Pe scurt:
Luni, 05 Octombrie Acum: BUNA DIMINEATA, ROMANIA! - continuare Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live
Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.

Cercetăşia - Straja Ţării - Pionierii Cercetăşia - Straja Ţării - Pionierii - Conține audio Cercetăşia - Straja Ţării - Pionierii - Conține galerie foto

12 Iulie 2011
Comentează add

de George Popescu

Invitaţi : prof. univ. dr. Ioan Scurtu, Universitatea Bucureşti, şi prof. dr. Aurel Soare, director adjunct al Colegiului militar “Dimitrie Cantemir, Breaza.

george-popescu

Tabara străjeri - ceremonia ridicării drapelului. Foto: Alin Dimancescu.

Istoria secolului al 20-lea consemnează primele forme de manifestare ale tinerilor într-un cadru organizat şi instituţionalizat. Cercetaşii sau “Scouts” din limba engleză, de la fondatorul acesteia, lordul Baden Powell au constituit prima încercare reuşită pentru educaţia şi formarea viitorului adult. Un fel de “After school” însă în termenii epocii. Cercetăşia este larg răspândită în lumea întreagă, supravieţiund atât războaielor mondiale, cât şi transformărilor economice şi sociale ale secolului trecut.

Profesorul Gheorghe Murgoci este cel care a depus cele mai intense eforturi pentgru a pune pe picioare organizaţia “Cercetaşii României” . Aceasta a fost recunoscută la 8 aprilie 1915 de Parlament, pe fondul unei atmosfere plină de speranţă şi încredere pentru reunificarea teritoriilor locuite de români, de peste munţi. Cercetaşii sunt prezenţi în prima linie a frontului din Primul război mondial, dar şi în serviciile auxiliare: sanitari, brancardieri, curieri, telefonişti, factori poştali, constituiţi în Corpul Cercetaşilor de război.


După război şi până la contopirea sa în Straja Ţării, cercetaşii constituiau o organizaţie bazată de voluntariat şi avea drept scop educarea tineretului şcolar în spirit sportiv. Să dezvolte un profil moral şi fizic corespunzător unor cetăţeni onorabili în concordanţă cu valorile umane, ca adevăr, solidaritate, muncă şi credinţă.
    
Straja Ţării sau Străjeria a fost  o organizaţie de tineret concepută şi patronată de Regele Carol al II-lea. A luat fiinţă în urma decretului-lege 3 445 din 1937 prin care toţi băieţii între 7 şi 18 ani şi fetele între 7 şi 21 de ani erau obligaţi să facă parte din Straja Ţării. Ea a izvorât din necesitatea atingerii următoarelor scopuri: formarea unităţii de gândire, simţire şi acţiune a naţiunii, regenerarea fizica a neamului prin educaţie sistematica. Străjeria era organizată în cuiburi, pâlcuri, stoluri, cete, falange, marea falanga şi avea următorul program: educaţie fizică, educaţie tehnică (prim ajutor, cunoaşterea plantelor medicinale, igiena individuală şi colectiva, excursii, tabere, improvizări de adăposturi,  topografie si orientare, şezători la foc de seară),educaţie naţională (cultul monarhiei, cultul dinastiei, cultul patriei, cultul drapelului, cinstirea eroilor, cinstirea faptelor şi figurilor mari din trecut, cultivarea tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti, cântece populare si patriotice, dansuri naţionale, portul strămoşesc, arta populară şi culegere de folclor), educaţie religioasă, morală şi socială (rugăciuni şi cântări, texte biblice, claca pentru binele obştesc, edilitate, înfrumuseţarea satului), educaţie civică (supunerea, respectul faţă de autorităţi, împlinire conştiincioasa a datoriilor).

Detalii deosebite sunt prezentate în interiorul emisiunii, ascultând fişierul sonor.

Organizaţia Pionierilor apărută în 1949, urmând un model sovietic din 1922 avea rolul pe de-o parte de a înregimenta politic elevii şi adolescenţii de până la 14 ani, iar pe de altă parte de a le ordona o viaţă a omului nou, obiectiv pe care-l întâlnim şi la Străjerie. Pe lâgă asemănări între Strejărie şi Organizaţia Pionierilor sunt şi câteva deosebiri pe care le veti descoperi tot în emisunea de faţă.

Contribuţii editoriale : dl. Alin Dimăncescu biograful organizaţiei “Cercetaşii României” despre scopuri şi valori educative din vremea bunicului său, Ioan Dimăncescu, unul dintre liderii organizaţiei în perioada interbelică. Un interviu de Mirela Băzăvan.

Consultant ştiinţific : drd. Olga Sandu

Ne puteţi scrie la istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare pe Internet la adresa : www.romania-actualitati.ro.


Taguri: Cercetaşi, Gheorghe Murgoci, Straja Ţării, Regele Carol al II-lea, Organizaţia Pionierilor

Articole cu teme similare:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live