Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 30 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Alla Stâncaru Lunca

17 Martie 2019
Vizualizari: 1131
Comentează add

Pianista Dana Ciocârlie este unul dintre muzicienii români care se bucură de o carieră internațională de succes.

Pianista Dana Ciocârlie: Voi veni în România pentru două concerte Pianista Dana Ciocârlie: Voi veni în România pentru două concerte - Conține audio

alla-stancaru-lunca

Pianista Dana Ciocîrlie, la Sala Radio

Pianista Dana Ciocârlie este unul dintre muzicienii români care se bucură de o carieră internațională de succes.

În 2018, Dana Ciocârlie a făcut parte dintre cei trei finaliști nominalizați la "Victoriile muzicii clasice", premiu acordat anual în Franța pentru performanță în muzica clasică.

Nominalizarea artistei s-a datorat proiectului pe care l-a inițiat în jurul "Integralei pentru pian", ce poartă semnătura lui Robert Schumann.

Dana Ciocârlie a studiat la București şi Paris și talentul său a fost recunoscut prin numeroase premii internaționale la competiții de prestigiu.

Reporter (Alla Stâncaru Luncă): Dana Ciocârlie, se știe că aveți mai multe CD-uri cu Integrala Schumann.

Dana Ciocârlie: Toate au ieşit acum un an și jumătate, la Casa de discuri La Dolce Volta.

Reporter: Aţi înregistrat această Integrală Schumann...

Dana Ciocârlie: La Sala Bizantină, Sala de concerte a Ambasadei României la Paris, care este o sală superbă și care s-a redeschis în 2011. Tocmai a fost extraordinar, pentru că Integrala mea a început în martie 2012 până în 2016. Au fost concerte publice cu o acustică grozavă, dublu, să spun, mă simțeam ca acasă acolo.

Reporter: În carieră, compozitorul Schumann v-a purtat noroc, dar numele de Schumann v-a purtat noroc, să spunem, și în viața personală.

Dana Ciocârlie: În primul rând că l-am cunoscut pe soțul meu într-un recital în care cântam Schumann și, în al doilea rând, din întâmplare, am cunoscut o familie Schumann la Paris, Jean Schumann, care mi-a vândut casa. Este un pictor. Exact în ziua aniversară a lui Robert Schumann, pe 8 iunie, am primit un telefon dacă mă interesează încă să cumpăr casa domnului Schumann și am zis: da. A şi venit la concerte de fapt Robert Schumann....

Reporter: Şi zicea că niciodată...

Dana Ciocârlie: Nu a fost aşa de bine cântat. Dar într-adevăr locuiesc în casa Schumann și tocmai am fost invitată în juriu la concursul Robert Schumann la Zwickau, în orașul lui natal, în Germania, un concurs pe care îl câștigasem acum 22 de ani și care are loc o dată la patru ani.

Reporter: Deci Dana ciocârlie crede că are undeva sus o stea Schumann?

Dana Ciocârlie: Nu aș putea eu s-o numesc, dar în mod sigur am o stea. În al doilea rând, în mod sigur, am o conexiune intraplanetară, să spun așa, interstelară cu Robert Schumann și sper chiar și cu Clara a cărei aniversare dublă, bicentenară, este chiar anul acesta. Suntem în anul Clara Schumann.

Reporter: Când veniți la București, pe unde vă place mai întâi să vă plimbați? Ce vreți să revedeți? Conservatorul nu e departe de aici, chiar de Sala Radio...

Dana Ciocârlie: Conservatorul, Piața Ateneului și am un loc special care îmi este cel mai, cel mai drag inimii mele, este Muzeul Ţăranului Român. Nu știu de ce. Este un fel de special nostalgic pentru mine, pentru că, pe vremuri, era Muzeul Partidului. Acolo am devenit pionieră. Când am văzut că s-a transformat şi a devenit Muzeul Țăranului atât de mult m-a impresionat felul în care este conceput acest muzeu, tot ce se găsește înăuntru este așa ca un fel de... un loc metafizic, pot să spun, pentru mine. Este absolut simbolul națiunii române și totdeauna îmi dau lacrimile când mă duc acolo.

Reporter: Mi-aţi spus, înainte de a face interviul, că vor mai urma concerte în România în acest an.

Dana Ciocârlie: Așa este, începe stagiunea combinată a Franței în România...

Reporter: Sezonul România-Franța...

Dana Ciocârlie: Sezonul România-Franţa.

Reporter: Franța-România...

Dana Ciocârlie: Da, și voi veni de trei ori, împreună cu un dirijor francez, Michaël Cousteau, pentru un program esențial francez și român cu anumite aspecte ale muzicii contemporane, de altfel. Ştiu că pentru orchestră va fi o piesă de Diana Rotaru, împreună cu Enescu și Ravel, dar eu voi cânta două concerte: concertul de Paul Constantinescu și un concertino, de un tânăr compozitor francez Guillaume Connesson, deci vom veni la Iași, pe 24-25 aprilie, la Timișoara, la sfârșitul lui mai și la Bacău, în prima săptămână a lui iulie.

Audio: Interviul cu pianista Dana Ciocârlie, din emisiunea Românii de pretutindeni (16 martie 2019)


 


Etichete

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live