Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandra Coşlea

14 Aprilie 2013
Vizualizari: 1686
Comentează add

În vârful vulcanului inactiv Mauna Kea din Hawaii va fi construit cel mai mare telescop din lume, conform unei decizii adoptate sâmbătă de administraţia statului.

Hawaii devine casă pentru un telescop uriaş

alexandra-coslea

Foto: Reuters.

În vârful vulcanului inactiv Mauna Kea din Hawaii (SUA) va fi construit cel mai mare telescop din lume, conform unei decizii adoptate sâmbătă de administraţia statului Hawaii, transmite AP, citată de Agerpres.

Noul sistem optic prevede construcţia unui observator pe Mauna Kea, unul din cei cinci vulcani care formează insula Hawaii.

Telescopul va ajuta oamenii de ştiinţă să observe obiecte din Univers care se află la o distanţă de 13 miliarde de ani lumină de Pământ.

Costul telescopului, conform calculelor preliminare, se ridică la un miliard de dolari, iar finanţarea proiectului va fi realizată de universităţi din SUA, Canada, China, India şi Japonia.

Oglinda gigant din interiorul dispozitivului, cu un diametru mai mare de 30 de metri, va fi montată din 492 de segmente.

Vulcanul Mauna Kea se află departe de marile oraşe, iar prin intermediul acestui observator astronomii vor putea efectua observaţii atât în spectru vizibil (spectru optic), cât şi în infraroşu.

Triburile locale se opun însă amplasării telescopului pe vârful Mauna Kea, motivând că activităţile de construcţie a observatorului ar putea să tulbure spiritele vulcanului.


Etichete hawaiitelescopSUAspiritePământani luminăUniversoglinda

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live