții de zi cu zi“, povestește Bogdan Ivănel.

Fă bine, platforma care conectează lumi diferite

Să faci bine stă în puterea fiecăruia dintre noi.

Printre cei care își dedică însă timp și resurse acestei cauze se numără și Maria Duduman, fondatoarea platformei Fă Bine!

Platforma, dezvoltată sub motto-ul “Miracolul faptelor bune”, își propune, pe de o parte, să identifice problemele cu care se confruntă ONG-urile, inclusiv cele financiare, și să le ajute, iar pe de altă parte, să descopere resursele care pot fi oferite oamenilor care sunt în nevoie.

“Platforma fabine.eu a venit dintr-o experiență personală și din dorința mea de a conecta lumi. Am decis să unesc cele două lumi: lumea ONG-urilor cu lumea companiilor, a voluntarilor și a donatorilor individuali, fiindcă eu cred cu tărie că putem construi o lume mai frumoasă. Resurse sunt suficiente pentru fiecare dintre noi și tot ceea ce contează este să ne așezăm la aceeași masă și să vedem cum putem să construim împreună“, a afirmat Maria Duduman.

Instrumente utile pentru combaterea fake-news

Pandemia de coronavirus este dublată, din păcate, de o infodemie în mediul on-line.

În lupta împotriva dezinformării și a fake-news-urilor, fondatorul site-ului stirioficiale.ro, Bogdan Ivănel, a anunțat introducerea unor filtre, pe care le poate instala oricine vrea să ajungă la informația corectă și care te direcționează automat către sursele oficiale.

“Pe lânga site-ul stirioficiale.ro, am creat două add-on-uri de browser, pentru Chrome si Mozzila, pe care oricine le găsește pe stirioficiale.ro, le poate instala și oriunde ajunge, pe orice site de știri, orice e-mail i se trimite, dacă se găsesc elemente în acel text despre coronavirus, persoana va fi trimisă către sursele oficiale. Este un instrument chiar mai util decât site-ul în sine“, a anunțat Bogdan Ivănel, cofondator și CEO Code for Romania.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 22/23 martie 2020 poate fi următiră în transmisia LIVE VIDEO din linkul de mai jos:

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos/303092823999030/

Coronavirusul, “examenul unei generații”
Serviciul de noapte 25 Februarie 2020, 17:15

Coronavirusul, “examenul unei generații”

Maria Țoghină a discutat la Serviciul de noapte despre impactul și consecințele coronavirus.

Coronavirusul, “examenul unei generații”