Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 07 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

23 Aprilie 2019
Vizualizari: 1326
Comentează add

Profesorul doctor Mihai Florin Rădulescu a vorbit la "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină despre tratamente moderne în cancerul de prostată și metode de prevenire a bolii.

Descoperirea precoce a cancerului de prostată, „un joker” pentru viață Descoperirea precoce a cancerului de prostată, „un joker” pentru viață - Conține video

luminita-voinea

Profesorul doctor Mihai Florin Rădulescu, în studioul "Serviciului de noapte", alături de realizatoarea emisiunii, Maria Țoghină.

Cancerul de prostată este a doua cauză de deces la populația masculină.

În Europa, un bărbat din zece va dezvolta, la un moment dat în cursul vieţii, cancer de prostată. 

În România,  anual, sunt diagnosticate 6.000 de noi cazuri, iar 2. 000 de români îşi pierd viaţa ca urmare a acestei afecţiuni.

Există mai mulți factori de risc care duc la apariția cancerului de prostată: factorii familiali, genetici,  sau alimentari.

Din punct de vedere al alimentației ajungem să mâncăm multe  E-uri cu efecte nocive asupra metabolismului, iar sub aspect genetic, dacă un pacient este diagnosticat cu cancer de prostată, băiatul sau fratele lui ar putea dezvolta boala.

De asemenea, există și factori de rasă, fiind cunoscut faptul că oamenii de culoare sunt predispuși cu 30 – 40% mai mult să facă acest tip de cancer.

Reputatul medic urolog, profesor doctor Mihai Florin Rădulescu, recomandă bărbaților ca începând cu vârsta de 45 de ani să facă o vizită la urolog, pentru a preveni apariția unor afecțiuni grave. 

Profilaxia cancerului de prostată sub  toate formele – educația sanitară, informarea prin mass-media, programe naționale și internaționale - este esențială, a spus medicul urolog la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină.

Alături de profilaxie, descoperirea prococe a bolii oferă șanse reale de vindecare.

Pentru că, dacă se descoperă din timp, pacienții au șansa de a fi tratați într-un mod curativ.

“Profilaxia pentru decelarea cancerului de prostată joacă un rol foarte important. Numai prezența unui medic de medicină generală care își trimite pacientul la un urolog poate salva viața unui pacient în stadiu incipient de cancer de prostată”, susține profesorul doctor Mihai Florin Rădulescu.

Semnele la care trebuie sa fim atenți pentru a merge la medic în faza incipientă sunt următoarele: un jet urinar întrerupt, trezirea frecventă peste noapte provocată de urinări dese și chiar tulburări de natură sexuală, care ar putea avea la origine un cancer de prostată.

Metode de depistare precoce a cancerului de prostată

Cu cât descoperi mai devreme un asemenea tip de cancer, care nu a depășit capsula prostatică, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari.

“Ideal este să descoperi un cancer de prostată care încă este în coajă, adică nu a depșit capsula prostatică. Și aici este arta medicului generalist, care depistează și trimite mai departe pacientul la medicul specialist, este arta medicului urolog, care descoperă acest eventual cancer de prostată  printr-un  tușeu rectal, printr-o dozare de PSA, printr-o  ecografie transrectală, iar dacă nu este clară, printr-o imagine RMN. Rezonanța magnetică combină mai multe faze care ne determină poziționarea exactă a unui cancer de prostată. Iar pentru diagnosticare se practică o puncție“, spune medicul Mihai Florin Rădulescu.

Un lucru este cert: descoperirea  precoce a cancerului de prostată înseamnă pentru pacient “un joker” pentru viață, fără suferință, cu o tratare fie prin operație, fie printr-o radioterapie externă, sau  prin brahiterapie

Profesorul Mihai Florin Rădulescu practică de 21 de ani brahiterapia, o terapie  minim invazivă.

“Brahiterapia  din anii ‘70 s-a dezvoltat foarte repede, ajungând să aibă un loc la fel de bun la un cancer localizat, care nu a depășit capsula prostatică,  ca și o prostatectomie radicală, deci ca o chirurgie. Sunt două  metode similare din punct de vedere al statisticilor: în cazul unui cancer localizat de prostată, șansele de vindecare a pacientului cu brahiterapie sunt identice cu ale celor care folosesc prostatectomie radicală. Diagnosticul, înainte de această decizie, este primordial. Prin urmare, se se poate vorbi despre o vindecare”, a subliniat medicul urolog Mihai Florin Rădulescu.

Cancerul de prostată nu va mai produce decesul pacienților

În prezent de desfășoară cercetări, care vor permite descoperirea suspiciunilor de cancer de prostată, încă de la naștere, în genomul uman.

“Sunt convins că în viitor, ne apropiem, și sunt cercetări moderne de diagnostic genetic al cancerului de prostată, astfel încât vom avea amprenta sau valori de suspciune a cancerului de prostată în genomul fiecăruia dintre noi. Chiar terapiile pe care se fac acum cercetări, în Germania, în SUA, în Franța, sunt terapii legate de modificarea genei”, a subliniat profesorul Mihai Florin Rădulescu.

10% din profilaxia unei maladii o reprezintă alimentația

Sănătatea este cel mai pețios lucru pe care îl avem, iar o viață sănătoasă poate fi preludiul unei existențe lungi și fără suferințe.

De aceea, trebuie să avem grijă la alimentație și la un stil de viață sănătos.

„O viață sănătoasă poate fi preludiul unei vieți lungi și fără suferință. Însă aceasta nu ne va putea scuti de a avea riscul unei boli genetice, a unui  cancer de oase, etc. 10% din profilaxia unei maladii o reprezintă profilaxia dieteticii, a complementelor alimentare care încearcă să reducă oxidarea intracelulară, care să dea feedback pozitiv asupra metabolismului dvs”, a conchis medicul.

Mihai Florin Rădulescu, o viață în slujba medicinei

Profesorul Mihai Florin Radulescu a terminat Facultatea de Medicină din București în anul 1983, iar din anul 1989 pana în 1995 a fost medic internist în cadrul Clinicii de Urologie din Mainz și Kaiserslautern- Germania. În aceeasi perioadă, timp de un an, a lucrat ca medic chirurg la un spital din Franța.

În perioada 1995 - 2009 a lucrat ca medic urolog specialist în cadrul Spitalului Crucea Rosie din Saarbrücken, Germania.

Din 2009 este medic urolog în orasul Forbach - Franța și în orașul Saarbrücken, Germania.

Tot din acest an, colaboreaza și cu Spitalul St. Avold - Franța, într-o echipă formata din trei chirurgi urologi.

Medicul Mihai Florin Rădulescu este atașat în cadrul CHR – Metz Thionville - serviciul de radioterapie specializat în Brahiterapia Prostatei, atașat Centrului European de Brahiterapie.

La capitolul competențe menționăm: Ultrasonografie generală Brahiterapie Ablatermie.

Video: Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 22/23 aprilie 2019

 


Etichete cancerul de prostatăsănătateprevențieMihai Florin Rădulescuurologie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live