Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 01 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

17 Ianuarie 2019
Vizualizari: 4093
Comentează add

Carmen Ioniţă sau povestea unei românce luptătoare şi ambiţioase care a dat restart vieţii şi a luat-o de la început în Italia.

Carmen Ioniţă, românca de succes din inima Florenţei Carmen Ioniţă, românca de succes din inima Florenţei - Conține audio

-

Foto: Carmen Ioniţă. Sursa: www.facebook.com/carmen.ionita

Realizator (Luminița Voinea): Cunoaștem la „Românii de pretutindeni”  povestea unei femei de succes, care a plecat din România în Florența (Italia),  a  pornit de jos și a ajuns sa fie o persoană realizată din toate punctele de vedere într-o țară străină. Este vorba despre Carmen Ioniță, o româncă luptătoare și ambițioasă, care a început prin a lucra într-o bucătărie,  deși nu știa deloc să gătească în stil italian. Cum a fost începutul Carmen?

Carmen Ioniţă: Îngrozitor de greu, dar ambiția și speranța că voi reuși au fost determinante,  au fost lucrurile care m-au ajutat enorm. Practic, n-am făcut altceva decât să profit de oportunitatea care mi s-a oferit, dorindu-mi să fac ceva mai mult in viață.

Realizator: Aș adăuga faptul că, atunci când pleci într-o țară străină,  nu ai familia lângă tine,  nu ai prieteni și îți este mult mai greu decât în țară.

Carmen Ioniţă: Într-adevăr a fost îngrozitor de greu, n-am avut pe nimeni, m-am avut doar pe mine și era aproape de ajuns. Am început într-o bucătărie, în speranța că într-un viitor apropiat voi gasi o altă oportunitate sau ceva pe placul meu, în momentul acela nefiind foarte mulțumită de ceea ce făceam. Dar ideea era să fac ceva. În schimb, m-am regăsit atât de repede în meseria aceea, era de fapt o provocare pentru mine. Și practic mi-am descoperit pasiunea în bucătărie, neașteptându-mă nici măcar eu.Realizator
: A fost o pasiune care s-a transformat într-un business pentru că acum, Carmen Ioniță este o  femeie antreprenor. De fapt, așa s-a născut visul de a avea propriul tău restaurant.

Carmen Ioniţă: Ideea e ca nu-mi place să "depind".  Si mi-am dorit dintotdeauna de a pune bazele unei afaceri pe care să o conduc eu. Asta era provocarea. De fapt de asta mă trezeam în fiecare zi la 7.00 şi mă reîntorceam acasă la 12.00  noaptea, după 15 , 16 ore de muncă,  deoarece îmi doream din tot sufletul să ajung să îmi conduc propria afacere. N-avea importanța că eram într-o țara străină, că eram printre oameni străini pe care nu-i cunoașteam și care practic nu-mi dădeau nicio mână de ajutor. Dar mă aveam pe mine, aveam voința mea, aveam curajul meu., Stiam că nu voi obține succesul peste noapte, ştiam că va trebui să mă sacrific pentru visul meu, dar eram gata de orice.

Realizator: Iar acum, sunt  6 ani de când tu deții acest restaurant. Este un loc respectabil din Florența, în care intră foarte mulți turiști, printre care și români.

Carmen Ioniţă: Da, clienții cu care lucrăm sunt turiști din toată lumea, printre care și români, mândri de faptul că găsesc acolo o româncă de-a lor și că sunt reprezentați de mine în centrul orașului Florenţa.

Realizator: Carmen, ai fost privită diferit pentru că vii din România?

Carmen Ioniţă: Da, da,  am luptat foarte mult  să demonstrez,  în primul rând  celor de aici, cetățenilor italieni, voiam să le demonstrez că noi, românii, suntem și oameni de onoare, munictori, determinați, suntem oameni cu voință. Am vrut să le demonstrez ca România e o tară care merită respectată.

Realizator: De fapt, ai  vrut să spargi niște bariere ale mentalităților...

Carmen Ioniţă: Exact, şi am reusit.

Realizator: Pentru tinerii români pentru care visul străinătății este încă un miraj ce mesaj le-ai transmite?

Carmen Ioniţă:  Viata nu este ușoară nicăieri. Mai ales in străinătate, unde atunci când plecăm, plecăm cu o valiză, un vis şi o mare speranță, nu avem nici familie, nici prieteni, suntem într-adevar singuri. Dar eu îi sfătuiesc să-şi bage în valiză speranța, curajul şi multă voință. Vor reuși pentru că nu există nu pot in viață.

Realizator:  Iată o lecție de curaj și de optimism. Carmen Ioniţă îți doresc să îți tracă prargul cât mai mulţi români.

Carmen Ioniţă:  Eu îi aştept cu tot dragul.  În momentul în care îi aud vorbind  româneşte, devin ca parte din familia mea.

Audio: Interviul difuzat în emisiunea Românii de pretutindeni, ediţia din 12 ianuarie 2019


Etichete români de succesdiasporaItaliaFlorenţaCarmen Ioniţă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live