Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UPDATES: R. Moldova: Două guverne revendică puterea

UPDATE: Maia Sandu, aleasă în funcție de premier de către deputații ACUM şi PSRM, a adresat un mesaj funcționarilor publici și le-a cerut să asigure transferul pașnic de putere.

UPDATES: R. Moldova: Două guverne revendică puterea
Foto: Radio Chișinău.

Articol de Radiojurnal, 09 Iunie 2019, 13:06

UPDATE: Reporter: Natalia Zaharescu (Radio Chişinău)


Realizator: În Republica Moldova, stiuaţia se menţine confuză după ce preşedintele Igor Dodon a fost suspendat din funcţie, iar ţara are două guverne. Maia Sandu, premierul numit ieri de coaliţia formată din socialişti şi blocul ACUM, a anunţat că prima şedinţă a cabinetului său va avea loc mâine, iar premierul în exerciţiu, Pavel Filip, a convocat, în calitate de preşedinte interimar, alegeri legislative anticipate pentru luna septembrie. Natalia Zaharescu de la Radio Chişinău vine cu noi detalii.


Reporter: Noul guvern condus de Maia Sandu se va întâlni mâine în prima sa ședință, care se va desfășura la sediul legislativului şi la care se vor anunța noi demiteri, după ce ieri majoritatea parlamentară, formată din blocul ACUM şi PSRM, a votat pentru demiterea șefului Serviciului de Informații și Securitate și al Centrului Național Anticorupție.

Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic, pe baza unui angajament reciproc față de reforme și principiile fundamentale consacrate în acordul de asociere, se arată într-o declarație comună a șefei diplomației europene, Federica Mogherini, şi a comisarului european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Iohannes Hahn, făcută publică astăzi.

Totodată, Uniunea Europeană își reiterează cu fermitate apelul la calm și la dialog între forțele politice. Partidul Democrat, în frunte cu Vlad Plahotniuc, care nu recunoaște guvernul condus de Maia Sandu, şi-a scos astăzi susținătorii în stradă iar ulterior i-a rugați să păzească instituțiile statului. Formațiunea face referire la hotărârile Curții Constituționale care au invalidat deciziile majorității parlamentare, formată din deputații blocul ACUM şi cei socialiști.

Pe de altă parte, mai mulți juriști, inclusiv foști judecători constituționali, afirmă că magistrații Curții au interpretat eronat termenul de trei luni de la care președintele țării poate dizolva parlamentul şi l-au echivalat cu 90 de zile. Mai multe ONG-uri au condamnat deciziile Curții Constituționale și au cerut demisia judecătorilor.

Astăzi, de la prima oră, Curtea Constituțională a luat mai multe hotărâri în regim de urgență, inclusiv privind suspendarea din funcția de președinte a lui Igor Dodon, înlocuirea lui temporară cu premierul în exercițiu, Pavel Filip, și dizolvarea actualului legislativ.

Ulterior, Pavel Filip anunțat alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie. Prim-ministrul ales, Maia Sandu, a acuzat Partidul Democrat de blocare a instituțiilor publice şi le-a adresat mesaje funcționarilor publici și angajaților instituțiilor de forță și le-a cerut să asigure transferul pașnic de putere. Tot astăzi. majoritatea parlamentară PSRM-ACUM a adoptat în cadrul unei ședințe a legislativului o declarație prin care a scos guvernul Filip în afara legii şi a constatat uzurparea puterii de stat de către guvernarea condusă de Partidul Democrat.

Totodată, președintele Igor Dodon anunțat că va schimba componența Consiliului Suprem de Securitate și nu a exclus că, împreună cu noua majoritatea parlamentară, va chema oamenii la proteste masive în următoarele zile.

UPDATE: Reporter: Natalia Zaharescu (Radio Chişinău)


Realizator: Situaţie, în continuare, incertă în Republica Moldova, unde preşedintele Igor Dodon a fost suspendat din funcţie, iar guvernul are doi premieri.

Maia Sandu, premierul moldovean numit de parlament sâmbătă, dar invalidat de Curtea Constituţională de la Chişinău, a făcut apel la funcţionarii publici din Republica Moldova, cărora le-a spus ca mâine toate instituţiile statului să funcţioneze în regim normal.

Natalia Zaharescu de la Radio Chişinău revine în direct pentru ultimele detalii cum a evoluat situaţia. Bună ziua, Natalia!


Reporter: Bună ziua! Preşedinta PAS, Maia Sandu, aleasă în funcție de prim-ministru de către deputații blocului ACUM şi cei ai PSRM, a adresat un mesaj funcționarilor publici și le-a cerut să asigure transferul pașnic de putere.

Ea a ținut un briefing la sediul Parlamentului, dar nu a răspuns la întrebarea dacă mâine se va prezenta la noul său postul de muncă de la Guvern.

Mâine, toate instituțiile statului trebuie să lucreze în regim normal, a subliniat Maia Sandu, care a anunţat o nouă conferință de presă pentru ora 16:00.

Astăzi mai devreme, ea a făcut un apel similar către angajații instituțiilor de forță, cărora le-a cerut să nu se implice în blocarea activității instituțiilor statului.

În acest context, şeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzare, a declarat pentru postul TV8 că refuză să se subordoneze noului ministru de interne, Andrei Năstase, numit ieri de Parlament, subliniind că îl recunoaște în calitate de ministru numai pe Alexandru Jizdan, numit de Partidul Democrat. Susținătorii acestei formațiuni, aduși în mod organizat din diferite localități ale Republicii Moldova, au participat astăzi la un miting în centrul capitalei și au cerut alegeri anticipate, anunțate deja de premierul în exercițiu, Pavel Filip, pentru data de 6 septembrie.

El a exercitat astăzi funcția de președinte interimar, potrivit unei decizii a Curții Constituționale, care l-a suspendat temporar pe Igor Dodon, şi a semnat un decret privind dizolvarea Parlamentului. După încheierea protestului, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, şi-a îndemnat susținătorii să rămână să apere pașnic instituțiile statului.

Şi tot astăzi, majoritatea parlamentară PSRM-ACUM a adoptat în cadrul unei ședințe a legislativului o declarație prin care a scos guvernul Filip în afara legii și a constatat uzurparea puterii de stat de către guvernarea condusă de Partidul Democrat.

UPDATE: Manifestaţii în centrul Chişinăului în sprijinul Partidului Democrat, după ce premierul a convocat alegeri anticipate.

Câteva mii de persoane se află în centrul Chişinăului pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de Partidul Democrat al controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc. Premierul democrat al ţării, Pavel Filip, a convocat astăzi alegeri anticipate pe 6 septembrie, la scurt timp după ce Curtea Constituţională l-a desemnat preşedinte interimar.

Parlamentul, pe de altă parte, a adoptat o declaraţie prin care a scos Guvernul Filip în afara legii. Amintim că legislativul a numit-o ieri pe reprezentanta blocului pro-european ACUM, Maia Sandu, prim-ministru şi i-a demis pe şefii Procuraturii şi serviciului secret al ţării, însă deciziile au fost invalidate aseară de Curtea Constituţională.

Între timp, Amnesty International le-a cerut forţelor de ordine de la Chişinău să nu tolereze comportamentul agresiv faţă de jurnalişti, după ce mai mulţi reprezentanţi ai presei s-au plâns că au fost bruscaţi de participanţii la mitingul Partidului Democrat.

UPDATE: Analistul Vlad Ţurcanu, despre situaţia tensionată de la Chişinău

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, astăzi, forţelor politice din Republica Moldova un apel la calm şi la respectarea democraţiei şi statului de drept.

Şi executivul a reacţionat, printr-un comunicat, la evoluţiile de la Chişinău şi a făcut apel către toate forţele politice să respecte procesul democratic şi voinţa cetăţenilor, exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019.

UPDATE: Conflictul politic din Republica Moldova s-a acutizat

Conflictul politic din Republica Moldova s-a acutizat în ultimele ore, iar țara are în acest moment două guverne care revendică puterea și se acuză reciproc de lovitură de stat.

După ce Parlamentul de la Chișinău a ales ieri un nou guvern, condus de reprezentanta blocului pro-european Maia Sandu și sprijinit și de socialiștii președintelui Igor Dodon, Curtea Constituțională a invalidat această decizie, iar astăzi l-a numit președinte interimar pe premierul Pavel Filip, care a cerut dizolvarea legislativului și a convocat alegeri anticipate pe 6 septembrie. În replică, Parlamentul a scos Guvernul Filip în afara legii.

Colega noastră de la Radio Chișinău, Natalia Zaharescu revine acum în direct cu ultimele informații. Bună ziua, Natalia! Cum e evoluat situația?


Reporter: În centrul Chișinăului se desfășoară la această oră un amplu mining al susținătorilor Partidului Democrat care dorește astfel să demonstreze susținerea populară pe care ar avea-o și să condamne acțiunile deputaților blocului ACUM și a celor din PSRM, dar mai ales pe cele ale președintelui Igor Dodon, pe care îl consideră trădător.

Liderul PDM, Vlad Plahoniuc, a declarat de la tribuna instalată în Piața Marii Adunări Naționale că ar fi vorba despre o lovitură de stat coordonată din afara țării, prin intermediul lui Igor Dodon, care ar fi încercat federalizarea Republicii Moldova.

Astăzi, de la prima oră, Curtea Constituțională a luat mai multe decizii în regim de urgență, inclusiv privind suspendarea din funcția de președinte a lui Igor Dodon, înlocuirea lui temporară cu premierul în exercițiu, Pavel Filip, și dizolvarea actualului legislativ. Ulterior, Pavel Filip a anunțat alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie.

În acest context, Parlamentul s-a întrunit astăzi în ședință pentru a adopta o singură declarație, prin care Guvernul Filip a fost scos în afara legii, iar premierul ales de PSRM și blocul ACUM, Maia Sandu, a lansat un apel adresat structurilor de forță, în care le cere acestora să nu se implice în blocar activității instituțiilor statului, să nu execute ordinele ilegale ale superiorilor și să asigure preluarea pașnică a puterii.

Totodată, președintele Igor Dodon a dat asigurări că majoritatea parlamentară creată ieri de PSRM și blocul ACUM este susținută pe plan extern, atât de Est, cât și de Vest ca urmare a discuțiilor cu mai mulți ambasadori. Igor Dodon nu a exclus ca împreună cu noua majoritate parlamentară va chema oamenii la proteste masive în următoarele zile.

---Știrea inițială---

Tensiunile continuă în Republica Moldova, unde, în acest moment, două guverne revendică puterea şi părţile se acuză reciproc de uzurparea puterii în stat.

După ce Parlamentul şi preşedintele Igor Dodon au numit un nou guvern ieri, condus de reprezentanta blocului pro-european, Maia Sandu, Curtea Constituţională a invalidat deciziile, l-a proclamat pe premierul Pavel Filip preşedinte interimar, iar acesta a convocat alegeri parlamentare pe 6 septembrie.

Natalia Zaharescu revine în direct cu ultimele informaţii. Bună ziua!


Reporter: Bună ziua! Pavel Filip a declarat că actuala clasă politică ar fi compromisă și că acțiunile Partidului Socialiștilor și ale blocului ACUM ar întruni elementele unei lovituri de stat.

Pavel Filip i-a solicitat președintelui Igor Dodon să demisioneze pe motiv că ar fi încercat să uzurpeze puterea în stat.

Într-o primă reacție, după ce a fost din nou suspendat din funcția de președinte, Igor Dodon a comentat că aceasta ar fi o acțiune disperată a Partidului Democrat de a se folosi de Curtea Constituțională, pe care o controlează, cu scopul de a uzurpa în continuare puterea.

În acest context, Parlamentul s-a întrunit astăzi în ședință pentru a adopta o singură declarație, din care guvernul Filip a fost scos în afara legii.

Declarația a fost citită de către președinta PAS, Maia Sandu, aleasă în funcția de prim-ministru de către cei 61 de deputați ai blocului ACUM și ai PSRM.

Parlamentul constată uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare antipopulară, care a pierdut încrederea atât a cetățenilor, cât și a comunității internaționale şi în loc să cedeze democratic puterea a decis să meargă pe calea destabilizării și escaladării violențelor - se menționează în declarație.

De asemenea, Maia Sandu a lansat un apel adresat angajaților structurilor de forță, cu îndemnul de a nu executa ordinele ilegale și de a trece de partea poporului și a puterii legitime.

Fost prezentator BBC, condamnat pentru fotografii indecente cu minori
În lume 16 Septembrie 2024, 20:19

Fost prezentator BBC, condamnat pentru fotografii indecente cu minori

Huw Edwards a primit o pedeapsă de șase luni de închisoare cu suspendare.

Fost prezentator BBC, condamnat pentru fotografii indecente cu minori
Polonia: Premierul cere sprijin de la UE pentru regiunile afectate de inundații
În lume 16 Septembrie 2024, 16:59

Polonia: Premierul cere sprijin de la UE pentru regiunile afectate de inundații

Donald Tusk a anunțat și un ajutor imediat în valoare de 235 de milioane de euro pentru zonele inundate.

Polonia: Premierul cere sprijin de la UE pentru regiunile afectate de inundații
Franța a făcut o nouă propunere de comisar european
În lume 16 Septembrie 2024, 14:44

Franța a făcut o nouă propunere de comisar european

Președintele Emanuel Macron l-a propus pe ministrul de externe din guvernul demisionar, Stéphane Séjourné.

Franța a făcut o nouă propunere de comisar european
Thierry Breton şi-a dat demisia din funcţia de comisar european pentru piaţa internă
În lume 16 Septembrie 2024, 14:01

Thierry Breton şi-a dat demisia din funcţia de comisar european pentru piaţa internă

Thierry Breton o acuză pe şefa executivului european, Ursula von der Leyen, că a şantajat Franţa cu promisiunea unui...

Thierry Breton şi-a dat demisia din funcţia de comisar european pentru piaţa internă
În Germania intră în vigoare controale temporare la toate frontierele terestre
În lume 16 Septembrie 2024, 08:45

În Germania intră în vigoare controale temporare la toate frontierele terestre

Măsura este prevăzută pentru şase luni şi astfel Berlinul vrea să reducă imigraţia ilegală.

În Germania intră în vigoare controale temporare la toate frontierele terestre
Francezii aşteaptă un nou guvern, aşa cum a promis premierul desemnat Michel Barnier
În lume 16 Septembrie 2024, 08:43

Francezii aşteaptă un nou guvern, aşa cum a promis premierul desemnat Michel Barnier

După discuţiile pe care acesta le-a avut cu reprezentanţii partidelor politice, se apreciază că noul cabinet va avea o...

Francezii aşteaptă un nou guvern, aşa cum a promis premierul desemnat Michel Barnier
Mai multe sindicate din Belgia au declarat grevă
În lume 16 Septembrie 2024, 08:29

Mai multe sindicate din Belgia au declarat grevă

Greva din Belgia a fost declanşată de mai multe sindicate în semn de solidaritate cu angajaţii fabricii Audi.

Mai multe sindicate din Belgia au declarat grevă
Germania: De luni intră în vigoare controalele la frontierele terestre
În lume 15 Septembrie 2024, 14:02

Germania: De luni intră în vigoare controalele la frontierele terestre

Începând de luni, fiecare persoană care trece frontiera poate fi oprită și controlată de poliția federală.

Germania: De luni intră în vigoare controalele la frontierele terestre