Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Sâmbătă, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

2 Decembrie 2018
Vizualizari: 1549
Comentează add

Oriunde s-ar afla, milioanele de conaţionali din diaspora nu uită că sunt români, iar sărbătoarea de Ziua Naţională este şi un prilej de a-şi mai alina dorul de ţară.

Centenarul Marii Uniri, sărbătorit în comunitățile de români Centenarul Marii Uniri, sărbătorit în comunitățile de români - Conține audio

luminita-voinea

Sărbătoarea românilor din Bruxelles. Foto: Amalia Bojescu

Din 1990, multe milioane de români au plecat cu speranţa că vor reuşi să-şi facă un viitor mai bun şi că apoi se vor întoarce.

Însă majoritatea sunt încă acolo şi, mai mult, şi-au adus între timp şi familiile.

Italia este ţara unde au ajuns să trăiască mai mult de 1, 2 milioane de conaţionali.

De 1 Decembrie ei simt mai mult ca oricând că sunt români şi sărbătoresc întotdeauna împreună.

Şi în Spania, unde este cea de-a doua cea mai mare comunitate de români din afara graniţelor, a fost marcată Ziua Naţională cu cântece populare româneşti care au răsunat în centrul capitalei Madrid.

Iar la Paris, un moment festiv s-a desfăşurat la Arcul de Triumf, unde sute de oameni au asistat la o defilare cu steagurile României.

Şi la Bruxelles, românii s-au adunat pentru a petrece româneşte cu mâncare tradiţionala, muzică şi dansuri populare.

În comunitățile istorice, Centenarul a fost sărbătorit prin dansuri și cântece românești.

Cea mai mare sală a Parlamentului European, Yehudi Menuhin, a fost decorată cu fotografii ale unor români celebri în diferite domenii care au contribuit la dezvoltarea României în cei 100 de ani, transmite corespondenta RRA, Amalia Bojescu.

Au fost aleşi zece bărbaţi şi zece femei pentru a respecta egalitatea de gen. Nicolae Titulescu, Eugen Ionescu, George Enescu, Regina Maria, Ana Aslan sau Nadia Comăneci sunt doar câteva din personalităţile alese.

Tradiţiile româneşti din diferite regiuni istorice ale României au fost prezentate prin dansuri populare şi costume tradiţionale de către Ansamblul artistic profesionist "Crişana" din Oradea.

Leontin Ciucur, directorul Ansamblului "Crişana": Pentru toţi cei care simţim româneşte este un eveniment deosebit. Am venit cu emoţie aici şi cu bucurie. De fiecare dată trăim aceste sentimente când reprezentăm România în străinătate şi de-a lungul timpului am făcut-o de multe ori. Peste tot ducem cu mândrie cântecul şi portul românesc. La mulţi ani tuturor românilor noştri, indiferent unde s-ar afla, că sunt în ţară, că sunt plecaţi în străinătate şi mă bucur că începem să ne mândrim că suntem români. Să ţinem sus steagul României!

Evenimentul a fost un omagiu adus ţării şi valorilor româneşti, precum şi contribuţiei românilor la dezvoltarea şi progresul umanităţii. Reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, a vorbit despre unitatea românilor în An Centenar.

Békési Csaba: Avem nevoie de toţi acei care poate astăzi nu sunt în interiorul graniţelor ţării noastre şi poate reuşim ca împreună să realizăm că este foarte, foarte important ca măcar acum, în al 12-lea ceas, să ne unim şi să creştem împreună ţara noastră.

Reporter: Cât de important este pentru România să fie astăzi prezentă aici, în Europa?

Békési Csaba: Suntem o ţară importantă, suntem o componentă vitală a UE. Nu suntem o ţară de categoria a doua, nu suntem fratele mai mic şi mai sărac al UE, suntem un actor foarte important pe plan european, livrăm şi dăm Europei foarte multă valoare şi cred că acelaşi lucru aşteptăm, ca să fim trataţi cu acelaşi respect.

Reporter: Un mesaj din Bruxelles pentru toţi românii?

Békési Csaba: Să ne unim forţele şi să punem umărul la construcţia şi dezvoltarea ţării noastre. La mulţi ani!

Audio: Despre sărbătoarea românilor din afara granițelor, pe larg în emisiunea "Românii de pretutindeni",  ediția din 1 decembrie 2018


Etichete diasporaromâni1 DecembrieZiua Națională a RomânieiCentenar

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live