Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Valică

5 Ianuarie 2012
Vizualizari: 1004
Comentează add

Experţii europeni încearcă să stabilească dacă noua constituţie ungară încalcă sau nu legislaţia Uniunii Europene, pentru a decide dacă va declanşa procedura de infringement.

Constituţia ungară, examinată la Bruxelles

carmen-valica

 Parlamentul European. Foto: Arhivă.

Criticată pe plan intern şi extern, noua Constituţie ungară, intrată în vigoare la 1 ianuarie, este examinată de experţii europeni.

Aceşti încearcă să stabilească dacă aceasta încalcă sau nu legislaţia Uniunii Europene.

Noua lege fundamentală din Ungaria este criticată sever atât pe plan intern, cât şi la Bruxelles şi Comisia Europeană are în vedere chiar şi declanşarea unei proceduri de "infringement", adică de sancţionare a statului în cauză.

Comisia Europeană a exprimat îngrijorări în legătură cu modificările legislative vizate de Ungaria încă din luna decembrie.

În acest moment, o dată cu intrarea în vigoare a Constituţiei, e verificată forma finală, iar experţii europeni trebuie să stabilească dacă aceasta încalcă sau nu legislaţia europeană.

O eventuală nerespectare a acesteia duce la declanşarea aşa-numitei proceduri de "infringement", sancţionarea statului vizat.

Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că "în decembrie, am fost în măsură să discutăm cu guvernul Ungariei despre posibilele incompatibilităţi dintre proiect şi tratatele europene".

De asemenea Olivir Bailly a precizat că "am cerut unele modificri, iar acum, o dată cu intrarea în vigoare, începe o noua etapă, una cu greutate oficială mai mare: analizăm impactul legislaţiei, iar Colegiul comisarilor va decide în perioada următoare dacă e cazul să declanşeze procedura de infringement".

Uniunea Europeană e nemulţumită şi de adoptarea, la Budapesta, a unei legi ce reduce independenţa Băncii Naţionale în favoarea controlului guvernamental.

În aceste condiţii, presiunea pieţelor s-a accentuat, iar moneda ungară s-a depreciat miercuri, la un nivel record faţă de euro.


Etichete UngairaUniunea Europeanăconstituţieexaminare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live