Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 10 August

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Maria Țoghină

30 Iulie 2019
Vizualizari: 645
Comentează add

Conf. univ. Cătălin Popescu, medic dermatolog: Expunerea la soare - progresivă și ponderată, excesul crește riscul îmbolnăvirii.

Pericolele expunerii la soare

maria-toghina

Foto: Conf. univ. Cătălin Popescu, medic dermatolog, doctor în științe medicale, în studioul "Serviciului de noapte", alături de realizatoarea emisiunii,  Maria Țoghină

Vacanța de vară înseamnă pentru majoritatea românilor mult așteptata reîntâlnire cu marea, nisipul și soarele fierbinte! La finalul zilelor de concediu ne dorim să revenim în activitate relaxați și bronzați. De fapt, pentru multi dintre noi “succesul” unei vacanțe se măsoară în intesitatea nuanței arămii pe care pielea noastră o capătă după expunerea la soare!
Sfatul specialistului este să fim ponderați și prudenți în ceea ce privește expunerea la soare.

Medicul dermatolog Cătălin Popescu  crede că soarele în exces este cel care poate dăuna sănătății noastre, indiferent de locul în care ne aflăm: la mare, munte sau în orașul în care locuim.

Invitat în emisiunea Serviciul de Noapte cu Maria Țoghină, medicul Cătălin Popescu a subliniat că dacă dorim să ne bucurăm de activități în aer liber și de frumusețea verii, ar trebui să facem în așa fel încât să nu ne ardem la soare.

“De departe cea mai periculoasă interacțiune cu soarele este cea care se soldeaza cu arsură solară și cele mai periculoase arsuri solare sunt cele care survin în prima copilărie sau la adolescenți. Aceste arsuri au cel mai mare impact apropos de cresterea riscului de cancer de piele la vârsta adultă.”

În ce privește modul în care alegem să ne expunem la soare, medicul Cătălin Popescu crede că nu sunt necesare reguli rigide, ci doar înțelepciunea fiecăruia de a sta la soare fără a provoca arsuri ale pielii:  “Firește că e mult mai riscant să te arzi dacă stai la soare la prânz și mai puțin riscant dacă soarele este la răsărit sau la amurg. Atâta vreme cât umbra pe care o face corpul tău e mai scurtă decât tine, e bine să eviți soarele. No shadow, seek the shade! - dacă nu faci tu umbră, atunci caută umbra! ”

Ne putem proteja de soarele puternic fie purtând îmbrăcăminte adecvată, fie utilizând creme foto-protectoare pentru zonele expuse. “Cremele foto-protectoare sunt foarte sigure și extrem de potrivite pentru a ne ajuta să ne protejăm de soare atunci când expunerea este inevitabilă.

Sfaturile categorice de tipul “nu sta la soare intre 10:00 și 17:00” or fi bune, dar dacă suntem în vacanță sau chiar dacă suntem acasă, în tări cu însorire mare, cum e și cazul României, e potrivit să folosești preparate foto-protectoare pe suprafețele de piele care sunt descoperite” , subliniază Cătălin Popescu, medic dermatolog.

Solarul - foarte periculos, crește riscul de cancer de piele

În ce privește bronzarea la solar, o metodă la modă printre tineri, medicul Cătălin Popescu atrage atenția că aceasta este  riscantă deoarece radiațiile ultraviolete utilizate sunt mai penetrante și cresc riscul de cancer de piele: “Acest tip radiații nu ne arde pielea și atunci, aparent, avem o senzație mai mare de siguranță, când de fapt nu e așa! Nu întâmplător în multe state, inclusiv din UE, există fie interdicția de a fi folosit solarul, de exemplu la minori, fie accesul poate fi obținut numai după ce adultul primește un formular în care este informat corect și complet despre riscuri, care sunt substanțiale și pe care, de fapt, oamenii nu prea le cunosc”.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 29/30 iulie 2019

 


Etichete Cătălin Popescumedic dermatologexpunerea la soareriscuri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live