Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

26 Martie 2019
Vizualizari: 3472
Comentează add

Consilierul de stat Diana Păun a vorbit la "Serviciul de noapte" despre problemele din sănătate și posibile soluții pentru creșterea calității actului medical.

Consilierul de stat Diana Păun: Viitorul este al medicinei personalizate Consilierul de stat Diana Păun: Viitorul este al medicinei personalizate - Conține video

luminita-voinea

Consilierul de stat Diana Păun, în studioul "Serviciului de noapte", alături de realizatoarea emisiunii, Maria Țoghină

Dacă acum ceva vreme medicina era una intuitivă, bazată pe cunoștințele și experiența medicului care punea diagnosticul, astăzi medicina este bazată pe dovezi.

Viitorul este al medicinei personalizate, cea care  tratează cauza și nu efectul și oferă  tratamentul potrivit pacientului, în funcție de nevoile și de boala de care suferă, afirmă medicul Diana Păun, consilier de stat la Departamentul de sănătate publică, din cadrul Administrației Prezidențiale.

Astfel, pe baza unor markeri din sânge se poate determina tratamentul potrivit pentru fiecare pacient și astfel, se poate cunoaște evoluția bolii.

În cazul bolnavilor de cancer, de exemplu, medicina personalizată poate determina dacă pacientul răspunde la tratamentul cu chimioterapie, sau trebuie aleasă o altă linie terapeutică.

“Progresul din ultimele decenii al biologiei moleculare şi al geneticii a făcut ca, la acest moment, să putem realiza o evaluare, pe baza unor markeri, substanţe pe care le putem doza din sânge, markeri moleculari, tumorali, markeri genetici chiar, care îţi precizează cu certitudine dacă un pacient răspunde sau nu la un tratament, are sau nu reacţii adverse şi îţi arată inclusiv cum va evalua boala în istoria ei naturală sau sub terapie. Este un progres extraordinar pentru că, spre exemplu, la bolnavii cu cancer nu toţi răspund la fel la chimioterapie şi atunci este important să îl selectezi pe acela care, după un tratament atât de dur şi de invaziv cum este chimioterapia, va avea un răspuns benefic şi să îl treci pe o altă linie terapeutică pe cel care nu va beneficia de tratament, pentru că el, constituţional, nu este pregătit să facă faţă acelui tratament. Asta înseamnă medicină personalizată şi mă bucur că ea este una dintre priorităţile preşedintelui României. Noi am organizat, la Palatul Cotroceni, două conferinţe de medicină personalizată, în aceşti patru ani de mandat şi mă bucur că am făcut-o, pentru că am sperat să dăm un semnal pozitiv spre viitor”, a afirmat consilierul prezidențial Diana Păun la emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină.

Medicina personalizată poate evolua în așa fel încât un nou-născut va putea fi evaluat genetic, încă din momentul naşterii, din punct de vedere al genomului.

Astfel, se poate realiza o evaluare genetică completă şi,  pe baza mutaţiilor pe care el le are în diverse locuri,  se pot determina riscurile de boală pe care le poate avea de-a lungul vieții. 

“De fapt, vom şti că acel copil nu se va îngrăşa niciodată, pentru că n-are gena obezităţii şi îl vom lăsa să mănânce ce-şi doreşte. În schimb, dacă vom vedea că este o mutaţie pe gena care ne dă semnalul unui posibil cancer pulmonar, nu-l vom lăsa să fumeze şi nu-l vom expune poluării şi altor elemente care au efecte... Aceasta înseamnă prevenție reală! Aceasta înseamnă o societate sănătoasă care, informată fiind asupra riscurilor pe care le are, poate să evite acei factori care îi pot aduce boala”, a afirmat medicul Diana Păun.

Prevenția - costuri mai mici pentru sănătate

Prevenția și educația sunt piloni de bază ai unui sistem medical sănătos și performant.

Din păcate, în România, conștientizarea și educația pentru sănătate sunt destul de limitate, iar programele de prevenție nu sunt încurajate, susține Diana Păun.

“Prevenția înseamnă costuri mai mici pentru sistemul de sănătate pentru că, așa cum știm cu toții, este mult mai ieftin să previi decât să tratezi. Educația pentru sănătate și adoptarea unui stil de viață sănătos, de la cele mai fragede vârste, vor avea, pe termen lung, efecte reale asupra îmbunătățirii stării de sănătate a populației. Prevenția înseamnă, în primul rând, informare și conștientizare asupra factorilor de risc, asupra factorilor nocivi pentru sănătatea noastră; mă refer aici la fumat, care e un factor de risc binecunoscut pentru cancerul pulmonar, pentru bolile cardiovasculare; mă refer la alimentația nesănătoasă, la obezitate,  care sunt factori de risc pentru o multitudine de alte boli, de la boli cardiovasculare la boli articulare, chiar cancere“, spune consilierul prezidențial.

Educația în sănătate trebuie să înceapă din școală pentru a avea rezultate eficiente,  susține Diana Păun.

În anul 2015, sub patronajul președintelui României, a fost lansată  tema 'Educație pentru sănătate', având ca obiectiv final dorința de a introduce în curricula obligatorie din școli materia 'educație pentru sănătate'.

“La acest moment există în curriculă educație pentru sănătate, numai că este o materie opțională și, din nefericire, mai puțin de 5% din școlile din România au ales-o. Ori, trebuie să începem educația de la cele mai fragede vârste“, afirmă consilierul prezidențial Diana Păun.

Schimbările și inconsevența din sănătate afectează pacientul

Incoerența din sistemul medical, schimbările repetate ale managerilor de spitale, inconsecvența proiectelor și lipsa resursei umane sunt probleme care afectează sistemul de sănătate, cu impact direct direct asupra pacientului.

“Din păcate,  sintagma 'pacientul în centrul sistemului' este doar pe hârtie. Pentru elaborarea politicilor publice, dar mai ales pentru punerea lor în practică este esențială sinergia actorilor sistemului, fie că vorbim de autorități publice - Ministerul Sănătății, Casa Națională, Agenția Națională a Medicamentului - fie că vorbim de societățile profesionale, de medici, fie că vorbim de pacienți sau de mediul academic.  Fără o asumare globală din partea tuturor acestor actori, a respectivei linii de politică publică, acea politică nu poate fi implementată“, a mai spus Diana Păun.

Consilierul prezidențial a avansat ca soluție necesitatea unei  strategii transpartinice, asumate de toți actorii din sistem, care să aibă continuitate, indiferent de schimbările care se fac la vârful Ministerului Sănătății , al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sau al Agenției Naționale a Medicamentului.

Absolventă a Facultății de Medicină și doctor în medicină, Diana Păun este medic primar endocrinolog și conferențiar universitar la disciplina Endocrinologie a Universității de Medicină și Farmacie “Dr.Carol Davilla”.

În cadrul Institutului Național de Endocrinologie “C.I.Parhon” a fost medic, cercetător, cadru didactic, iar în perioada 2006 – 2015 a fost manager al institutului.

Din iunie 2015 este consilier prezidențial de stat al Președintelui României, coordonator al Departamentului de Sănătate Publică. 

Diana  Păun este membră în asociaţii profesionale naţionale şi internaţionale în domeniul endocrinologiei.

A publicat studii şi lucrări științifice în reviste de specialitate recunoscute național și internațional, precum și lucrări în domeniul managementului sanitar.

A participat ca director sau membru al echipei în proiecte de cercetare științifică naționale și internaționale, precum și în proiecte educaționale și de formare continuă.

Video: Emisiunea "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină, ediția din 25/26 martie 2019


 


Etichete Exclusiv Radiosănătatemedicimedicina personalizatăDiana Păunprevențiesistemul medical

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live