Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Marţi, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

10 Februarie 2021
Vizualizari: 853
Comentează add

Sonda chineză Tianwen-1 s-a plasat cu succes pe orbita planetei Marte, miercuri, după o călătorie de aproape 7 luni.

China anunță că a plasat cu succes sonda Tianwen-1 pe orbita lui Marte

razvan-stancu

MARTE. Foto:Arhivă.

Sonda chineză Tianwen-1 s-a plasat cu succes pe orbita planetei Marte, miercuri, după o călătorie de aproape 7 luni.

China devine astfel cea de-a 6-a ţară care ajunge pe orbita Planetei Roşii, după SUA, Rusia, India, Uniunea Europeană şi Emiratele Arabe Unite care au intrat, la rândul lor, de mai puţin de 24 de ore în acest grup select prin misiunea sondei orbitale Al-Amal (Speranţă).

Principalul obiectiv al misiunii Tianwen-1 este realizarea unei analize globale şi extensive a întregii planete, prin intermediul sondei orbitale dar şi a roverului care va fi trimis în locaţii de interes ştiinţific de la suprafaţa planetei.

Obiectivele ştiinţifice ale acestei misiuni sunt: cartografierea morfologiei şi structurilor geologice ale planetei Marte, analiza caracteristicilor de suprafaţă ale solului şi identificarea depozitelor de apă îngheţată, analiza compoziţiei solului, studierea ionosferei şi caracteristicilor climei marţiene şi respectiv analiza câmpului electromagnetic şi a celui gravitaţional, precum şi a structurii interne a Planetei Roşii, transmite Agerpres.

Prima misiune către Marte a Emiratelor Arabe Unite

Marți, 9 februarie, prima misiune către Marte a Emiratelor Arabe Unite , sonda spațială HOPE, a ajuns la planeta roșie și a intrat cu succes pe orbita sa în urma unei expediții de șapte luni, ceea ce permite navei să înceapă să trimită înapoi, pe Pământ, date despre atmosfera și clima marțiană.

Reuters amintește că prin această misiune, EAU devin a cincea agenție spațială care ajunge la planeta roșie, prin această primă sondă spațială arabă interplanetară.

'Programul Marte' este parte din eforturile EAU de a-și dezvolta capabilitățile științifice și tehnologice și de reducere a dependenței de petrol.

Misiunea NASA urmează să asolizeze în seara zilei de 18 februarie pe Marte

NASA a trimis încă un rover robotizat, Perseverance, care urmează să asolizeze în seara zilei de 18 februarie în craterul Jezero - un loc despre care se crede că era acoperit cu apă în urmă cu 3,5 miliarde de ani - şi unde ar putea să se fi păstrat urme de viaţă. Roverul construit de NASA cântăreşte 1.050 de kilograme şi este echipat cu 23 de camere şi un instrument de forare pentru a extrage eşantioane de sol de la diferite adâncimi din crater.

Perseverance este dotat şi cu microfoane, fiind prima misiune care va înregistra şi sunetele ambientale de pe o altă planetă.

O altă componentă importantă a acestei misiuni americane este mini-elicopterul Ingenuity, care cântăreşte 1,8 kilograme şi este dotat cu rotoare care se învârtesc cu 24.000 RPM - probabil suficient pentru ca Ingenuity să devină primul elicopter care zboară deasupra peisajului marţian. Echipat cu două camere foto/video, Ingenuity urmează să realizeze o serie de fotografii de la înălţime asupra terenului marţian, relatează Agerpres.

(RS)


Etichete exclusiv onlinechinamartetianwen-1orbitanasaeauperseverencehope(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live