Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 26 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

19 Octombrie 2010
Vizualizari: 4774
Comentează add

Invitaţi profesorul universitar Marin Badea şi profesorul universitar Gheorghe Zbarna.

Paradisul clasei muncitoare - perioada interbelică Paradisul clasei muncitoare - perioada interbelică - Conține audio

george-popescu

Calea Victoriei în perioada interbelică.

Condiţia socială a muncitorului român între cele două războaie a fost mistificată mai bine de 40 de ani de propaganda regimului comunist. Cine era,cum se purta, pentru ce milita muncitorul român înainte de război poate că e în opinia celor de azi o acţiune redundantă, însă reconstruirea spiritului dintr-o epocă sau altă aparţine istoricilor în egală măsură şi celor care contribuie la scrierea ei.

Muncitorii sindicalizaţi, fie în cele independente, roşii, cele influenţate de comunişti, ori galbene, ale social democraţilor au trăit o epocă pe care istoricii o cred deopotrivă tensionată, dar şi plină de câştiguri.

Audio:

Dintr-o Românie subdezvoltată, înainte de primul război mondial, întâlnim în preajma celui de-al doilea o altă ţară parcă, cu multe nuanţe de modernism, clase sociale distincte, cu realizări legislative în favoarea muncitorilor, dar şi cu întărirea autorităţii statului.

În faţă provocărilor destabilizatoare sosite pe filiera Estului nu foarte îndepărtat. Procedând la o rememorare a principalelor evenimente ale evoluţiei istorice a muncitorilor şi consemnate ca atare, încercarea de faţă vine să acopere un gol în studiul unei perioade şi unei clase de care astăzi se vorbeşte tot mai puţin. 

Contributii editoriale:

Dumitru Costin, preşedintele BNS despre înaintaşii săi de Mirela Băzavan.

Metamorfoza pălăriei, ca obiect vestimentar în şapcă şi bonetă, cu istoricul de modă Adina Nanu de Claudia Maria Zidaru.

Fragmente de discurs ale fostului prim ministru Armand Calinescu la primul Congres al breslelor - 1 mai 1939, sala Aro, o inregistrare  pusa la dispozitie de Serviciul Patrimoniu al SRR.

Consultant stiintific al emisiunii: Olga Sandu


Etichete războiRomâniamuncitoriregimul comunist

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live