Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UPDATES: R. Moldova: Două guverne revendică puterea

UPDATE: Maia Sandu, aleasă în funcție de premier de către deputații ACUM şi PSRM, a adresat un mesaj funcționarilor publici și le-a cerut să asigure transferul pașnic de putere.

UPDATES: R. Moldova: Două guverne revendică puterea
Foto: Radio Chișinău.

Articol de Radiojurnal, 09 Iunie 2019, 13:06

UPDATE: Reporter: Natalia Zaharescu (Radio Chişinău)


Realizator: În Republica Moldova, stiuaţia se menţine confuză după ce preşedintele Igor Dodon a fost suspendat din funcţie, iar ţara are două guverne. Maia Sandu, premierul numit ieri de coaliţia formată din socialişti şi blocul ACUM, a anunţat că prima şedinţă a cabinetului său va avea loc mâine, iar premierul în exerciţiu, Pavel Filip, a convocat, în calitate de preşedinte interimar, alegeri legislative anticipate pentru luna septembrie. Natalia Zaharescu de la Radio Chişinău vine cu noi detalii.


Reporter: Noul guvern condus de Maia Sandu se va întâlni mâine în prima sa ședință, care se va desfășura la sediul legislativului şi la care se vor anunța noi demiteri, după ce ieri majoritatea parlamentară, formată din blocul ACUM şi PSRM, a votat pentru demiterea șefului Serviciului de Informații și Securitate și al Centrului Național Anticorupție.

Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic, pe baza unui angajament reciproc față de reforme și principiile fundamentale consacrate în acordul de asociere, se arată într-o declarație comună a șefei diplomației europene, Federica Mogherini, şi a comisarului european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Iohannes Hahn, făcută publică astăzi.

Totodată, Uniunea Europeană își reiterează cu fermitate apelul la calm și la dialog între forțele politice. Partidul Democrat, în frunte cu Vlad Plahotniuc, care nu recunoaște guvernul condus de Maia Sandu, şi-a scos astăzi susținătorii în stradă iar ulterior i-a rugați să păzească instituțiile statului. Formațiunea face referire la hotărârile Curții Constituționale care au invalidat deciziile majorității parlamentare, formată din deputații blocul ACUM şi cei socialiști.

Pe de altă parte, mai mulți juriști, inclusiv foști judecători constituționali, afirmă că magistrații Curții au interpretat eronat termenul de trei luni de la care președintele țării poate dizolva parlamentul şi l-au echivalat cu 90 de zile. Mai multe ONG-uri au condamnat deciziile Curții Constituționale și au cerut demisia judecătorilor.

Astăzi, de la prima oră, Curtea Constituțională a luat mai multe hotărâri în regim de urgență, inclusiv privind suspendarea din funcția de președinte a lui Igor Dodon, înlocuirea lui temporară cu premierul în exercițiu, Pavel Filip, și dizolvarea actualului legislativ.

Ulterior, Pavel Filip anunțat alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie. Prim-ministrul ales, Maia Sandu, a acuzat Partidul Democrat de blocare a instituțiilor publice şi le-a adresat mesaje funcționarilor publici și angajaților instituțiilor de forță și le-a cerut să asigure transferul pașnic de putere. Tot astăzi. majoritatea parlamentară PSRM-ACUM a adoptat în cadrul unei ședințe a legislativului o declarație prin care a scos guvernul Filip în afara legii şi a constatat uzurparea puterii de stat de către guvernarea condusă de Partidul Democrat.

Totodată, președintele Igor Dodon anunțat că va schimba componența Consiliului Suprem de Securitate și nu a exclus că, împreună cu noua majoritatea parlamentară, va chema oamenii la proteste masive în următoarele zile.

UPDATE: Reporter: Natalia Zaharescu (Radio Chişinău)


Realizator: Situaţie, în continuare, incertă în Republica Moldova, unde preşedintele Igor Dodon a fost suspendat din funcţie, iar guvernul are doi premieri.

Maia Sandu, premierul moldovean numit de parlament sâmbătă, dar invalidat de Curtea Constituţională de la Chişinău, a făcut apel la funcţionarii publici din Republica Moldova, cărora le-a spus ca mâine toate instituţiile statului să funcţioneze în regim normal.

Natalia Zaharescu de la Radio Chişinău revine în direct pentru ultimele detalii cum a evoluat situaţia. Bună ziua, Natalia!


Reporter: Bună ziua! Preşedinta PAS, Maia Sandu, aleasă în funcție de prim-ministru de către deputații blocului ACUM şi cei ai PSRM, a adresat un mesaj funcționarilor publici și le-a cerut să asigure transferul pașnic de putere.

Ea a ținut un briefing la sediul Parlamentului, dar nu a răspuns la întrebarea dacă mâine se va prezenta la noul său postul de muncă de la Guvern.

Mâine, toate instituțiile statului trebuie să lucreze în regim normal, a subliniat Maia Sandu, care a anunţat o nouă conferință de presă pentru ora 16:00.

Astăzi mai devreme, ea a făcut un apel similar către angajații instituțiilor de forță, cărora le-a cerut să nu se implice în blocarea activității instituțiilor statului.

În acest context, şeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzare, a declarat pentru postul TV8 că refuză să se subordoneze noului ministru de interne, Andrei Năstase, numit ieri de Parlament, subliniind că îl recunoaște în calitate de ministru numai pe Alexandru Jizdan, numit de Partidul Democrat. Susținătorii acestei formațiuni, aduși în mod organizat din diferite localități ale Republicii Moldova, au participat astăzi la un miting în centrul capitalei și au cerut alegeri anticipate, anunțate deja de premierul în exercițiu, Pavel Filip, pentru data de 6 septembrie.

El a exercitat astăzi funcția de președinte interimar, potrivit unei decizii a Curții Constituționale, care l-a suspendat temporar pe Igor Dodon, şi a semnat un decret privind dizolvarea Parlamentului. După încheierea protestului, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, şi-a îndemnat susținătorii să rămână să apere pașnic instituțiile statului.

Şi tot astăzi, majoritatea parlamentară PSRM-ACUM a adoptat în cadrul unei ședințe a legislativului o declarație prin care a scos guvernul Filip în afara legii și a constatat uzurparea puterii de stat de către guvernarea condusă de Partidul Democrat.

UPDATE: Manifestaţii în centrul Chişinăului în sprijinul Partidului Democrat, după ce premierul a convocat alegeri anticipate.

Câteva mii de persoane se află în centrul Chişinăului pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de Partidul Democrat al controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc. Premierul democrat al ţării, Pavel Filip, a convocat astăzi alegeri anticipate pe 6 septembrie, la scurt timp după ce Curtea Constituţională l-a desemnat preşedinte interimar.

Parlamentul, pe de altă parte, a adoptat o declaraţie prin care a scos Guvernul Filip în afara legii. Amintim că legislativul a numit-o ieri pe reprezentanta blocului pro-european ACUM, Maia Sandu, prim-ministru şi i-a demis pe şefii Procuraturii şi serviciului secret al ţării, însă deciziile au fost invalidate aseară de Curtea Constituţională.

Între timp, Amnesty International le-a cerut forţelor de ordine de la Chişinău să nu tolereze comportamentul agresiv faţă de jurnalişti, după ce mai mulţi reprezentanţi ai presei s-au plâns că au fost bruscaţi de participanţii la mitingul Partidului Democrat.

UPDATE: Analistul Vlad Ţurcanu, despre situaţia tensionată de la Chişinău

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, astăzi, forţelor politice din Republica Moldova un apel la calm şi la respectarea democraţiei şi statului de drept.

Şi executivul a reacţionat, printr-un comunicat, la evoluţiile de la Chişinău şi a făcut apel către toate forţele politice să respecte procesul democratic şi voinţa cetăţenilor, exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019.

UPDATE: Conflictul politic din Republica Moldova s-a acutizat

Conflictul politic din Republica Moldova s-a acutizat în ultimele ore, iar țara are în acest moment două guverne care revendică puterea și se acuză reciproc de lovitură de stat.

După ce Parlamentul de la Chișinău a ales ieri un nou guvern, condus de reprezentanta blocului pro-european Maia Sandu și sprijinit și de socialiștii președintelui Igor Dodon, Curtea Constituțională a invalidat această decizie, iar astăzi l-a numit președinte interimar pe premierul Pavel Filip, care a cerut dizolvarea legislativului și a convocat alegeri anticipate pe 6 septembrie. În replică, Parlamentul a scos Guvernul Filip în afara legii.

Colega noastră de la Radio Chișinău, Natalia Zaharescu revine acum în direct cu ultimele informații. Bună ziua, Natalia! Cum e evoluat situația?


Reporter: În centrul Chișinăului se desfășoară la această oră un amplu mining al susținătorilor Partidului Democrat care dorește astfel să demonstreze susținerea populară pe care ar avea-o și să condamne acțiunile deputaților blocului ACUM și a celor din PSRM, dar mai ales pe cele ale președintelui Igor Dodon, pe care îl consideră trădător.

Liderul PDM, Vlad Plahoniuc, a declarat de la tribuna instalată în Piața Marii Adunări Naționale că ar fi vorba despre o lovitură de stat coordonată din afara țării, prin intermediul lui Igor Dodon, care ar fi încercat federalizarea Republicii Moldova.

Astăzi, de la prima oră, Curtea Constituțională a luat mai multe decizii în regim de urgență, inclusiv privind suspendarea din funcția de președinte a lui Igor Dodon, înlocuirea lui temporară cu premierul în exercițiu, Pavel Filip, și dizolvarea actualului legislativ. Ulterior, Pavel Filip a anunțat alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie.

În acest context, Parlamentul s-a întrunit astăzi în ședință pentru a adopta o singură declarație, prin care Guvernul Filip a fost scos în afara legii, iar premierul ales de PSRM și blocul ACUM, Maia Sandu, a lansat un apel adresat structurilor de forță, în care le cere acestora să nu se implice în blocar activității instituțiilor statului, să nu execute ordinele ilegale ale superiorilor și să asigure preluarea pașnică a puterii.

Totodată, președintele Igor Dodon a dat asigurări că majoritatea parlamentară creată ieri de PSRM și blocul ACUM este susținută pe plan extern, atât de Est, cât și de Vest ca urmare a discuțiilor cu mai mulți ambasadori. Igor Dodon nu a exclus ca împreună cu noua majoritate parlamentară va chema oamenii la proteste masive în următoarele zile.

---Știrea inițială---

Tensiunile continuă în Republica Moldova, unde, în acest moment, două guverne revendică puterea şi părţile se acuză reciproc de uzurparea puterii în stat.

După ce Parlamentul şi preşedintele Igor Dodon au numit un nou guvern ieri, condus de reprezentanta blocului pro-european, Maia Sandu, Curtea Constituţională a invalidat deciziile, l-a proclamat pe premierul Pavel Filip preşedinte interimar, iar acesta a convocat alegeri parlamentare pe 6 septembrie.

Natalia Zaharescu revine în direct cu ultimele informaţii. Bună ziua!


Reporter: Bună ziua! Pavel Filip a declarat că actuala clasă politică ar fi compromisă și că acțiunile Partidului Socialiștilor și ale blocului ACUM ar întruni elementele unei lovituri de stat.

Pavel Filip i-a solicitat președintelui Igor Dodon să demisioneze pe motiv că ar fi încercat să uzurpeze puterea în stat.

Într-o primă reacție, după ce a fost din nou suspendat din funcția de președinte, Igor Dodon a comentat că aceasta ar fi o acțiune disperată a Partidului Democrat de a se folosi de Curtea Constituțională, pe care o controlează, cu scopul de a uzurpa în continuare puterea.

În acest context, Parlamentul s-a întrunit astăzi în ședință pentru a adopta o singură declarație, din care guvernul Filip a fost scos în afara legii.

Declarația a fost citită de către președinta PAS, Maia Sandu, aleasă în funcția de prim-ministru de către cei 61 de deputați ai blocului ACUM și ai PSRM.

Parlamentul constată uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare antipopulară, care a pierdut încrederea atât a cetățenilor, cât și a comunității internaționale şi în loc să cedeze democratic puterea a decis să meargă pe calea destabilizării și escaladării violențelor - se menționează în declarație.

De asemenea, Maia Sandu a lansat un apel adresat angajaților structurilor de forță, cu îndemnul de a nu executa ordinele ilegale și de a trece de partea poporului și a puterii legitime.

Armata israeliană a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza
În lume 25 Aprilie 2024, 14:48

Armata israeliană a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza

Armata israeliană a comunicat că a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza în ultimele 24 de ore.

Armata israeliană a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza
Ruşii continuă să preseze pe front şi să bombardeze oraşele ucrainene
În lume 25 Aprilie 2024, 14:36

Ruşii continuă să preseze pe front şi să bombardeze oraşele ucrainene

Rachetele cu rază lungă de acţiune trimise de Statele Unite Ucrainei nu vor schimba rezultatul războiului, a afirmat...

Ruşii continuă să preseze pe front şi să bombardeze oraşele ucrainene
Ultima sesiune a Parlamentului European înainte de alegerile europarlamentare din 6-9 iunie
În lume 25 Aprilie 2024, 14:33

Ultima sesiune a Parlamentului European înainte de alegerile europarlamentare din 6-9 iunie

La Strasbourg, urmează să se încheie astăzi, ultima sesiune a Parlamentului European înainte de alegerile europarlamentare...

Ultima sesiune a Parlamentului European înainte de alegerile europarlamentare din 6-9 iunie
Președinția Consiliului UE a activat Mecanismul de acţiune pentru cazuri de criză
În lume 25 Aprilie 2024, 14:10

Președinția Consiliului UE a activat Mecanismul de acţiune pentru cazuri de criză

Măsura intervine pe fondul creşterii tentativelor de manipulare prin dezinformare.

Președinția Consiliului UE a activat Mecanismul de acţiune pentru cazuri de criză
SUA au confirmat că Ucraina a început să folosească rachete ATACAMS trimise de Washington în luna martie
În lume 25 Aprilie 2024, 12:07

SUA au confirmat că Ucraina a început să folosească rachete ATACAMS trimise de Washington în luna martie

SUA au transmis că Ucraina s-a angajat să nu folosească armele pentru a ataca teritoriul rusesc.

SUA au confirmat că Ucraina a început să folosească rachete ATACAMS trimise de Washington în luna martie
"S-ar putea ca amiciția comercială China-Rusia să nu fie tocmai ce pare"
În lume 25 Aprilie 2024, 11:12

"S-ar putea ca amiciția comercială China-Rusia să nu fie tocmai ce pare"

THE FINANCIAL TIMES: Relațiile comerciale dintre cele două puteri par mai degrabă că recuperează de la un nivel de pornire...

"S-ar putea ca amiciția comercială China-Rusia să nu fie tocmai ce pare"
Procurorii din Republica Moldova au trimis în instanță dosarul guvernatorului regiunii Găgăuzia
În lume 25 Aprilie 2024, 08:41

Procurorii din Republica Moldova au trimis în instanță dosarul guvernatorului regiunii Găgăuzia

Procurorii o acuză pe Evghenia Guțul a fost implicată activ în introducerea în Republica Moldova a unor mijloace financiare...

Procurorii din Republica Moldova au trimis în instanță dosarul guvernatorului regiunii Găgăuzia
Presupusa ingerinţă a Rusiei în Parlamentul European este dezbătută în ultima zi a actualei sesiuni
În lume 25 Aprilie 2024, 08:29

Presupusa ingerinţă a Rusiei în Parlamentul European este dezbătută în ultima zi a actualei sesiuni

Ingerinţa Rusiei în Parlamentul European şi sprijinul financiar pentru Ucraina sunt printre temele care vor fi...

Presupusa ingerinţă a Rusiei în Parlamentul European este dezbătută în ultima zi a actualei sesiuni