Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ - continuare Miercuri, 08 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

9 Martie 2018
Vizualizari: 749
Comentează add

Renumitul profesor american de economie, Jeffrey Sachs, prezent la Bucure;ti, a îndemnat România să-şi crească investiţiile

Economia mondială nu se apropie de un nou moment de criză

iulian-olescu

   Jeffrey Sachs   Foto:jeffsachs.org

Economia globală traversează un moment favorabil şi dacă, totuşi, se va declanşa o criză în viitorul apropiat, ea va fi determinată de conducerile politice ale statelor, nu de fundamentele economice, a declarat, ieri, profesorul american de economie Jeffrey Sachs, aflat în vizită la Bucureşti la invitaţia Guvernului României. 

Jeffrey Sachs: "Dacă va veni o criză, va fi din cauza conducerii deficitare. Nu există niciun motiv pentru criză. În prezent, toate regiunile importante - SUA, Europa, China, India - se descurcă bine în scenariul de bază. Bineînţeles, acest lucru este supus riscurilor ce provin din politică. Deci, în opinia mea, crizele economice vin dinspre politici greşite, iar acum există pericole evidente în acest sens. Pe de altă parte, avem o agendă economică globală pozitivă şi interesantă, anume utilizarea noilor tehnologii pentru a crea mai multă prosperitate, pentru a pune capăt sărăciei şi pentru a crea o economie mondială bazată pe energie regenerabilă.

Aş spune, pentru Europa, să aveţi relaţii bune cu China, să încercaţi să găsiţi o cale de întoarcere la relaţii bune cu Rusia, să dezvoltaţi relaţii economice cu India, cu Africa şi cu America de Sud". 

Economistul american avertizează că numai prin cooperare la nivel global pot fi realizate obiectivele privind dezvoltarea durabilă convenite în cadrul agendei 2030 şi adaugă că speră ca SUA să nu devină elementul destabilizator, prin deciziile legate de retragerea de la negocierile anumitor acorduri comerciale sau din cadrul tratatelor ce vizează reducerea ponderii compuşilor de carbon din economie.

Despre România, Jeffrey Sachs spune că trebuie să facă eforturi în direcţia creşterii investiţiilor şi orientării acestora către obiectivele de dezvoltare durabilă.   

Jeffrey Sachs: "Din fericire, rata de investiţii în România este rezonabilă şi este mult mai mare decât cea din SUA, trebuie să spun, ceea ce este bine, deoarece vorbim de o investiţie pe termen lung, care este cheia dezvoltării economice. Astfel, România are nevoie de un efort puternic în domeniul investiţiilor publice şi private. Este necesar ca aceste investiţii să fie în direcţia dezvoltării durabile, adică a energiei regenerabile, a tehnologiilor avansate, a mişcării spre vehiculele electrice, a unei infrastructuri prioritare durabile, cu o bună conectivitate. Se va trece la conectivitate 5G peste tot în lume şi va fi important din punct de vedere strategic ca ţările să fie foarte bine conectate în această era a informaţiilor". 

În opinia lui Jeffrey Sachs, ţara noastră trebuie să facă eforturi pentru a atrage investiţii străine, să menţină o stabilitate pe termen lung a politicilor fiscale, dar şi să profite de perioada în care va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pentru a promova cu adevărat investiţiile europene majore, în sisteme energetice, noi tehnologii, mijloace de transport de înaltă calitate, ca parte a unei strategii fundamentale europene de dezvoltare durabilă.


Etichete Jeffrey Sachseconomiecrizaenergie regenerabila5Ginvestitii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live