Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Joi, 09 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

13 Mai 2019
Vizualizari: 601
Comentează add

ICR Bruxelles a organizat, de Ziua Europei, o expoziție de fotografie "Maramureş - ţară veche, ţară nouă" şi proiecţia lungmetrajului "Două lozuri".

Cadoul oferit de România la Bruxelles, de Ziua Europei Cadoul oferit de România la Bruxelles, de Ziua Europei - Conține audio

luminita-voinea

 Foto: ICR Bruxelles

Ziua Europei în inima Europei, la Bruxelles. Cadoul oferit cu drag de România a fost primit cu entuziasm la Bruxelles, pentru că înseamnă tradiţie, românism, vechi şi nouă, toate puse în valoare de regiunea Maramureşului.

Sub egida ICR Bruxelles şi-au găsit locul două evenimente cu un puternic impact cultural românesc: expoziţia de fotografie "Maramureş - ţară veche, ţară nouă" şi proiecţia lungmetrajului "Două lozuri".

Corespondenta RRA, Amalia Bojescu, punctează evenimentul în interviul cu directorul ICR Bruxelles, Carmen Ducaru.

Reporter: ICR din nou se implică în promovarea României aici la Bruxelles, în inima Europei, de Ziua Europei, de această dată cu o expoziţie de fotografie din Maramureş. De ce a fost aleasă această tematică?

Carmen Ducaru: Ne aflăm în capitala Europei, la Bruxelles, şi într-o comună europeană a Bruxelles-ului, comuna Woluwe-Saint-Lambert, împreună cu care organizăm un eveniment dedicat României într-un context european, un moment important, o dată istorică în istoria Uniunii Europene, şi nu numai, cu o valoare particulară anul acesta pentru România, care deţine preşedinţia turnantă a Consiliului Uniunii Europene pentru prima dată şi suntem onoraţi, ca Institutul Cultural Român, să prezentăm belgienilor şi publicului internaţional două tematici importante. Este vorba de o expoziţie de fotografie, "Maramureş - ţară veche, ţară nouă" a celebrului şi cunoscutului artist fotograf Florin Andreescu şi un film din generaţia noilor regizori, a noului val al cinematografiei româneşti, "Două lozuri", al regizorului Paul Negoescu.

Reporter: De ce aceste proiecte?

Carmen Ducaru: Sunt reprezentative pentru România. Vorbim de România ca destinaţie turistică, bogăţia culturală, ţară europeană, o ţară cu un patrimoniu cultural material şi imaterial extrem de bogat, iar Maramureş este o regiune reprezentativă pentru România, pentru modul în care tradiţiile strămoşeşti, tradiţiile milenare sunt păstrate şi care trebuie valorificate, prezentate şi aduce în atenţia publicului european, care poate că s-a îndepărtat de aceste obiceiuri pe care noi în continuare, cu sfinţenie şi cu credinţă, le cultivăm şi le păstrăm. Este, iată, cadoul pe care îl oferim Europei de Ziua Europei din suflet şi cu mult drag. Această expoziţie prezintă 40 de fotografii alese de la fotograful artist Florin Andreescu, realizate de el însuşi în Maramureşul drag nouă românilor, şi nu numai.

Reporter: Ce mesaje transmit aceste fotografii?

Carmen Ducaru: Este vorba de trecut şi prezent, să ne cunoaştem, să ne respectăm trecutul, să ne onorăm prezentul şi să privim cu încredere spre viitor, aşa cum spuneam, către o Românie modernă, un stat membru al Uniunii Europene, un stat martor care, iată, cu succes îşi exercită mandatul la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Reporter: Și de Ziua Europei un mesaj de aici, de la Bruxelles, din capitala Europei, pentru românii de de acasaă.

Carmen Ducaru: Pentru toți românii de acasă și nu numai, în primul rând 'La Mulți Ani' tuturor românilor, 'La Mulți Ani' Europei, 'La Mulți Ani'  nouă, tuturor, pentru că suntem cetățeni nu numai ai României, ci și ai ai Europei, într-un mesaj de unitate, de solidaritate, de respect reciproc și de împărtășire a acelorași valori comune europene pe care, cred, cu toții le cultivăm.

Audio: Interviu cu Carmen Ducaru, emisiunea "Românii de pretutindeni", din 11 mai 2019.


Etichete Ziua EuropeiICR BruxellesCarmen DucaruMaramureș

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live