Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal, Liga I, etapa a 13-a: Farul Constanta – FCSB Duminică, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

5 Martie 2011
Vizualizari: 3024
Comentează add

Potrivit şefului centrului pentru prognoze spaţiale din Moscova, în următoarele două luni este prognozată o creștere a activităţii Soarelui şi implicit a producerii unor furtuni magnetice.

Activitatea solară "se intensifică în lunile următoare"

razvan-stancu

Expozie solara. Foto: NASA.

O intensificare a activităţii solare precum şi o creştere a a probabilităţii unor furtuni magnetice pot apărea în următoarele două luni de primăvară, spune şeful centrului pentru prognoze spaţiale din Moscova, Serghei Gaidaş, informează Agerpres.

Expertul rus a afirmat că Soarele iese treptat dintr-o perioadă de acalmie de lungă durată.

“Este de aşteptat o amplificare a activităţii solare în următoarele două luni, ceea ce va duce la cel puţin patru furtuni magnetice, dintre care una va fi destul de puternică”, a afirmat şeful Centrului pentru prognoze spaţiale de pe lângă Institutul pentru magnetism terestru, ionosferă şi propagarea undelor radio (IZMIRAN) din Moscova.

În prezent o furtună magnetică poate fi prognozată de către cercetători cu aproximativ trei zile înainte de a se produce, acest interval de timp fiind exact perioada în care plasma solară ejectată ajunge în apropierea Terrei afectându-i polii magnetici.

În cadrul unei conferinţe de presă, expertul rus a anunţat pentru următoarele trei zile o furtună magnetică de intensitate minimă.

"În următoarele trei zile este de aşteptat creşterea activităţii geomagnetice; poatea avea loc o furtună magnetică de nivel minim” a declarat Serghei Gaidaş, evidenţiind că acest eveniment cosmic nu va avea niciun impact serios asupra Terrei.

Erupţiile solare sunt cauzate de eliberarea bruscă a energiei magnetice existente în atmosfera solară.

Furtunile magnetice cauzate de exploziile solare puternice pot afecta nu doar sateliţii plasaţi pe orbite înalte, ci şi reţelele electrice de la sol, conductele de petrol şi gaze naturale şi pot perturba serios sistemele de telecomunicaţii.


Etichete SoareTerrafurtunierupţiimagnetismSerghei Gaidaş

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live