Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... Sâmbătă, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Denisa Udroiu

14 Iunie 2012
Vizualizari: 4758
Comentează add

Finlanda a făcut cunoscuţi câştigătorii Premiului pentru Tehnologia Mileniului, premiu care se doreşte a deveni cel mai prestigios din lume şi care are o valoare de 1,2 milioane de euro.

Inventatorul Linux, premiat în Finlanda

denisa-udroiu

Shinya Yamanaka, cel care a descoperit celulele suşă (st.) alături de inventatorul Linux, Linus Torvalds (dr.). Foto: AP

Cei mai mulţi dintre posesorii de calculatoare au auzit de sistemul de operare Linux.

Este foarte apreciat de utilizatorii mai experimentaţi, se distribuie gratuit şi poate fi îmbunătăţit de către oricine.

Din aceste motive, sistemul de operare este considerat rivalul tradiţional al mult mai cunoscutului Windows.

Puţini ştiu însă că fondatorul acestui program este un finlandez, pe numele său Linus Torvalds.

Miercuri după-amiază, acesta a primit cel mai important premiu din lumea tehnologiei, Premiul Tehnologia Mileniului, iar pentru prima dată de la înfiinţare, această distincţie a fost împărţită între două personalităţi.

Finlanda a făcut cunoscuţi câştigătorii Premiului pentru Tehnologia Mileniului, premiu care se doreşte a deveni cel mai prestigios din lume şi care are o valoare consistentă, de 1,2 milioane de euro.

Decernat o dată al doi ani, trofeul a fost atribuit anul acesta în mod egal la doi candidaţi, aleşi de un juriu internaţional pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea umanităţii.

Unul din ei este Linus Torvalds, iniţiatorul sistemului Linux, cunoscut ca o alternativă la monopolul mondial deţinut de Microsoft.

Sistemul gratuit este folosit de milioane de maşini, telefoane, computere ori tablete şi poate fi constant îmbunătăţit de către voluntari pasionaţi.

Născut în Finlanda, dar stabilit în Statele Unite, Linus Torvalds spunea presei că nu ştie exact cum a devenit sistemul creat de el o sursă atât de folosită în lume, pur şi simplu, din aproape în aproape, a trescut la dimensiunile bănuite.

Linus este una din cele mai cunoscute personalităţi cu care se mândreşte Finlanda.

Celălalt laureat este japonezul Shinya Yamanaka, cunoscut pentru cercetările în domeniul celulelor suşă.

Cercetările sale pot duce la crearea de tratamente ale unor boli care devastează omenirea şi sunt astăzi considerate incurabile, precum cancer, Alzheimer sau diabet.

Premiul a fost înmânat de preşedintele Finlandei la o ceremonie festivă, ce a avut loc miercuri seară la Opera din Helsinki.

Prin acordarea acestui premiu personalităţilor deja recunoscute pe plan mondial, Finlanda îşi creşte vizibilitatea ca ţară în topul tehnologiei şi se asociază celor mai prestigioase personalităţi din domeniu, deschizând astfel calea pentru colaborări la vârf prin intermediul celor recompensaţi.

De altfel, creatori ai Academiei Tehnologice Finlandeze, care decernează premiul, sunt cele mai cunoscute companii finlandeze şi statul.


Etichete FinlandainventatoriLinuxShinya YamanakaLinus Torvalds

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live