Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 03 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

23 Noiembrie 2010
Vizualizari: 6284
Comentează add

Invitaţi: prof.univ. Ioan Scurtu de la Universitatea Bucureşti şi prof.univ. Cristian Troncota - Academia de Informaţii.

Masacrul de la Jilava şi crimele de la Strejnic Masacrul de la Jilava şi crimele de la Strejnic - Conține audio

george-popescu

Autorii masacrului de la Jilava - noiembrie 1940 / într/un instantaneeu realiyat de Poliția de Siguranță. Credit: https://revista22.ro/dosar/masacrul-antisemit-de-la-jilava-feele-crimei-iii

Una dintre erorile săvărşite de fostul monarh Carol al II-lea în timpul dictaturii personale 1938-1940 a fost acţiunea de exterminare a opozanţilor politici, în mod deosebit a celor de extremă dreapta.

O altă eroare a fost erodarea imaginii şi competenţelor guvernării democratice pluripartite.

Fară partide, după februarie 1938 a însemnat în opinia invitaţilor ediţiei de faă, un mare pas înapoi şi o recrudescenţă a Mişcării legionare, scoasă în afara legii în mai multe rânduri.
   
Uciderea "Căpitanului" - Corneliu Zelea Codreanu, şeful Garzii de fier - alături de Nicadori şi Decemvriri în pădurea de la Tăncăbeşti a lansat în contra-partidă numeroase planuri de asasinare a oamenilor politici, din partea membrilor Mişcării acum sub comanda lui Horia Sima, în condiţiile în care Regele Carol ordonase anterior, decapitarea prezumtivilor lideri ai Mişcării legionare.
    
Pierderile teritoriale din vara lui 1940, abdicarea regelui în favoarea fiului său, Mihai I şi formarea unui guvern naţional-legionar sub conducerea generalului Antonescu, ne apropie foarte mult de răzbunarea plănuită la adresa tuturor foştilor adversari politici ai Gărzii de fier.

O răzbunare fără consimţământul expres al generalului Antonescu. 65 de foşti demnitari arestaţi, dintre care au fost împuşcaţi 64 este cunoscut în istorie ca Masacrul de la Jilava.

Despre condiţiile şi lipsa unei reacţii prompte din partea autorităţilor veţi găsi informaţii în ediţia de faţă.

Ca de altfel şi explicaţii asupra legăturilor pe care le-a avut Horia Sima cu Serviciul Special de Informaţii condus de Mihail Moruzov, personaj misterios care a fost de asemenea ucis la Jilava între cei 64.

Evident că şirul crimelor nu s-a oprit aici, alte două mari personalităţi au căzut victime acestei adevarate Intifade sau epurări în stil stalinist. Virgil Madgearu şi Nicolae Iorga.

Şi despre aceste cazuri aveţi explicaţiile în interiorul emisiunii, dar şi multe aspecte necunoscute publicului larg, până acum.

AUDIO: emisiunea "Istorica", ediţia din 22 noiembrie 2010


Contribuţii editoriale: prof. univ. Valeriu Răpeanu despre reacţia populaţiei stârnită de aceste crime politice, intervievat de Mirela Băzavan.

Ne puteţi scrie şi pe adresa de e-mail : istorica@radioromania.ro pentru sugestii.

Următoarea ediţie a emisiunii Istorica va avea loc luni 29 noiembrie 2010, de la aceiaşi oră.

Subiectul e : "300 de ani pentru un destin naţional. Marea Unire"  


Etichete Carol al II-leaVirgil MadgearuNicolae IorgaHoria Sima

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live