Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Vineri, 20 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Cătălin Cîrnu

6 Ianuarie 2022
Vizualizari: 561
Comentează add

Invitatul “Apelului matinal” de astăzi, profesor doctor Alexandru Rafila, ministrul sănătății.

Apel matinal - Ministrul sănătății, profesor doctor Alexandru Rafila

catalin-cirnu

  Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. FOTO: gov.ro

România ar putea să înregistreze între 800.000 și 1 milion de cazuri active de COVID-19 în valul 5 al pandemiei, conform prognozei autorităților, care insistă asupra faptului că tulpina Omicron este foarte-foarte contagioasă.

În acest context, a redevenit obligatorie masca de protecție de tip medical, iar persoanele cu forme medii de COVID-19 vor avea la dispoziție centre de evaluare ambulatorie.

Conform datelor oficiale, 41 la sută din populația României este vaccinată împotriva COVID-19, cu peste două milioane de persoane care au făcut și doza booster. Discutăm pe această temă cu invitatul “Apelului matinal” de astăzi, profesor doctor Alexandru Rafila, ministrul sănătății. Bună dimineața!

Alexandru Rafila: Bună dimineața
Realizator: Domnule ministru, valul 5 este în urcare, după cum am constatat cu toții. Cât de pregătiți suntem pentru ceea ce urmează, conform specialiștilor?
Alexandru Rafila: Noi suntem, evident, pregătiți la nivelul resurselor pe care poate să le ofere sistemul de sănătate din România și încercăm să le valorificăm, în așa fel încât să evităm sau cel puțin să încercăm să evităm supra aglomerarea spitalelor și din această cauză am dezvoltat un pachet de servicii medicale ambulatorii, începând cu testarea și evaluarea și monitorizarea la medicul de familie,  continuând pentru formele medii de boală sau la pacienți cu un grad înalt de risc în acele centre medicale ambulatorii de specialitate, care de obicei sunt în apropiere sau în structura unora dintre spitale și, bineînțeles, cu pregătirea sistemului de asistență medicală spitalicească, deci pentru cei care trebuie internati. Am alocat  inițial 20% din totalul paturilor existente în România, de circa 25.000 de paturi, pentru pacienții infectați. În ceea ce privește capacitatea de terapie intensive, știți că ea este limitată nu atât de paturile în sine, cât de personalul medical care este specializat și care trebuie să asiste acești pacienți și eea ce s-a întâmplat  în valul precedent a demonstrate că această capacitate nu este expandabilă, dincolo de  circa 1.800 de paturi destinate acestei categorii de pacienți.
Realizator: Vor fi și spitale non-COVID, care la nevoie, sperăm să nu fie cazuri, dar vor fi pregătite?
Alexandru Rafila: Da, absolut. Încearcăm această abordare, în care spitalele din România chiar și cele multidisciplibare, să aibă o zonă pentru pacienți infectați COVID,  dar să poată să acorde asistență medicală spitalicească și altor categorii de pacienți, care din nefericire, au fost neglijați în acești doi ani de pandemie și, de multe ori, problemele serioase, inclusive cele legate de mortalitate, au fost generate de lipsa de acces la servicii medicale./denisse
Încercăm o echilibare a acestor lucruri, la nivelul fiecărui judeţ organizăm un comitet de coorodonare a asistenţei medicale, încât spitalele din judeţ să poată să ofere asistenţă medicală şi pentru pacienţii COVID, dar şi pentru celelalte categorii de pacienţi care n-au niciun motiv să fie discriminaţi în ceea ce priveşte accesul la servicii de sănătate.
Realizator: Se cunoaşte amănuntul că tulpina Omicron este foarte contagioasă, studiile sunt de fiecare dată "working progress", cum spun englezii, dar gândindu-ne însă, la valul cu numărul 5 din România, asistăm, totuşi, şi la o explozie a cazurilor de viroze, de bronşite, obişnuitele răceli de sezon care nu s-au înregistrat anul trecut şi acum mă gândesc, întrebându-vă, au revenit răcelile pentru că SARS-CoV-2 este oarecum în scădere, sau numai pentru că nu mai purtăm, sau n-am mai purtat atât de mult masca de protecţie?
Alexandru Rafila: Da, din cauză că n-am mai purtat atât de mult masca de protecţie, pentru că, până la urmă, masca previne toate aceste viroze respiratorii în egală măsură şi faptul că anul trecut, dacă vă aduceţi aminte, atât în România, cât şi la nivel european, cazurile de gripă au fost foarte-foarte puţine, în acest an avem motive să credem că ele vor fi în creştere şi vă daţi seama au fost chiar înregistrate cazuri simultane de îmbolnăvire cu tulpina virusului corona şi cu virus gripal, în Polonia cred că a fost semnalat un astfel de caz, aşa că utilizarea măştii, cel puţin în această perioadă, sper să aibă un efect în reducerea incidenţei acestor viroze. Până la urmă, şi un pacient care are gripă, de exemplu, şi are o stare de sănătate proastă, datorită unor alte afecţiuni, vă daţi seama că trebuie îngrijit într-un sistem medicalizat şi, cum spuneam puţin mai devreme, nu putem să îngrijim exclusiv pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Până la urmă, discutăm de boli similare şi accesul la servicii de sănătate trebuie să fie similar.
Realizator: Rămânem conştienţi şi aproape de măştile sanitare, s-a renunţat la măştile din material textil, pe care le-am purtat anul trecut. Pe ce considerente?
Alexandru Rafila: Considerentul este foarte simplu: noua tulpină are o transmisibilitate mult mai mare./eendrefy
Practic, încărcătura virală a unei persoane infectate este foarte mare şi transmiterea prin aerosol nu este prevenită în nici un fel de măştile textile care au o porozitate mare şi, mai mult, utilizarea lor, inclusiv igienizarea lor periodică nu este în nici un fel controlabilă, aşa că măştile de unică folosinţă sunt mult mai utile în această situaţie, măcar aceste măşti simple chirurgicale, care se găsesc absolut peste tot şi care sunt foarte accesibile, inclusiv din punct de vedere al preţului, pentru că discutăm de câteva zeci de bani preţul unei măşti, cred că sunt mult mai potrivite pentru a preveni transmiterea. Sunt studii efectuate în acest sens, care arată că măştile textile nu asigură un grad de protecţie suficient.
Realizator: Conform datelor oficiale, 41% din populkaţia României este vaccinată împotriva COVID-19. S-a tot vorbit de certificatul verde la serviciu, s-a renunţat la idee, care este situaţia în acest moment?
Alexandru Rafila: După cum ştiţi, Ministreul Sănătăţii a înaintat un proiect de lege care ar fi putut să ajungă în Parlament, în Parlament mai exista un proiect mai vechi depus de PNL care se referea doar la personalul medical. Până la urmă, s-a intrat în vacanţă parlamentară, dar nu avem altă posibilitate decât să adoptăm un astfel de document la nivelul Parlamentului, nu există altă posibilitate din punct de vedere legal, pe de o parte. Pe de altă parte, cu cât se adoptă mai repede, atunci are eficienţă. Dacă se adoptă foarte târziu, când deja extinderea transmiterii este foarte mare, atunci impactul lui este, evident, redus.
Realizator: Cunoaşteţi cumva procentul celor vaccinaţi în rândul parlamentarilor?
Alexandru Rafila: Nu, nu am această informaţie, dar bănuiesc că este oarecum similar, cel puţin similar cu cel din populaţia generală, la adulţi a prezentat domnul doctor Gheorghiţă ieri statistica, e în jur de 50%. Pentru populaţia din România, conform statisticilor Eurostat, opinia mea şi nu numai opinia mea, a multora este că populaţia rezidentă este ceva mai mică, eu cred că am depăşit sensibil proporţia de 50% în rândul persoanelor adulte şi probabil că şi în rândul parlamentarilor este o situaţie similară, nu am date legate de această acţiune pe care au avut-o sau nu parlamentarii.
Realizator: Elevii au revenit în bănci, unii dintre ei o vor face de luni, 10 ianuarie. Mulţi au trecut deja şi de primele teste anti-COVID la nivelul salivei. Este şi un blocaj în acest moment. Care este situaţia la zi?
Alexandru Rafila: Nu pot să vă spun decât informaţii indirecte. Stiu că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă care se ocupă cu achiziţia acestor teste pentru Ministerul Educaţiei a amânat o anumită procedură de atribuire a unui contract, datorită unei contestaţii. Înţeleg că sunt alte loturi disponibile în curând./dstanesc
Să sperăm că o să fie teste disponibile în școli, încât să putem să facem testarea aceasta bisăptămânală a elevilor, care să poată să mai cearnă, dacă vreți, cazurile pozitive. Cred, însă, că este cel puțin la fel de important, ca și testarea, ca părinții să se implice și să nu trimită copiii răciți la școală și, bineînțeles, să existe un triaj epidemiologic atunci când elevii se întorc la școală din partea cadrelor didactice, care să îi trimită acasă, la medicul de familie, eventual să îi îndrume pe toți copiii care sunt răciți. Nu trebuie decât un test simplu, acum acest test se poate face la medicul de familie foarte simplu el este decontabil medicului de familie, așa că putem să ne gândim și la școli care să funcționeze cât mai mult. Nu putem să tot oprim activitatea didactică pentru că lucrul ăsta are un impact foarte serios asupra sănătății copiilor din punct de vedere al dezvoltării fizice, al dezvoltării psihice, și nu cred că putem să ne tot jucăm cu închiderea și deschiderea școlilor care, din păcate, a afectat foarte serios anul trecut  modul de dezvoltare a copiilor și, până la urmă, și modul în care ei au dobândit cunoștințele necesare în școală.
Realizator: E important să rămânem prudenți în continuare. Mulțumesc pentru prezența alături de noi.
Alexandru Rafila: Mulțumesc și eu. La revedere.
Realizator: Zi frumoasă tuturor. Invitatul “Apelului matinal” de astăzi a fost profesor doctor Alexandru Rafila, ministrul sănătății.
 

Etichete apel matinalAlexandru Rafila(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live