Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Natalia Zaharescu-Radio Chişinău

10 Iunie 2019
Vizualizari: 659
Comentează add

La Chișinău a avut loc și prima ședință a guvernului condus de Maia Sandu, la care au fost demişi doi funcționari, inclusiv șeful Poliției.

Comisie de anchetă privind devalizarea sistemului bancar din R. Moldova

natalia-zaharescu-radio-chisinau

 Foto: Radio Chișinău.

Deputaţii care reprezintă noua majoritate parlamentară de la Chişinău au decis crearea unei comisii de anchetă privind devalizarea sistemului bancar.

Tot astăzi s-a reunit în şedinţă şi guvernul condus de Maia Sandu, iar preşedintele Igor Dodon susţine ca s-ar pune la cale lichidarea sa fizică.

Noua majoritate parlamentară, formată din Blocul pro-european ACUM și Partidul Socialiștilor a decis crearea unei comisii parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar în Republica Moldova. Aceasta ar urma să examineze toate fraudele bancare din ultimul deceniu, în special jaful de proporții din 2014, cunoscut ca "furtul miliardului de dolari".

Tot astăzi a avut loc și prima ședință a guvernului condus de Maia Sandu, la care au fost demişi doi funcționari, inclusiv șeful Poliției. În același timp, Maia Sandu a dat asigurări că guvernul său va reuși să deblocheze finanțarea externă, în special din partea Uniunii Europene.

Între timp, și guvernul condus de Pavel Filip își continuă activitatea, fără să recunoască deciziile din ultimele zile ale parlamentului, inclusiv învestirea guvernului în frunte cu Maia Sandu. Președintele Igor Dodon, care a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorii străini acreditați la Chișinău, susține că există trei scenarii pentru depășirea crizei politice, unul dintre acestea, care ar fi examinat de Partidul Democrat, ar presupune și vărsări de sânge.

Igor Dodon mai pretinde că Partidul Democrat ar încerca, prin diferite metode, să îl înlăture din funcția de președinte, inclusiv şantajându-i familia, dar s-ar lua în calcul și lichidarea sa fizică. Igor Dodon a mai spus că deocamdată nu se va recurge la proteste stradale, pentru a evita confruntările, dar că oamenii vor fi chemați să protesteze dacă va fi necesar.

Pe de altă parte, Partidul Democrat a anunțat o campanie de colectare de semnături pentru demiterea lui Igor Dodon, pe care îl acuză de trădare de țară pentru că ar fi încercat să federalizeze Republica Moldova la comanda Moscovei.


Etichete Maia SanduIgor DodonPavel FilipMoscovafederalizareChișinăuRepublica Moldovacriză

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live