Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Proba de Drum - Hyundai ELANTRA

România este una dintre puținele piețe europene unde și-a făcut intrarea noul Elantra echipat cu motorul pe benzină de 1.6 litri.

Foto: Cătălin Cîrnu

Articol de Cătălin Cîrnu, 27 Septembrie 2022, 14:41

România este una dintre puținele piețe europene unde și-a făcut intrarea noul Elantra echipat cu motorul pe benzină de 1.6 litri. Sud coreenii s-au dovedit inspirați, întrucât vânzările merg bine, deși apetența clienților se îndreaptă spre vehiculele hybrid și full electrice.

Noua alură a mașinii, ajunsă deja la a șaptea generație, este total schimbată în raport cu varianta precedentă. Exteriorul a suferit modificări majore. Partea frontală a fost redesenată complet, spatele mașinii are un aer American, practic sedanul are tușe rafinate și elegante. Și la interior s-au adus ceva modificări. Planșa de bord este simplă, cu indicatoare analogice ușor de intuit. Au fost repoziționate comenzile pentru sistemul audio și climatizare, dar și pentru gurile de ventilație, prezente și pentru pasagerii de pe bancheta din spate.

Sedanul mizează și pe un display tactil ce permite suport pentru Android Auto și Apple Car Play, astfel că putem avea Waze direct pe ecranul mașinii.

Și totuși, Hyundai a păstrat ceva de la modelul anterior. Propulsorul aspirat de 1,6 litri care dezvoltă 128 de CP cuplat acum la o cutie de viteze automată în 6 trepte, ușor prea lentă la schimbări, dar confortabilă pentru șofer. Poate că nu întâmplător cutia schimbă treptele lent, inginerii de la Hyundai asigurându-se de un consumde carburant în limite decente. În regim mixt, urban și autostradă, Elantra a bifat 6,8 litri la 100 de km, viteza maximă oferită de constructor în fișa tehnică apropiindu-se de 200 km/h.

Ținuta de drum este remarcabilă pentru o mașină practică și spațioasă în care pot călători fără probleme cinci adulți voinici. Și portbagajul răspunde nevoilor, oferind un volum de aproape 475 de litri. Elantra se conduce ușor și în siguranță. Suspensiile răspund perfect indifent de suprafața de rulare, absorb excelent și denivelările majore precum cele întâlnite la trecerea peste calea ferată, dar are vizibilitate limitată din cauza lunetei înclinate. Ajutorul pentru șofer vine din partea senzorilor și a camerei video care prezintă încredere la mersul cu spatele unde există și un cârlig de remorcare pentru cei care vor să tracteze o remorcă sau poate chiar o bărcuță cu motor.

Sistemele de siguranță în dotarea standard sunt multiple. De la ABS, care evită blocarea roților la frânare și ESP, ce are rolul de a menține stabilitatea mașinii și de a permite manevrarea sa în condiții de siguranță, în cazul în care aceasta derapează, până la sistemele ce avertizează șoferul la schimbarea direcției de mers sau la prezența ciliștilor și pietenilor, Elantra mizează pe câteva atuuri în lupta pe segmentul auto al sedanurilor cu modele precum Renault Megane Sedane sau Toyota Corolla.

Probă de Drum - BMW iX
Ştiinţă & Tehnologie 08 Septembrie 2022, 21:43

Probă de Drum - BMW iX

Pentru a inova este necesar să te eliberezi de orice restricţii, așa că producătorul auto BMW a creat divizia BMW i cu...

Probă de Drum - BMW iX
Probă de Drum - Lexus UX 250h
Ştiinţă & Tehnologie 03 Septembrie 2022, 09:46

Probă de Drum - Lexus UX 250h

Lexus UX, un model cu design îndrăzneț care oferă și renumita propulsie hibridă dezvoltată de compania Toyota.

Probă de Drum - Lexus UX 250h
Probă de Drum – BMW X3 30e
Ştiinţă & Tehnologie 06 August 2022, 11:06

Probă de Drum – BMW X3 30e

Noul BMW X3 a avut oficial premiera europeană la salonul auto internațional de la München, de anul trecut, iar acum a ajuns...

Probă de Drum – BMW X3 30e
Probă de Drum - Lexus RX 450h
Ştiinţă & Tehnologie 01 August 2022, 07:04

Probă de Drum - Lexus RX 450h

Unul dintre cele mai apreciate modele Lexus este SUV-ul RX a cărui primă generație a debutat în 1998 la Salonul de la Chicago.

Probă de Drum - Lexus RX 450h
Probă de Drum - Volkswagen ID.5
Ştiinţă & Tehnologie 29 Iulie 2022, 15:32

Probă de Drum - Volkswagen ID.5

SUV-ul electric Volkswagen ID.5 este cel de-al patrulea membru al familiei electrice ID

Probă de Drum - Volkswagen ID.5
Noul Range Rover Sport in Romania
Ştiinţă & Tehnologie 20 Iulie 2022, 22:59

Noul Range Rover Sport in Romania

Ajuns deja la a treia generație, SUV-ul se impune de la prima vedere prin simplitate, rafinament și calitatea materialelor.

Noul Range Rover Sport in Romania
Probă de Drum - Lexus UX 250h
Ştiinţă & Tehnologie 04 Iulie 2022, 16:50

Probă de Drum - Lexus UX 250h

Lexus UX este o mașină corectă spre interesantă, o adevărată lecție de cultură japoneză despre tradiție, respect și valoare.

Probă de Drum - Lexus UX 250h
Proba de Drum – Noul Citroen C4
Ştiinţă & Tehnologie 18 Iunie 2022, 11:37

Proba de Drum – Noul Citroen C4

Noul Citroën C4 rămâne un hatchback compact care moștenește cei 92 de ani de istorie a acestui segmnet pentru constructorul...

Proba de Drum – Noul Citroen C4