Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (R) Joi, 14 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

12 Martie 2019
Vizualizari: 1857
Comentează add

Ce au în comun știința și arta și cum ne vor schimba viața de zi cu zi?

Cum să ne creștem copiii în spiritul creativității și al noilor tehnologii Cum să ne creștem copiii în spiritul creativității și al noilor tehnologii - Conține video

luminita-voinea

Roxana Rădvan, Cătălin Crețu și MIhaela Ghiță, în studioul Serviciului de noapte, alături de realizatoarea Maria Țoghină.

Inteligența artificială ne va schimba viața de zi cu zi în mai puțin de 20 de ani, susțin specialiștii.

Iar futurologii întăresc ideea și creionează un tablou al viitorului la care atât noi,  generația de azi, cât și copiii nostri vom lua parte: inteligența artificială va merge pe stradă alături de noi, iar dialogul omului cu roboții va deveni normalitate.

Din păcate, astăzi pasiunea copiilor pentru cercetare și artă este estompată de  parcursul educațional clasic.

Cercetători și artiști, reuniți în cadrul unui proiect unic în România – FUSION – au vorbit, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre cum ar trebui să ne creștem copiii,  astfel încât să fie pregătiți pentru tehnologiile viitorului și să le stimulăm pasiunea pentru cercetare și artă.

Gina Isar, astrofizician,  cercetător științific la Institutul de Științe Spațiale de la Măgurele: Trebuie pus accentul pe creativitate și  curiozitate. Copiii să nu-și opreasă niciodată întrebările și să nu se cramponeze  în drumul lor de ceva anume. Curiozitatea primează, apoi urmează explorarea și interacțiunea cu oameni din domenii diferite, astfel încât să capteze viziuni si perspective variate pentru un fenomen. Multi copii vor să se facă astronauți sau astrofizicieni. De aceea, trebuie să se joace mult, cu grijă, de preferat supravegheați și ghidați de cineva cu experiență, pe un drum care să aibă finalitate.

Cătălin Crețu, artist cercetător la Centrul de Muzica Electroacustică si Multimedia al U.N.M.B.: Copiii sa folosească tehnologia cumpătat, să nu facă exces de tehnologie, pentru că există și o parte ascunsă negativă, distructivă, care te poate înghiți. Atenție la contactul cu tehnologia! Pe de altă parte, ar trebui adaptat și învățământul la noile tehnologii. Soluția este reformarea învățământului, astfel încât actul educațional să fie unul dinamic.

Roxana Rădvan, coordonatoarea Centrului de restaurare prin tehnici optoelectronice: Tinerii, copiii pasionați de explozia tehnologică ar trebui să  respecte foarte mult și celelalte domenii și meserii pe care le întâlnesc,  pentru că  întotdeauna au  de învățat si de preluat idei. Totodată, prin experiment bine ghidat,  prin invitația la atestarea unor idei ar căpăta încredere, curaj și ar putea fi mult mai inventivi.

Expoziția FUSION, o premieră inedită pentru  România

În era digitală, artiștii și cercetătorii împing limitele imaginației umane și ne introduc într-o telnologie nouă, aceea a viitorului. 

Invitații Serviciului de noapte cu Maria Țoghină au vorbit despre proiectul FUSION, o expoziție inedită, deschisă în premieră în  România,  care surprinde fuziunea dintre artă și cercetare.

Scopul ei este acela de a evidenția modurile prin care artiștii și oamenii de știință deopotrivă pot valorifica artele pentru a înțelege complexitatea tehnologică a vremurilor noastre.

Conceptul FUSION se bazează pe convingerea că trebuie să privim spre viitor pentru a provoca schimbarea prezentului.

Pentru această expoziție și-au dat mâna artiști și institute de cercetare de pe platforma Măgurele, care au conceput exponate ce îmbină știința cu arta.

Cătălin Crețu - semnează instalația audio-vizuală PERSPECTRUM care aduce în senzorial ceea ce este imposibil de văzut, de auzit de simțit: particulele subatomice de energie înaltă, venite din cosmos de la mii de ani lumină. Cătălin Crețu a realizat o instalație complexă care propune un joc între micro și macro, între Universul subatomic și cel cosmic și aduce aceste două extreme în galeria de artă, la scară umană, la nivelul percepțiilor.

Saint Machine - a gândit instalația I, Human dedicată empatiei între oameni, pornind de la principiul de coerență a luminii laser. I, Human este un circuit de 4 măști interconectate care măsoară statusul emoțional al vizitatorilor prin colectarea datelor lor biometrice faciale și ritmul respirației. Când emoțiile celor 4 utilizatori sunt detectate de instalație ca fiind identice, atunci ei pot acționa o sculptură de lumină. I, Human este rezultatul colaborării între Saint Machine și cercetătorii de la Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL).

Cosmin Haiaș - Lucrarea I, Robot cuprinde 4 litografii la dimensiuni nanoscopice alături de o "entitate" sensibilă la contactul fizic cu oamenii. I, Robot reprezintă imaginea unei umanități care prin utilizarea primelor forme de inteligență artificială, manipulează și modelează lumea nanometrică sau interacționează cu modelele primare ale unor forme de viață artificială.

Sillyconductor - prezintă Ondiocytherium - Le Tourbillon du Pakistan, o instalație de sunet care se autodistruge. Fascinat fiind de fenomenul Doppler și tehnica de Vibrometrie Laser și de tehnicile de îmbătrânire accelerată folosite de cercetorii de la  Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Optoelectronică - INOE2000 pentru studiul suprafețelor picturale, Sillyconductor a imaginat un instrument sonor interactiv care se naște bătrân și se autodistruge.

Pentru cei pasionați de tehnologiile viitorului, expoziția mai poate fi vizitată astăzi până la ora 20.00, în centrul Capitalei, pe strada I.L.Caragiale nr. 32.

Coordonatoarea și inițiatoarea proiectului, Mihaela Ghiță, redactor la Radio România Cultural, afirmă că expoziția va putea fi văzută și în țară, în universități și centre de cercetare.

Proiectul va cuprinde și ateliere pentru artiști tineri interesați de noile tehnologii și de îmbinarea între artă și cercetare, iar în etapa a doua se vor propune noi echipe de artiști și cercetători.

Video: Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 11/12 martie 2019
 


Etichete Exclusiv Radiointeligență artificialătehnologiiFUSIONcercetareartăeducație

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live