Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ianna Ioniţă

15 Aprilie 2020
Vizualizari: 496
Comentează add

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să prezinte azi, la Bruxelles, o foaie de parcurs privind ieșirea coordonată din izolare a țărilor comun

CE a alocat 2,7 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului medical

ianna-ionita

 Foto: Arhivă.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să prezinte miercuri, 15 aprilie, la Bruxelles o foaie de parcurs privind ieșirea coordonată din izolare a țărilor comunitare.

Potrivit documentului văzut de Agenția France Presse, absența unei coordonări în ridicarea măsurilor restrictive poate să aibă efecte negative și să introducă fricțiuni între statele membre ale Uniunii.

Comisia Europeană a alocat 2,7 miliarde de euro din bugetul comunitar pentru sprijinirea sectorului medical din țările membre.

După ce Comisia Europeană a propus la începutul lunii activarea instrumentului pentru sprijin de urgență destinat sistemelor de sănătate din țările membre, marți, 14 aprilie, Consiliul și-a dat rapid acordul. Astfel, suma de 2,7 miliarde de euro va putea fi utilizată imediat împreună cu alte instrumente, precum rezerva de produse farmaceutice și consumabile medicale RESCUE.
 
În acest caz, suma alocată a fost majorată cu 300 de milioane de euro, față de 80 de milioane cât se propusese inițial. Bugetul Uniunii a fost azi mobilizat din nou pentru a-i sprijini pe deplin pe cei aflați în linia întâi, doctori, asistenți medicali, bolnavi și familiile lor.
 
Această contribuție va fi de asemenea esențială prin punerea la dispoziție a mai multor teste și sprijinirea activităților relevante de cercetare medicală, a declarat după decizia de azi comisarul european Johannes Hahn, responsabil cu bugetul. Într-o primă etapă, banii europeni vor contribui la achiziționarea de măști și ventilatoare.
 
Apoi banii sunt destinați transportului de echipamente medicale și de pacienți în regiunile transfrontaliere, recrutării de personal medical suplimentar care să poată fi trimis în zonele cele mai grav afectate din întreaga Uniune, precum și construirii de spitale de campanie mobile; iar pe termen mediu și lung fondurile din cadrul instrumentului vor permite sprijinirea eforturilor de testare în masă și vor susține, se mai arată în comunicatul de presă al Comisiei Europene, demersuri relevante de cercetare medicală; dar pentru ca toate mijloacele bugetare să fie disponibile, Comisia ar avea nevoie să obțină undă verde și din partea Parlamentului European.
 
(S.S.)

Etichete Comisia EuropeanăbugetmedicalsănătateUrsula von der LeyenJohannes Hahn,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live