Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel Matinal - Invitat: ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu

Apel Matinal - Invitat: ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu
Foto: Agerpres

Articol de Cătălin Cîrnu, 09 Mai 2019, 09:06

AUDIO: Apel Matinal - Invitat: ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu.

Realizator: Ne reamintim, la Sibiu începe astăzi Summitul informal al șefilor de state și guverne din Uniunea Europeană. Măsurile de securitate sunt speciale, o atenție deosebită fiind acordată aeroportului internațional, unde se așteaptă o creștere record a traficului aerian pentru cele câteva zeci de delegații oficiale, sute de invitați de rang înalt și aproximativ 1.000 de jurnaliști şi traducători, așteptați pentru a participa la lucrările summitului. Invitatul special al "Apelului Matinal" de astăzi este doamna ambasador Luminiţa Odobescu, Reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, aflată, evident, la Sibiu. Bună dimineața, doamnă!

Luminiţa Odobescu: Bună dimineaţa şi "La Mulţi Ani, Europa"! "La Mulţi Ani" tuturor românilor!

Realizator: Mai ales că astăzi este şi Ziua Independenței României, dacă ne amintim de secolul al XIX-lea.

Luminiţa Odobescu: Da.

Realizator: S-a spus că viitorul Europei unite se va decide la Sibiu. În aceste condiţii, cât de important este acest summit pentru România, pentru Europa?
Luminiţa Odobescu: Este un moment important pentru România, un moment important în istoria europeană recentă a României, pentru că pentru prima dată, avem o reuniune a liderilor europeni aici, la Sibiu. Putem spune că inima Europei bate astăzi la Sibiu, un loc cu puternică încărcătură istorică, dar Sibiul astăzi va fi despre viitor, în primul rând, despre ceea ce ne uneşte şi despre cum putem duce mai departe visul unei Europe unite și puternice. Sunt emoţionată, vă spun sincer, pentru că este un moment important pentru noi, pentru România și privim cu încredere în viitor.

Realizator: Este un moment unic, până la urmă, să nu uităm, o premieră pentru țara noastră. Ce va conține Declarația de la Sibiu? Cred /că/ așa va rămâne consemnată - nu? - în istorie.

Luminiţa Odobescu: Da. Declarația de la Sibiu de astăzi este o declaraţie cu privire la viitorul UE, care include zece angajamente. Acestea se referă la menținerea unității, ceea ce dă forţă proiectului european, la mai multă coeziune și solidaritate. De asemenea, se referă în primul rând la identificarea de soluții comune la problemele care ne afectează pe toți - şi nu sunt puţine, de la schimbările climatice, migraţie, la natalitate, la provocările economice și sociale. De asemenea, declaraţia se va concentra pe asigurarea accesului egal la oportunităţi şi beneficii pentru toate statele membre, pe reducerea disparităţilor, pe alocarea de resurse proporţionale cu ambiţiile noastre, pe nvestiția în tineri și consolidarea unei Europe care să facă față provocărilor viitorului. De asemenea, un accent important va fi puse pe siguranța cetățenilor și consolidarea locului pe lider ale Uniunii în plan global și credeam ca a președinția română a Consiliului Uniunii Europene este de peste patru luni profund angajată în această direcție, cu rezultate concrete în beneficiul tuturor cetățenilor europeni.

Realizator: De ce avem nevoie noi toți, nu neapărat noi românii, pentru ca unitatea europeană să nu rămână doar un slogan?

Luminiţa Odobescu: Avem nevoie de toţi, pentru că în fața noastră sunt foarte multe provocări și nu este întotdeauna simplu să găsim aceste soluții, dar cred că unitatea și coeziunea trebuie să ne definească pe toți, să definească Uniunea Europeană. Până la urmă, împreună suntem mai puternici să găsim soluții, să avem imaginație să găsim aceste soluții și să facem faţă acestor provocări care, aşa cum am spus, nu sunt simple. Vorbim de la schimbări climatice, la migraţie, la asigurarea de locuri de muncă pentru tineri, creșterea economică, o creștere economică solidarită, la provocările în materie de digital, de inteligenţă artificială la toate transformările societăţii şi întotdeauna, nu este întotdeauna simplu să găsim aceste soluţii, dar cu perseverenţă, cu încredere putem să le găsim - şi cum am spus, noi, ca președinție a Consiliului Uniunii Europene, am reuşit să arătăm acest lucru prin numărul de dosare pe care l-am închis. Poate într-adevăr, 90 de dosare legislative închise pot să însmene mult sau puţin, dar aceste dosare legislative au avut impact pentru cetăţenii Europei şi pentru cetăţenii români - şi aş vrea să vă dau câteva exemple. Este pentru prima dată, de exemplu, când toate avem legislaţie pentru a evita și a combate dublul standard pentru produse care se comercializează. S-a decis recent să se consolideze Garda de Coastă Europeană cu peste aproape 10.000 de ofițeri, ceea ce înseamnă protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene. În materie de securitate energetică, Directiva gazului; în materie socială, de exemplu, s-a creat o nouă autoritate pentru muncă la nivel european, care protejează drepturile lucrătorilor. Sunt foarte multe dosare legislative care au fost închise, dar care au rezultate concrete, efecte concrete directe și imediate pentru cetățenii români și pentru cetățenii europeni. Ceea ce vreau să mai subliniez este că astăzi, liderii practic încep o discuţie despe agenda strategică a Uniunii Europene, care va grupa cele mai importante priorităţi, priorităţi care vor ghida acţiunea şi politicile Uniunii Europene în perioda 2019-2024.

Realizator: Da, îmi amintesc de o declaraţie a dumneavoastră chiar înainte ca România să preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene: "Este esenţial ca românii să simtă că acest proiect european le aparţine. Mandatul ţării noastre este pentru şi despre cetăţeni, având în centru aşteptările lor cu privire la Uniunea Europeană, dar şi rolul României în cadrul proiectului comunitar". Mai sunt aproximativ două luni în care România va deţine în continuare preşedinţia. Mai avem ceva de făcut?

Luminiţa Odobescu: Avem, avem foarte mult de lucru. Deci sunt încă două luni în care vom încerca să ne axăm în continuare pe rezultate concrete pentru cetăţenii noştri. În acest moment important, practic ne vom aduce, România îşi va aduce contribuţia la pregătirea acestei agende strategice, care va fi ghidată pe patru domenii esenţiale legate de protejarea cetăţenilor şi a libertăţilor, de dezvoltarea bazei economice a viitorului model european, de promovarea intereselor şi valorilor europene în plan global şi, de asemenea, de promovarea unui viitor al oportunităţilor egale, în armonie cu mediul înconjurător. Şi spun aceasta pentru că în toate formaţiunile Consiliului, în consiliile ministeriale, sub coordonarea miniştrilor români, se vor discuta aceste elemente, aceste domenii şi, practic, miniştrii români vor pregăti contribuţia consiliului respectiv pentru agenda strategică care va transmisă, această contribuţie va fi transmisă preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk.

Realizator: Evident, o zi plină la Sibiu, dar mai am, totuşi, o curiozitate. Apropo, tot l-aţi aminitit pe Donald Tusk. Au venit încă de ieri invitaţi străini în Sibiu. Cum simţiţi Sibiul? Ce v-au spus invitaţii din străinătate, care au sosit, poate, pentru prima dată la Sibiu?

Luminiţa Odobescu: Şi în rândul colegilor mei de la Bruxelles a existat un interes deosebit pentru Sibiu, pentru România în general. Lumea a aşteptat cu nerăbdare să vină aici, la Sibiu. Aseară, i-am văzut în piaţă pe preşedintele Tusk, pe preşedintele Juncker, de asemenea, pe primul ministru al Letoniei. Deci, discutând cu românii, vă spun, sunt emoţionată şi nu ascund acest lucru. Este un moment important pentru România, pentru români şi pentru tineri, de asemenea, ca reprezentant al României pe lângă instituţiile europene, şi cred că... Am văzut aseară foarte mulţi tineri care discutau cu noi. Am văzut entuziasm şi asta este foarte important, pentru că, aşa cum am spus, astăzi Sibiul este, în primul rând, despre viitor, despre viitorul nostru comun.

Realizator: Sau altfel spus, ca să vă citez, "Sibiul, inima Europei". Să aveţi o zi frumoasă, pentru că va fi plină, cu siguranţă, în evenimente. Vă aşteptăm, poate, şi cu un alt "Apel matinal", cu o altă invitaţie, să ne spuneţi exact ce s-a întâmplat de-a lungul acestei zile.

Luminiţa Odobescu: Vă mulţumesc frumos şi încă o dată: la mulţi ani!
Realizator: La mulţi ani tuturor românilor, la mulţi ani tuturor celor care trăiesc în cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene prezente la Sibiu. Ştim bine ce se întâmplă cu Brexitul şi tocmai de aceea Marea Britanie nu are reprezentant. Invitatul "Apelului matinal" de astăzi a fost ambasadorul Luminiţa Odobescu, reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană.

Transcrierea interviului a fost asigurata de agentia de presa RADOR.






Aproximativ 80.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral, în perioada minivacanţei de 1 Mai şi Paşte
România 25 Aprilie 2024, 08:09

Aproximativ 80.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral, în perioada minivacanţei de 1 Mai şi Paşte

Aproximativ 80.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral, în perioada minivacanţei de 1 Mai şi Paşte. Peste 600 de...

Aproximativ 80.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral, în perioada minivacanţei de 1 Mai şi Paşte
Actrița Manuela Hărăbor, între Prietenii de la radio
România 25 Aprilie 2024, 07:16

Actrița Manuela Hărăbor, între Prietenii de la radio

Ce provocări are actrița în această primăvară - vom afla după ora 11:30, când Manuela Hărăbor va ajunge în studioul Radio...

Actrița Manuela Hărăbor, între Prietenii de la radio
Comisia Europeană deschide două proceduri de infringement la adresa României
România 24 Aprilie 2024, 22:34

Comisia Europeană deschide două proceduri de infringement la adresa României

Achiziţiile publice și regimul de penalizare a plăţilor întârziate sunt domeniile reclamate de Comisia Europeană.

Comisia Europeană deschide două proceduri de infringement la adresa României
Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă
România 24 Aprilie 2024, 21:34

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă

Centrul de dializă din Sighişoara va implica un parteneriat public-privat, care ar putea porni din toamnă.

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă
Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte
România 24 Aprilie 2024, 19:23

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte

Pensiile vor fi plătite mai repede şi vor ajunge la beneficiari înainte de Paşte.

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte
Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
România 24 Aprilie 2024, 19:16

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare

Secţia pentru judecători a respins propunerea de suspendare a Ioanei Ancuţa Popoviciu, magistrata care soluţionează dosarul...

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
România 24 Aprilie 2024, 19:02

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile

Apa lacului are 19 metri adâncime, iar operațiunile au fost îngreunate de temperatura scăzută a apei.

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
România 24 Aprilie 2024, 18:23

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova

Fenomenul consumului de droguri este în creştere şi afectează persoane tot mai tinere, afirmă ministrul familiei, tineretului...

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova