Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

27 Mai 2020
Vizualizari: 307
Comentează add

Analistul Iulian Fota a vorbit, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre evoluțiile politice din R.Moldova.

Fota: România trebuie să-și îmbunătățească politicile față de R.Moldova Fota: România trebuie să-și îmbunătățească politicile față de R.Moldova - Conține audio

luminita-voinea

Iulian Fota. Foto: Agerpres

Realizator (Maria Țoghină): Cum vedeți în periopada următoare relația cu Chișinăul? Urmează o perioadă electorală importantă pe ambele maluri ale Prutului, la ce să ne așteptăm?

Iulian Fota: Regimul actual, regimul Dodon, ne va face cât de multe probleme poate.

Realizator : Este o retorică electorală?

Iulian Fota: Da, este disperat să se realeagă, mai ales că nu este nici atât de inteligent, nici atât de abil ca lider și lucrurile merg prost, în primul rând pentru R.Moldova și pentru oamenii de acolo. Am asistat, în ultimii doi ani, la niște situații halucinante. Dl. Dodon este președintele unei entități care se numește R.Moldova și este obligat să-i apere integritatea tertorială, suvernaitatea, e obligat să respecte această entitate. Ori, noi am vazut la domnul Dodon poziționări în favoarea celor care au răpit tetritorii Republicii Moldova. Evident este un non-președinte și oamenii au început să vadă lucrul asta și să-și pună întrebări, să se îndoiască de capacitățile domniei sale. Domnul Dodon este din ce in ce mai expus politic, din ce în ce mai disperat și de aceea face tot felul de artificii, inclusiv dezvoltă un limbaj duplicitar și complet nepoliticos, în aceste momente, față de România.

Realizator: Dar opoziția pro-europeană de la Chisinău, credeți că poate să recupereze terenul pierdut, se poate regrupa acum?

Iulian Fota: Pe de o parte, ei o fac pentru că văd că, totuși, politic, puterea domnului Dodon se reduce, restrângându-se suportul în Parlament. Pe de altă parte, Republica Moldova, totuși, va avea întotdeauna o zonă de pragmatism mai bine conturată. Pentru că în R.Moldova ai și actori politici care, într-o țară europeană,  n-au ce căuta, apropo de domnul Ilan Șor.  Acolo trebuie să te uiți care e răul cel mai mic. Cred că vom avea un amestec de abordare principială, valori europene și comportamente de tip european, combinat cu soluții mai pragmatice. Pentru că,  dacă parlamentarii domnului Ilan Șor vor să voteze împotriva domnului Dodon, chiar dacă comportament lor nu este unul european pe ideea că răul cel mai mic trebuie preferat, s-ar putea să vedem o serie întreagă de evoluții interesante. Românai trebuie să-și facă niște îmbunătățiri la politicile față de Republica Moldova. Sunt o serie de chestiuni pe care trebuie să le schimbăm și atunci lucrurile ar fi ceva mai bune.

Analistul politic Iulian Fota  a analizat, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, consecințele geo-politice ale pandemiei de COVID-19 vorbind în context și despre evoluția situației din R.Moldova.

Audio: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 25/26 mai 2020


Etichete Republica MoldovaIgor DodonsecuritateRomâniapericolegeo-politicăanalizăpolitică externă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live