Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Joi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

11 Februarie 2020
Vizualizari: 1102
Comentează add

Elevi ai Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” organizează în perioada 14 – 17 februarie 2020, a doua ediție a conferinței LazărMUN, care simulează dezbaterile din cadrul ONU.

LazărMUN, un proiect al liderilor noii generații LazărMUN, un proiect al liderilor noii generații  - Conține video

luminita-voinea

Elevii implicați în proiectul LazărMUN, în studioul Serviciului de noapte, alături de realizatoarea emisiunii, Maria Țoghină

În ultimii ani, liceeni și studenți din România participă la proiectul „Model al ONU” sau „MUN”, așa cum îl numesc ei,  eveniment care reunește tineri pasionați de dezbateri și care se pregătesc foarte serios pentru a-și susține cu argumente soluțiile identificate la o serie de probleme cu care omenirea se confruntă și care sunt în atenția Organizației Națiunilor Unite.

Astfel, elevi al Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” organizează în perioada 14 – 17 februarie 2020 a doua ediție a conferinței LazărMUN, desfășurată sub motto-ul „Take Hold of Our Future”! Anul acesta sunt așteptați peste 230 de participanți, ce își propun, pe durata celor 4 zile, să aducă în dezbateri cât mai multe teme de actualitate la nivel internațional, pe subiecte de natură politică, economică și socială.

Abrevierea MUN provine de la Model United Nations, iar un astfel de eveniment reprezintă o simulare a discuțiilor din cadrul întrunirilor Organizației Națiunilor Unite (ONU), desfășurată în limba engleză.

O parte dintre elevi au fost invitații Mariei Țoghină la emisiunea „Serviciul de noapte„ și au vorbit, în direct, despre  organizarea acestei conferințe și despre provocările pe care le aduc în viața lor de elevi acest tip de dezbateri cu impact asupra vieții și securității planetei.

“Cea de a II-a  editie a “Lazăr Model al Natiunilor Unite”, va reuni aproximativ  200 de tineri delegați, membri ai echipei de presă sau voluntari. Nu doar delegații fac conferința să se întâmple, ci și o echipă de presă ce urmărește să simuleze echipa de presă care este prezentă la dezbaterile ONU și, de asemenea, există și o echipă de staff, cum există și la ONU, care se asgiură că această conferința se desfășoară conform planurillor. Nu simulăm doar dezbaterile care se desfășoară la Organizația ONU de la New York, ci simulăm în sine toată conferința și tot procesul organizatoric”, a spus Dragoș Ioan-Ile, reprezentant LazărMun, la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină.

Dezbaterile pe care elevii le vor simula, se referă exact la temele pe care liderii ONU le au pe agendă si vizează securitatea, tensiunile de la nivel mondial, problemele economice sau Brexit-ul.

“Practic, noi vom avea mai multe comitete , primul comitet va fi DISEC, care se va  ocupa de securitatea internațională, împreună cu Consiliul de Securitate. În Consiliul de Securitate avem ca subiect tensiunile din Strâmtoara  Ormuz, și punem accentul și pe tensiunile curente dintre Iran si SUA. La DISEC, tema este crearea unei zone fără arme în Orientul Mijlociu“, a povestit Maria Ferăstrău , elevă la Colegiul Național Gh. Lazăr din Capitală.

Comitelele urmăresc crearea unor rezoluții, ce cuprind soluții care pot rezolva problemele din temele propuse.

VEZI COMUNICATUL OFICIAL AL CONFERINȚEI

Printre elevii implicați în organizarea acestei conferințe se numără Maria Ferăstrău și Ioana Drăgușin (reprezentate LazărMun și YouthMUN Galați), Maria Almășan (reprezentantă SavaMUN și LazărMUN), Alexandra Luca și Dragoș-Ioan Ile (reprezentant LazărMUN), Cătălin Panțiru din Cîmpulung și Bianca Roșca Maier din Galați.

Ei au fost invitații Mariei Toghină, în studioul Serviciului de noapte, emisiune ce poate fi urmărită VIDEO în linkul de mai jos:

www.facebook.com/romaniaactualitati


Etichete LazărMUNONUconferințedezbaterieleviGheorghe Lazăr

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live