Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Joi, 30 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Iamandi

17 Mai 2022
Vizualizari: 541
Comentează add

Un eveniment itinerant intitulat „Cântecul Memoriei”, prin care e rememorată personalitatea lui Toma Arnăuțoiu (1921 - 1959), a fost prezentat luni la București.

O sută de ani de la nașterea lui Toma Arnăuțoiu

ionut-iamandi

Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu (stânga) și Cristina Chirvase pe scena spectacolului „Cântecul Memoriei”, București, 16 mai 2022. Foto: Ionuț Iamandi

Un eveniment itinerant intitulat „Cântecul Memoriei”, prin care e rememorată personalitatea lui Toma Arnăuțoiu (1921 - 1959), a fost prezentat luni, 16 mai 2022, la Filarmonica „George Enescu” din București. 

 

Evenimentul a constat dintr-un spectacol alcătuit alternativ din fragmente muzicale și fragmente din literatura de detenție, urmat de difuzarea filmului documentar „Toma Arnăuțoiu. Aripa din stâncă”. 

 

Recitarea fragmentelor din literatura de detenție și regia filmului îi aparțin Cristinei Chirvase, iar fragmentele muzicale au fost interpretate la vioară de către fiica lui Toma Arnăuțoiu, Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu.

 

Într-o prezentare tipărită a spectacolului, se amintește că între 1949 și 1958, Toma Arnăuțoiu a fost liderul Grupului de rezistență de la Nucşoara, care a acționat în sudul Munților Făgăraş. A fost arestat de Securitate, împreună cu ultimii supraviețuitori ai grupului, condamnat la moarte și executat, împreună cu fratele său, Petre, şi alţi 14 condamnaţi, la 18 iulie 1959, la Jilava.

 

Toma Arnăuţoiu a fost ofițer de cavalerie şi a luptat în al Doilea Război Mondial pe frontul de vest (1944-1945), fiind grav rănit în luptele din Ungaria. A făcut parte din Regimentul de Gardă Călare al Palatului Regal. După instaurarea regimului comunist, deși decorat pentru faptele sale pe front, a fost trecut în rezervă în urma epurărilor pe criterii politice din anul 1947.

 

După arestarea părinților, loana, fiica lui Toma Arnăuțoiu şi a Mariei Plop, a fost dusă la un orfelinat. După doi ani a fost adoptată de o familie din Bucureşti. Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu avea să descopere cine au fost părinții ei naturali abia după 1989. Pe baza dosarelor Securității şi a fotografilor pästrate în arhiva CNSAS, completate cu mărturii ale unor supraviețuitori, ea a putut ulterior să reconstituie istoria grupului Arnăuțoiu.

 

Mai multe informații despre grupul Arnăuțoiu pot fi găsite pe site-urile îngrijite de Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu, tomaarnautoiu.ro și eroinenucsoara.ro.


Etichete (ii)toma arnautoiumemorierezistentaanticomunistfilmdocumentarIoana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live