Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ISTORICA Luni, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

13 Octombrie 2009
Vizualizari: 1208
Comentează add

Vizita în Rusia a secretarului de stat american constituie ultima etapă dintr-un turneu diplomatic european.

Hillary Clinton la Moscova

ionut-dragu

Secretarul de stat american Hillary Clinton va încerca să se asigure de sprijinul Rusiei în dosarul nuclear iranian, în special în privinţa eventualelor sancţiuni, dacă dialogul cu Teheranul nu ajunge la niciun rezultat, transmite AFP.

Potrivit unor declaraţii de duminică ale secretarului american de stat, comunitatea internaţională "nu va aştepta pe termen nedefinit" ca Iranul să-şi împlinească obligaţiile.

Vizita secretarului de stat american în Rusia este premergătoare reuniuni dintre Iran, Statele Unite, Franţa şi Rusia, de pe 19 octombrie, la Viena, în vederea studierii posibilului transfer de uraniu iranian în străinătate, în vederea îmbogăţirii. 

La începutul consultărilor ruso-americane, Rusia a solicitat "clarificări" privind noul proiect american antirachetă, după ce, într-o primă fază, a salutat abandonarea fostului proiect.

Medvedev a admis posibilitatea unor noi sancţiuni, dacă Iranul nu demostrează caracterul pacifist al programului său nuclear, dar Rusia nu a precizat deocamdată clar dacă este dispusă să aprobe măsuri severe în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

Potrivit unui oficial american, în timpul discuţiilor cu omologul său rus Serghei Lavrov şi cu preşedintele Dmitri Medvedev, Clinton va încerca să afle "ce forme precise de presiune este dispusă Rusia să exercite pentru a se alătura" Washingtonului şi aliaţilor săi, "dacă Iranul nu îşi îndeplineşte obligaţiile".

Dezarmarea şi apărarea în Europa se află de asemenea în programul vizitei secretarului de stat american, care va lua sfârşit miercuri la Kazan, în Tatarstan, după o zi de întrevederi politice, marţi, în capitala rusă.

Philip Gordon, secretarul de Stat adjunct pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, a adăugat că vizita lui Clinton face parte din "eforturile care vizează reconstruirea de relaţii efective şi constructive cu Rusia".

Hillary Clinton va avea de asemenea ocazia să măsoare amploarea încălzirii relaţiilor ruso-americane după vizita preşedintelui american Barack Obama în iulie la Moscova şi revizuirea proiectului controversat de scut antirachetă american în Europa.


Etichete hillary clintonsuairannuclearinarmarerusiarelatii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live