Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Roxana Vasile, Paris

12 Ianuarie 2011
Vizualizari: 2219
Comentează add

Acordul de colaborare ştiinţifică include fizica, mediul înconjurător, ecosistemele şi biodiversitatea.

Colaborare franco-română în domeniul laserilor

roxana-vasile-paris

Cercetători în cadrul proiectului laserului Megajoule care se construieşte lângă Bruxelles. Foto: Arhivă Reuters.

Scopul memorandumului semnat la Paris, între Agenţia Naţională pentru Cercetare din Franţa şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică din România, urmăreşte să consolideze colaborarea româno-franceză din domeniul cercetării în vederea obţinerii unor rezultate ştiinţifice şi tehnice, care să conducă la tehnologii inovatoare.

Mai precis, prin semnarea memorandumului se are în vedere finanţarea unor proiecte comune, echipe din cele două ţări urmând să identifice un subiect de cercetare pe care să-l realizeze în paralel şi complementar după ce vor fi obţinut finanţare atât din România, cât şi din Franţa.

Dragoş Ciuparu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică spune despre colaborarea româno-franceză că are tradiţii foarte lungi, "datează de mai bine de o sută de ani".

Mai mult, Dragoş Ciuparu a precizat că prin acest memorandum se încearcă construirea unui cadru instituţional "care să permită o consolidare a acestei relaţii cu sprijin, de data asta, financiar de ambele părţi".

Domeniile prioritare vor fi fizica, mediul înconjurător, ecosistemele şi biodiversitatea.

Dragoş Ciuparu a subliniat că cele patru domenii "sunt consonante cu proiectele majore pe care România le are într-un stadiu destul de avansat în domeniul cercetării ştiinţifice în acest momentul".

El a adăugat că "este vorba despre proiectul laserilor de mare putere de la Măgurele - ELI, aşa cum este cunoscut - şi este vorba de al doilea proiect, care este prins în strategia Dunării, care se referă la un centru de studii avansate în domeniul Dunării, Deltei Dunării şi în zone de deversare a Dunării în Marea Neagră".

Cel mai puternic laser din istorie, care va fi construit la Măgurele, asemenea altor două similare, care vor fi realizate în Cehia şi Ungaria, ar urma să fie gata în 2015.

Laserul va fi folosit pentru generarea de aplicaţii în ştiinţă, industrie şi în viaţa socială, iar beneficiile lor ar urma să fi enorme.

Cercetătorii francezi au o experienţă deosebită în laserii de mare putere.

Contribuţia lor urmează să fie însemnată în proiectarea şi realizarea celor din România, în colaborare cu specialiştii noştri.

În egală măsură, tineri cercetători români vor veni în Franţa să se specializeze în domeniul construcţiei şi sincronizării laserilor.


Etichete RomâniaFranţamemorandumcercetarefinanţarebanifonduri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live