Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (in continuare) Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Simona Şerbănescu

19 Septembrie 2014
Vizualizari: 2277
Comentează add

Epidemia de Ebola, care generează deja temeri în toată lumea, riscă să se extindă, urmând să se înregistreze mii de noi cazuri în Africa de Vest, avertizează OMS.

Jumătate din personalul medical mobilizat contra Ebola a murit Jumătate din personalul medical mobilizat contra Ebola a murit - Conține audio

simona-serbanescu

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii la Bucureşti, dr. Victor Olsavszky. Foto: medicalnet.ro  

Epidemia de Ebola, care generează deja temeri în toată lumea, riscă să se extindă, urmând să se înregistreze mii de noi cazuri în Africa de Vest - avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Într-o rezoluţie adoptată în Unanimitate, Consiliul de Securitate al ONU a cerut tuturor naţiunilor lumii să asigure asistenţă de urgenţă împotriva răspândirii fulgerătoare a epidemiei.

OMS califică epidemia drept "o ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţională".

Ca un semn al îngrijorării internaţionale, la două zile după deblocarea de către UE a 140 de milioane de euro, preşedintele american Barack Obama a anunţat că Statele Unite vor mobiliza mijloace militare.

Care este situaţia, potrivit ultimelor date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aflăm acum din interviul realizat cu reprezentantul OMS la Bucureşti, dr. Victor Olsavszky.

Victor Olsavszky: Ultimele date spun că sunt peste 5.000 de cazuri, dintre care 2.500 de decese - deci arată o creştere în progresie geometrică în continuare, mai ales că jumătate dintre aceste cazuri au fost înregistrate în ultimele trei săptămâni, ceea ce înseamnă că peste o lună, dacă continuă aşa, ne aşteptăm să raportăm peste 10.000-12.000 de cazuri.

Ţările cele mai afectate sunt în continuare Liberia, Guineea şi Sierra Leone. Sigur că există focare şi în Nigeria, ţara cu cea mai mare populaţie din vestul Africii. Problema este de a rezolva epidemia acolo. Iar faptul că se înmulţeşte în această progresie geometrică pune probleme deosebite pentru sistemele de sănătate de acolo, şi nu uitaţi că vorbim despre trei dintre cele mai sărace ţări din lume.

Reporter: A existat o epidemie în anii '80. Cu toate acestea, la ora actuală există un vaccin în stadiu experimental; nu a fost considerat o prioritate pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii?

Victor Olsavszky: Nu OMS este cea care produce vaccinuri. În schimb, noi promovăm această producere. Tocmai directorul nostru general s-a exprimat zilele trecute în acest sens - că, practic, de la descoperirea acestui virus, de aproape 40 de ani, medicii şi asistentele au rămas fără o armă în mână, iar acum se lucrează din greu la găsirea unor soluţii. Sigur că o serie de vaccinuri sunt în acest moment pe cale de a fi produse.

Reporter: Pentru Europa nu ar fi un pericol iminent? La ora actuală s-a constituit o comisie de monitoruizare a epidemiei în România. Cum funcţionează şi ce măsuri se pot lua?

Victor Olsavszky: Măsurile luate sunt cele de prevenţie în primul rând şi de pregătire, în cazul apariţiei unui asemenea caz. În acest moment, din ce am centralizat, prezumţii au apărut cam în 50 de ţări - sigur, cazuri infirmate, dar ceea ce înseamnă că există o intensă activitate de pregătire în fiecare dintre aceste ţări -, iar Ministerul Sănătăţii român este în permanenţă în legătură cu noi şi cu Centrul de Control al Bolilor de la Stockholm, cu CDC, iar ce am văzut trimis în Liberia, şi anume o unitate militară a Armatei Statelor Unite, este tocmai pentru a facilita acolo măsurile de oprire a acestei epidemii, pentru că sistemele de sănătate sunt prăbuşite, există panică în rândul populaţiei şi problemele de logistică sunt imense.

Reporter: Cât ne costă această epidemie şi despre ce implicaţii putem vorbi la ora actuală? Vă întreb pentru că ştiu că OMS a cerut o sumă cu care să sprijine şi să deblocheze necesarul de care este nevoie.

Victor Olsavszky: În primul rând vorbim despre planul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii împreună cu celelalte agenţii ale Naţiunilor Unite de a opri această epidemie, dar este necesar de aproape un miliard de dolari în acest moment, pentru că e vorba de echipamente de protecţie, acele celebre salopete cu care se intervine. E vorba de medicamente. Personal medical în primul rând, că acolo nu există.

În acest moment, pot să vă spun că 300 de persoane din cadrul personalului medical au fost infectate, din care 150 au decedat. Apoi vorbim, de exemplu, de peste 3.000 de vehicule necesare pentru a trasporta diversele echipamente şi vorbim, sigur, de existenţa unor unităţi de tratament, de spitale.

Reporter: Se speră în rezolvarea situaţiei?

Victor Olsavszky: Orizontul ar fi, din punct de vedere epidemiologic, cam 6-9 luni. Altfel, vom ajunge în situaţia de a trata 20.000 de pacienţi odată, ceea ce înseamnă că în câteva luni se va putea ajunge la această cifră, ceea ce este insuportabil pentru oricare din aceste state. Tocmai din acest motiv, subiectul a fost adus pe agenda Consiliului de Securitate de la New York. 

Audio: Apel matinal


Etichete exclusiv radioEbolaUESUAAfricaNigeriaLiberiaSierra LeoneOMSVictor Olsavszkyepidemieboală

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live