Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

8 Septembrie 2020
Vizualizari: 551
Comentează add

Interviu cu Luminița Odobescu, ambasadorul României la Uniunea Europeană

carmen-gavrila

 Foto: Agerpres

 tatele membre ale Uniunii discuta saptamana aceasta pe marginea unei propuneri a Comisiei Europene menită să garanteze faptul că toate măsurile de restrângere liberei circulație luate de tarile membre ca răspuns la pandemia de COVID-19 sunt coordonate și comunicate clar la nivelul UE. Propunerea ceruta de mai multe state membre, intre care si Romania, prevede criterii și praguri comune când tarile decid dacă să impună sau nu restricții de călătorie, un cod de culori stabilit de comun acord, un cadru comun pentru măsurile care se aplică acelor călători care vin din zone cu risc ridicat si furnizarea de informații clare și în timp util publicului cu privire la eventualele restricții impuse. Luminita Odobescu, ambasadorul Romaniei la Uniunea Europeana, a explicat in exclusivitate pentru Radio Romania Actualitati in ce constau detaliile propunerii.

Luminița Odobescu: La solicitarea mai multor state membre, inclusiv a României, Comisia a venit cu o recomandare în vederea coordonării măsurilor interne aplicate de statele membre cu privire la restricționarea liberei circulații, ca răspuns la situația de pandemie din UE. Situația evoluează de la o zi la alta, statele membre sunt nevoite să ia diverse măsuri pentru a-şi proteja cetățenii, iar aceste măsuri trebuie să fie luate într-o coordonare strictă, pentru că ele afectează nu numai cetățenii, propriii cetățeni, dar și cetățenii din celelalte state membre, care circulă în Europa. Şi este foarte important ca toate măsurile care sunt luate de statele membre să fie luate de o manieră coordonată, de o manieră transparentă și predictibilă: orice cetățean care se află, de exemplu, fie în concediu sau în interes de serviciu într-un alt stat membru, statul respectiv se afla cu culoarea portocalie sau verde, și situația se schimbă în raport cu celălalt stat membru, culoarea se schimbă foarte repede, și atunci condițiile de revenire, de exemplu, în statul membru sau de tranzit al diverselor state europene se schimbă rapid, iar cetățenii, evitent, trebuie să fie informați.

Practic, Comisia Europeană a venit cu această propunere de recomandare către statele membre, în care sunt identificate patru domenii-cheie în care toate statele europene ar trebui să-și coordoneze eforturile. Practic, criterii comune și praguri în cazul introducerii unor restricții de călătorie, criterii comune pe baza unui cod de culori agreat de comun acord - statele membre utilizează diverse culori, în principal cele trei culori, Comisia Europeană propune patru: roșu, portocaliu, verde și gri, în cazul în care nu sunt suficiente informații. De asemenea, un cadru comun pentru măsurile aplicate călătorilor care vin din zonele de risc ridicat și, evident, comunicarea timpurie și foarte clară către cetățeni, către public asupra diverselor restricții de călătorie.

O primă discuție a fost realizată de către miniștrii sănătății din statele membre. S-a agreat că este nevoie de o coordonare extrem de strânsă între statele membre în ceea ce privește regimurile de carantină și de testare. Ştiți și dumneavoastră, anumite state membre cer testul înainte de a ateriza, altele cer la 48 de ore după ce se aterizează, perioadele de carantină diferă de la un stat membru la altul, deci este nevoie de această abordare comună, în interesul tuturor. Iar obiectivul nu este de a frâna libera circulație, ci de a ajuta această liberă circulație să se mențină, dar cu respectarea, evident, a criteriilor de sănătate impuse de situația actuală.

Realizator: Ce șanse sunt ca statele membre să cadă de acord asupra detaliilor propunerii Comisiei?

Luminița Odobescu: Cred că sunt şanse ridicate. Există un interes din partea statelor membre de a avea această coordonare. Această propunere a Comisiei vine la solicitarea mai multor state membre, la nivelul ambasadorilor, la nivelul COREPER II. O primă discuție a avut loc săptămâna trecută. Ea intră în discuție săptămâna aceasta la nivelul statelor membre. Sperăm, evident, pe baza instrucțiunilor capitalelor, să avansăm cât mai repede, pentru că până la urmă este interesul nostru al tuturor să ajungem la o bază comună și după aceea să fie aplicată de către toate statele membre.

Realizator: Cât de repede s-ar putea ajunge la aplicarea efectivă a propunerii?/pvelisar

Luminiţa Odobescu: Sunt chestiuni care sunt extrem de sensibile, pentru că practic domeniul sănătății este o competență națională, dar sunt convinsă că vom avansa. Obiectivul nostru este să ne mişcăm și al președinției germane este să avanseze cât mai repede. Luna aceasta speram să ajungem la un acord comun de componentele propunerii Comisiei.

Realizator: Tot  în această perioadă se intensifică negocierile interinstituționale asupra pachetului de relansare a Uniunii Europene, bugetul plus inițiativa de redresare, și nu lipsesc îngrijorările că acordul politic la care s-a ajuns în iulie ar putea să fie aruncat în aer.

Luminiţa Odobescu: Cred că interesul tuturor instituțiilor europene, interesul statelor membre este de a avea un acord cât mai rapid pe întreg pachetul - și pe pachetul de relansare economică, și pe că bugetul Uniunii Europene pentru următorii șapte ani. Acestea sunt așteptările nu numai ale cetățenilor, dar și ale companiilor. Suntem într-o perioadă de criză, criză care a afectat statele membre - sigur, de o manieră diferită -, care a afectat companiile europene, cetățenii, șomajul este ridicat în foarte multe state membre, deci obiectivul este într-adevăr să ajungem la un acord între cele două instituții cât mai rapid posibil, pentru a putea implementa ambele - atât bugetul, dar și acest plan de relansare economică și de rezilienţă, care răspunde situației actuale. Sunt încrezătoare. Negocierile întotdeauna între Consiliu și Parlamentul European nu sunt simple, sunt negocieri interinstituționale, fiecare poziție își exprimă evitent interesele sale, dar să nu uităm că negocierile au fost extrem de dificile în cadrul Consiliului European, că statele membre au ajuns la un acord după patru zile și patru nopți de negocieri extrem de dure și extrem de... echilibrul este unul sensibil și la care de ajuns destul de dificil şi îmi exprim speranța și încrederea că vom ajunge, evident, cât mai rapid la un acord cu Parlamentul European.

După cum ați văzut, imediat după Consiliul European, după acordul politic la nivelul liderilor europeni, în consiliu statele membre s-au mișcat foarte rapid, a fost obținut mandatul de negociere pentru Parlamentul European pentru toate actele legislative de implementare, iar practic deja președinția germană, în numele statelor membre, împreună cu Comisia Europeană, a început negocierile cu Parlamentul European.

Evident, interesul nostru al tuturor, cum am spus, și interesul României, este să avem acest acord cât mai repede posibil, ca să putem, pe de-o parte, să ne pregătim să utilizăm banii alocați României, inclusiv prin planul de relansare şi reziliență, prin facilitatea de redresare și reziliență dar și prin bugetul multianual, pentru că vorbim aici, pe de-o parte, de împrumuturi și de granturi care sunt destinate să răspundă rapid crizei cu care se confruntă statele membre, iar pe de altă parte avem bugetul european, care răspunde preocupărilor noastre în materie de coeziune, de politică agricolă și așa mai departe. Deci,  într-adevăr, negocierile nu sunt simple, dar cred că interesul este unul al tuturor, nu numai al instituțiilor europene, și așteptările până la urmă ale cetățenilor, ale companiilor, sunt de a ajunge la acest acord cât mai rapid posibil.

(PH)


Etichete Luminița Odobescuambasadorul României la Uniunea Europeanăinterviu(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live